Skitt pisze: ↑13 gru 2017, 22:42
Temat postprocesorów muszę dopiero zgłębić, niewiele mi to mówi. O ile dobrze kojarzę temat - u mnie działa Mach3.
Mach (w Twoim przypadku wersja 3) , to tylko oprogramowanie sterujące maszyną, a nie postprocesor.
Postprocesor, to (w skrócie) kod/podprogram który zamienia to co stworzyłeś w CAM-ie, czyli rysunki + przypisane do nich narzędzia + strategie obróbki, na zrozumiałe dla maszyny rozkazy, czyli po prostu na G-Code.
W Artcam-ie, tych postprocesorów dla przeróżnych maszyn jest grubo ponad 100, a wśród nich kilka przeznaczonych dla laserów, ale niestety chyba dla konkretnych laserów.
Wydaje mi się jednak, że wspomniany przeze mnie "Wizard" dla laserów, potrafi na końcu wygenerować G-Code w formacie zrozumiałym dla Mach-a czy też po prostu zwykły G-Code zrozumiały dla większości maszyn w ogóle, ..... jednak głowy obciąć sobie nie dam, że tak jest
Ściągnąłem już pierdylion programów które działały w różny sposób (konwertery, itp) - lecz się w tym samemu gubiłem.
Proponuję popytać tu -->
Lasery na forum
Być może ktoś będzie w stanie Ci pomóc lepiej niż ja.
Patent z notatnikiem właśnie dzisiaj spróbowałem - uciążliwość nie jest tragiczna, ale muszę dopiero poznać komendy żeby wiedzieć, gdzie wklejać poprawki.
Proponuję nie wklejać odpowiedni G-Code, ale ZAMIENIAĆ (jest taka funkcja w notatniku) jedną sekwencję znaków (czyli jakąś komendę, przykładowo M22 na inną np. M3).
Jest to o tyle łatwiejsze, że możesz (w notatniku) zaznaczyć, żeby zamienił wszystkie znalezione ciągi znaków na inne, a że komendy odpowiedzialne za podnoszenie/opuszczanie wrzeciona są tylko dwie, to wystarczy tylko dwa razy wykonać taką zamianę i wszystkie zostaną zamienione na takie jakie chcesz.
Oczywiście w/w zabawa w podmianę znaków, to tylko półśrodek, bo całkiem możliwe, że znajdziesz w Artcam-ie odpowiedni postprocesor dla lasera i od przysłowiowego kopa uzyskasz to co chcesz