Elektrodrążarka drutowa na LinuxCNC
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 12
Re: Elektrodrażarka drutowa na LinuxCNC
Dobra też dla plazmy jak zgaśnie i trzeba wrócić po konturze (przynajmniej tak mi się wydaje bo tego na żywo nie testowałem)
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 368
- Kontakt:
Na razie to jeszcze sporo zabawy z uruchomieniem (grzebanie w jądrach
) ale działa.

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 12
Zwykła woda, chłodziwo nie są dielektrykami dlatego maszyna gorzej pali. Drut musi być w otoczeniu dielektryka po to aby wyładowanie było stabilniejsze. Chłodzenie drutu i materiału to przy okazji. Na normalnych drutówkach przy cięciach wygładzających to bardzo mocno widać kiedy żywica dejonizacyjna jest już na wykończeniu. Maszyna pali wolno, nie wybiera dokładnie.
-
- Kontakt:
Teoria teorią, znam i rozumiem, ale na czystej wodzie demineralizowenej idzie wolniej niż na borolu przy tych samych parametrach

Tyle, że jest nieporównywalnie czyściej. Jedyna nadzieja, że da się bez szkody zwiększyć parametry a to się właśnie testuje.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 18
Good day Kamar,
Good day everyone,
I came across your videos of the wire edm on the youtube and how you retrofitted it to work on linuxcnc. Then I moved on this forum to read through all of these 39 pages. I have the same reciprocating wire edm that I bought from China. It has a pulse generator with MOSFETS.
I was wondering if your machine has a standalone generator or does it have to be connected to the linuxcnc in order to generate the pulse of the spark?
I mean is linuxcnc only responsible for movement and feed rate of x and y OR is it also responsible for generating the pulse?
Hazem
Text in polish
Dzień dobry Kamar,
Dzień dobry wszystkim,
Natknąłem się na twoje filmy z wire edm na youtube i jak zmodernizowałeś go, żeby działał na linuxcnc. Potem przeniosłem się na to forum, aby przeczytać wszystkie 39 stron. Mam ten sam drut zwrotny, który kupiłem w Chinach. Ma generator impulsów z MOSFETS.
Zastanawiam się, czy twoja maszyna ma samodzielny generator, czy też musi być podłączona do linuxcnc w celu wygenerowania impulsu iskry?
Chodzi mi o to, że linuxcnc odpowiada tylko za ruch i posuw x i y OR czy jest również odpowiedzialny za generowanie pulsu?
Hazem
Good day everyone,
I came across your videos of the wire edm on the youtube and how you retrofitted it to work on linuxcnc. Then I moved on this forum to read through all of these 39 pages. I have the same reciprocating wire edm that I bought from China. It has a pulse generator with MOSFETS.
I was wondering if your machine has a standalone generator or does it have to be connected to the linuxcnc in order to generate the pulse of the spark?
I mean is linuxcnc only responsible for movement and feed rate of x and y OR is it also responsible for generating the pulse?
Hazem
Text in polish
Dzień dobry Kamar,
Dzień dobry wszystkim,
Natknąłem się na twoje filmy z wire edm na youtube i jak zmodernizowałeś go, żeby działał na linuxcnc. Potem przeniosłem się na to forum, aby przeczytać wszystkie 39 stron. Mam ten sam drut zwrotny, który kupiłem w Chinach. Ma generator impulsów z MOSFETS.
Zastanawiam się, czy twoja maszyna ma samodzielny generator, czy też musi być podłączona do linuxcnc w celu wygenerowania impulsu iskry?
Chodzi mi o to, że linuxcnc odpowiada tylko za ruch i posuw x i y OR czy jest również odpowiedzialny za generowanie pulsu?
Hazem
-
- Kontakt:
Linuxcnc pobiera sygnał zwarcia z generatora i (na razie
) zatrzymuje posuwy osi. Jeśli zwarcie nie ustąpi to po kilku (ustawianych) sekundach wyłącza generator.

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 33
Hej.
Może Kol. hkhalaf podeśle schemat generatora na mosfetach ?
Tak - z ciekawości .
pzd.
Hi.
Maybe Kol. Hkhalaf will send a generator diagram on mosfets?
Just out of curiosity .
PZD.
Może Kol. hkhalaf podeśle schemat generatora na mosfetach ?
Tak - z ciekawości .
pzd.
Hi.
Maybe Kol. Hkhalaf will send a generator diagram on mosfets?
Just out of curiosity .
PZD.
Mane Tekel Fares
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 18
Dear Kamar,
SO, I understand that your generator is RC type with no mosfets. Is it?
Dear Pukury,
I will send the diagrams to this forum along with photos of the generator and the mosfet board.
Text in polish:
Drogi Kamarze,
Rozumiem, że twój generator jest typu RC bez mosfetów. Czy to jest?
Drodzy Pukury,
Wyślę diagramy do tego forum wraz ze zdjęciami generatora i tablicy mosfet.
SO, I understand that your generator is RC type with no mosfets. Is it?
Dear Pukury,
I will send the diagrams to this forum along with photos of the generator and the mosfet board.
Text in polish:
Drogi Kamarze,
Rozumiem, że twój generator jest typu RC bez mosfetów. Czy to jest?
Drodzy Pukury,
Wyślę diagramy do tego forum wraz ze zdjęciami generatora i tablicy mosfet.