Czyli zabawy trochę będzie , do wykonania kilkadziesiąt szt.Pierwszy raz mam do czynienia z takim "gabarytem" wiec lepiej zapytać.
Nakielkowanie jak ?
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Re: Nakielkowanie jak ?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
A czemu by nie zrobić tak, jak napisałem, tzn. od razu pod okular i konikiem zrobić nakiełek? Otwór przynajmniej będzie ładnie prostopadle, a te kilka mm różnicy na średnicy to chyba nie jest taki duży problem, i tak trzeba będzie wyrównać i tak?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Jajo jak jajo ale jak się przytarga ze złomu jakiegoś grubasa to często też krzywy bywa. Czegoś takiego nie da się z dobrym skutkiem założyć w okularze bo wyklepie rolki okularu (albo kamienie).
Osobiście Nigdy nie myślałem, żeby to ręcznie robić. Zawsze grube wałki brałem na frezarkę. jeden koniec podtrzymywałem jakimś stojakiem, a drugi łapałem do stołu i planowałem głowicą założoną we wrzeciono poziome. Dopiero teraz jak najstaranniej wychodziłem na środek i nawiercałem.
Osobiście Nigdy nie myślałem, żeby to ręcznie robić. Zawsze grube wałki brałem na frezarkę. jeden koniec podtrzymywałem jakimś stojakiem, a drugi łapałem do stołu i planowałem głowicą założoną we wrzeciono poziome. Dopiero teraz jak najstaranniej wychodziłem na środek i nawiercałem.
-
- Posty w temacie: 16
- Kontakt:
Można tak, można i tak. Maść na szczury.......
Starannie czoło wałka to się robi na tokarce w chronionym nakiełku
Frezowanie z czoła to byle jakie zabielenie.
Starannie czoło wałka to się robi na tokarce w chronionym nakiełku

-
Zgadzam się. Tak się zabierałem jak miałem wałek fi 150 x 600 i myślałem, jak w ogóle zrobić ten nakiełek bo kiedy wałek już był na tokarce to cóż... zobaczyłem jak bardzo nie ma kąta między podstawą, jego bokiem.
-
Człowiek się uczy całe życie. Może kiedyś spróbuję jak się trafi taka fucha. Jeśli chodzi o mocowanie materiału to muszę być absolutnie pewny, że nic mi nie odfrunie.
-
- Posty w temacie: 16
- Kontakt:
Tylko , że mnie 160 to wchodzi w dziurę uchwytu więc te 600 łapie prawie w pół