Amatorska maszyna a praca całą zmianę

pytanie jaki czas pracy ciągłej maszyna wytrzyma

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
okoniew
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Posty w temacie: 4
Posty: 7
Rejestracja: 18 mar 2015, 12:12
Lokalizacja: Poznań

Re: Amatorska maszyna a praca całą zmianę

#11

Post napisał: okoniew » 04 gru 2017, 17:44

Okej, dzięki, jak narazie jest wszystko ok, jednak czasami podczas pracy maszyna się zatrzymuje i wyskakuje info ze krancowka limitowa na osi Z została wciśnięta. Ostatnio coraz częściej, czasami nawet zanim wcisne "run" to mi odłącza silniki. Miałem ustawioną krancowke na NC to wymieniłem ją na nową i ustawiłem NO no i dalej to samo. Może być powodem ze przewody od krancowek nie są ekranowane i uziemione? Dlaczego wtedy tylko oś Z wywala, może zakłócenia od kabla wrzeciona z którym jeździ to powodują? Używam linuxa cnc i krancowki mam po jednej na os ustawione jako home i limit jednocześnie. Trochę szkoda czasu jakbym musiał maszynę rozbierać żeby wymienić kable, może to być inny powód?



Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2659
Rejestracja: 13 wrz 2008, 21:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: Amatorska maszyna a praca całą zmianę

#12

Post napisał: pitsa » 04 gru 2017, 19:45

Co to znaczy odłącza? Linuxcnc daje konkretny komunikat gdy zostanie rozłączona/załączona krańcówka.
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara


fulcrum29
Znawca tematu (min. 60)
Znawca tematu (min. 60)
Posty w temacie: 3
Posty: 62
Rejestracja: 12 lis 2017, 14:08
Lokalizacja: Swietokrzyskie

Re: Amatorska maszyna a praca całą zmianę

#13

Post napisał: fulcrum29 » 04 gru 2017, 22:25

okoniew pisze:
04 gru 2017, 17:44
Okej, dzięki, jak narazie jest wszystko ok, jednak czasami podczas pracy maszyna się zatrzymuje i wyskakuje info ze krancowka limitowa na osi Z została wciśnięta. Ostatnio coraz częściej, czasami nawet zanim wcisne "run" to mi odłącza silniki. Miałem ustawioną krancowke na NC to wymieniłem ją na nową i ustawiłem NO no i dalej to samo. Może być powodem ze przewody od krancowek nie są ekranowane i uziemione? Dlaczego wtedy tylko oś Z wywala, może zakłócenia od kabla wrzeciona z którym jeździ to powodują? Używam linuxa cnc i krancowki mam po jednej na os ustawione jako home i limit jednocześnie. Trochę szkoda czasu jakbym musiał maszynę rozbierać żeby wymienić kable, może to być inny powód?
Moze byc kilka powodów-faktycznie kable,moze ktorys ma zwarcie z sasiadujacym,moze byc jakis bład programowy,krokowiec gubi gdzies krok.idt itd
Na jakim systemie to sterujesz?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”