Amatorska maszyna a praca całą zmianę
pytanie jaki czas pracy ciągłej maszyna wytrzyma
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Re: Amatorska maszyna a praca całą zmianę
Okej, dzięki, jak narazie jest wszystko ok, jednak czasami podczas pracy maszyna się zatrzymuje i wyskakuje info ze krancowka limitowa na osi Z została wciśnięta. Ostatnio coraz częściej, czasami nawet zanim wcisne "run" to mi odłącza silniki. Miałem ustawioną krancowke na NC to wymieniłem ją na nową i ustawiłem NO no i dalej to samo. Może być powodem ze przewody od krancowek nie są ekranowane i uziemione? Dlaczego wtedy tylko oś Z wywala, może zakłócenia od kabla wrzeciona z którym jeździ to powodują? Używam linuxa cnc i krancowki mam po jednej na os ustawione jako home i limit jednocześnie. Trochę szkoda czasu jakbym musiał maszynę rozbierać żeby wymienić kable, może to być inny powód?
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Co to znaczy odłącza? Linuxcnc daje konkretny komunikat gdy zostanie rozłączona/załączona krańcówka.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 3
Moze byc kilka powodów-faktycznie kable,moze ktorys ma zwarcie z sasiadujacym,moze byc jakis bład programowy,krokowiec gubi gdzies krok.idt itdokoniew pisze: ↑04 gru 2017, 17:44Okej, dzięki, jak narazie jest wszystko ok, jednak czasami podczas pracy maszyna się zatrzymuje i wyskakuje info ze krancowka limitowa na osi Z została wciśnięta. Ostatnio coraz częściej, czasami nawet zanim wcisne "run" to mi odłącza silniki. Miałem ustawioną krancowke na NC to wymieniłem ją na nową i ustawiłem NO no i dalej to samo. Może być powodem ze przewody od krancowek nie są ekranowane i uziemione? Dlaczego wtedy tylko oś Z wywala, może zakłócenia od kabla wrzeciona z którym jeździ to powodują? Używam linuxa cnc i krancowki mam po jednej na os ustawione jako home i limit jednocześnie. Trochę szkoda czasu jakbym musiał maszynę rozbierać żeby wymienić kable, może to być inny powód?
Na jakim systemie to sterujesz?