Odjazd w czasie cyklu
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Odjazd w czasie cyklu
Witam , pracuje na maszynach haas . Mam pytanie jak bez restartowania programu wyjechać np. osią z + np w celu wymiany płytek itp. A później puścić program dalej od miejsca w którym zatrzymałem prgr. Próbowałem zrobić to normalnie czyli; feed hold / spindle stop / handle / os z + . Ale taki sposób nie działa . Wie ktoś jak to zrobić ? Dodam , że sposób z resetowaniem programu i puszczeniu od bloku znam .
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Re: Odjazd w czasie cyklu
Prawie tj. pisałeś posuw stop, obroty stop, tylko że "Z" to z klawiatury alfabetycznej(nie tam gdzie Z+) a potem HandJog, podziałkę też można zmienić.
Pozdro.
Pozdro.
W-T-C ®
https://1drv.ms/f/s!AoMcp_0y4nYkb5WJ3UtJdxSjqTE?e=hoESQ2
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Że tak spytam ...... , kiedy wpadłeś na tak głupi pomysł aby tak robić?Idziczek pisze: ↑28 lut 2018, 16:22Witam , pracuje na maszynach haas . Mam pytanie jak bez restartowania programu wyjechać np. osią z + np w celu wymiany płytek itp. A później puścić program dalej od miejsca w którym zatrzymałem prgr. Próbowałem zrobić to normalnie czyli; feed hold / spindle stop / handle / os z + . Ale taki sposób nie działa . Wie ktoś jak to zrobić ? Dodam , że sposób z resetowaniem programu i puszczeniu od bloku znam .
W trybie MEMORY tego nie zrobisz.
p.s.
W celu wymiany płytki na nożu trzeba obrócić głowicą , aby mieć do niej dostęp od przodu.
Chyba , że lewych noży używasz.
Jak dobrze pamiętam , to w trybie MEMORY ma się dwie opcje po zatrzymaniu posuwu FEED HOLD;
CYCLE START , albo RESET.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Dzięki wielkie śmiga jak trzeba.
WZÓR pisze: ↑28 lut 2018, 18:43
Że tak spytam ...... , kiedy wpadłeś na tak głupi pomysł aby tak robić?
W trybie MEMORY tego nie zrobisz.
p.s.
W celu wymiany płytki na nożu trzeba obrócić głowicą , aby mieć do niej dostęp od przodu.
Chyba , że lewych noży używasz.
Jak dobrze pamiętam , to w trybie MEMORY ma się dwie opcje po zatrzymaniu posuwu FEED HOLD;
CYCLE START , albo RESET.
Mariusz.
Nie rozumie co w tym glupiego ? Chciałem podjechać do góry bez restartu programu , żeby mieć lepszy dostęp do freza plytkowego. Robiłem tak jak ryby pisał tylko nie wybierałem "Z" z klawiatury alfabetycznej. I w trybie memory to działa . Po co piszesz takie głupoty?
Co maja do tego lewe czy prawe noże ? Reset zatrzymuje posuw ale resetuje program , jak napisałem wyżej chciałem tego uniknąć.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
oj Mariusz dałeś się złapać. W instrukcji stoi jak byk 
ZTCP, to obrotów nie musowo zatrzymywać.
obracanie płytek, to akurat nie jest najlepszy pomysł w środku operacji, chyba że to obróbka zgrubna, ale czasem trzeba oczyścić narzędzie i wtedy się przydaje odjazd.
Tylko jak się odjedzie w dwóch, albo trzech osiach (w nowszych da się), to trzeba uważać, bo potem jedzie do poprzedniej pozycji w tybie G0 i można się zdziwić jak coś akurat po drodze wystaje (a akurat w takich wypadkach się korzysta z odjazdów w kilku osiach).

ZTCP, to obrotów nie musowo zatrzymywać.
obracanie płytek, to akurat nie jest najlepszy pomysł w środku operacji, chyba że to obróbka zgrubna, ale czasem trzeba oczyścić narzędzie i wtedy się przydaje odjazd.
Tylko jak się odjedzie w dwóch, albo trzech osiach (w nowszych da się), to trzeba uważać, bo potem jedzie do poprzedniej pozycji w tybie G0 i można się zdziwić jak coś akurat po drodze wystaje (a akurat w takich wypadkach się korzysta z odjazdów w kilku osiach).
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Z rutyny przyjąłem , że mowa jest o tokarce (więc stąd moje skojarzenia o nożach) ...... , co nie świadczy , że Twój przekaz był do końca zrozumiały , klarowny.Idziczek pisze: ↑28 lut 2018, 23:20... Nie rozumie co w tym glupiego ? Chciałem podjechać do góry bez restartu programu , żeby mieć lepszy dostęp do freza plytkowego. Robiłem tak jak ryby pisał tylko nie wybierałem "Z" z klawiatury alfabetycznej. I w trybie memory to działa . Po co piszesz takie głupoty?
Co maja do tego lewe czy prawe noże ? Reset zatrzymuje posuw ale resetuje program , jak napisałem wyżej chciałem tego uniknąć.
.... , ale jakich?Witam , pracuje na maszynach haas ....
Oj tam , oj tam

Instrukcję obługi czytałem X razy , i nie sposób wszystkiego zapamiętać.
Zresztą po 10 latach mam swoje przyzwyczajenia i nie mam zamiaru ich zmieniać....., i też komuś je narzucać.
Z reguły przy wymianie płytek narzędzie wyciągam z wrzeciona , mocuję w uchwycie na półce i wtedy wykonuję czynności związane z wymianą płytek (oczyszczenie gniazda , posmarowanie śrubki pastą , itd.)
I tu trafiłeś w sedno sprawy..... obracanie płytek, to akurat nie jest najlepszy pomysł w środku operacji,...
W tym wypadku wolę wykonać bezpieczny RESTART niż kombinować z osiami (pomimo, że jest dostępna taka procedura w instrukcji)*.... chyba że to obróbka zgrubna, ale czasem trzeba oczyścić narzędzie i wtedy się przydaje odjazd. .....
---------
*- jak się okazało.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
W starszych softach tego nie było bodajże.
W-T-C ®
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
A to już drugi problem.
Zmiany jakie wprowadza Haas do softu nie zawsze idą w parze ze zmianami w instrukcji obsługi.... , co raz to wprowadzają coś nowego .
Tylko w jakim celu , jak nie pomagają one w obsługiwaniu.
p.s.
Sonda detalu single (nowy soft)
Gratuluję pomysłodawcy tych zmian jakie wprowadził.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Twój poprzednik jednak wywnioskował z kontekstu, że chodzi o frezerke.
U mnie w pracy obrabiamy głównie formy odlewnicze. Do obróbki zgrubnej używamy frezow płytkowych. Czasami cykl trwa nawet i 20 godzin, wiadomo, że na jednej krawędzi płytek nie da rady pracować przez taki czas. Dlatego nie widzę w tym nic dziwnego, że w czasie cyklu muszę przekręcić/wymienić plytki. Chyba dla wszystkich, którzy mają jako takie pojecie jest normalne ,ze przy wykańczaniu się nie przekręca płytek. Dlatego nawet o tym nie wspominałem.
U mnie w pracy obrabiamy głównie formy odlewnicze. Do obróbki zgrubnej używamy frezow płytkowych. Czasami cykl trwa nawet i 20 godzin, wiadomo, że na jednej krawędzi płytek nie da rady pracować przez taki czas. Dlatego nie widzę w tym nic dziwnego, że w czasie cyklu muszę przekręcić/wymienić plytki. Chyba dla wszystkich, którzy mają jako takie pojecie jest normalne ,ze przy wykańczaniu się nie przekręca płytek. Dlatego nawet o tym nie wspominałem.
Gdzie tu widzisz kombinacje ? Zwykly wyjazd do góry i ponowne naciśnięcie zielonego x2 ?W tym wypadku wolę wykonać bezpieczny RESTART niż kombinować z osiami (pomimo, że jest dostępna taka procedura w instrukcji).
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Ja na stanie mam tych głowic sporo i taką obróbkę wykonuję (np.) trzema głowicami dzieląc operację , co pozwala mi zająć się innymi obowiązkami.
.... , tak , że nie dziw się , że patrzę na te zagadnienie z innej strony.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki