Servoendstufe
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 12
hallo piotr
du bist mir eine sehr grosse hilfe.
danke für das einstellen des bildes.
habe noch 2 videos von der servo steuerung und schrittmotor steuerung wo man den direckten vergleich sehen kann.
leider sind die dateien zu gross 7 + 3 mb habe versucht dir das zu schicken dein provider
hat aber leider nicht so gewollt.
werde das komprimieren und dir dann per mail zukommen lassen.
@
die polnische doku ist bald fertig.
es wird auch eine digitale achsanzeige geben basis ist auch ein at90s2313 4fach encoder
auswertung und anpassbar auf die spindelsteigung. prototyp ist fertig auf lochraster platine.
bild werde ich heute noch machen.
gruss klaus
du bist mir eine sehr grosse hilfe.
danke für das einstellen des bildes.
habe noch 2 videos von der servo steuerung und schrittmotor steuerung wo man den direckten vergleich sehen kann.
leider sind die dateien zu gross 7 + 3 mb habe versucht dir das zu schicken dein provider
hat aber leider nicht so gewollt.
werde das komprimieren und dir dann per mail zukommen lassen.
@
die polnische doku ist bald fertig.
es wird auch eine digitale achsanzeige geben basis ist auch ein at90s2313 4fach encoder
auswertung und anpassbar auf die spindelsteigung. prototyp ist fertig auf lochraster platine.
bild werde ich heute noch machen.
gruss klaus
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
- Kontakt:
-sterownik steruje jedną cewkę - bo steruje silnikiem serwo... a nie krokowymAdalber pisze:To jest tylko jedna faza .Dla dwóch bedzie 2x35x4=280 zł +przesyłka ok 300 zł .Za te pieniądze nawet w Wobicie można kupić niezły sterownik .Widziałem schemat tego sterownika , mam takie pytanie czy on umożliwia pracę półkrokową lub inny podział kroku .

-na schemacie (kleina) widać obwód PID - regulowany potencjometrami R4,R3,R2
-widać wejście dla enkodera - układu informującego o położeniu rotora
...cała mądrość sterownika jest ukryta uC 2313 (PID i sterowanie PWM)
pytanko... bo jestem świerzy w temacie SERW - jedynie umiem je rozpoznać

czym serwo (poza enkoderem) różni się od normalnego prymitywnego silnika ?
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Moim zdaniem, w tańszym wykonaniu - niedużej mocy - prądu stałego, jedynie lepszym wykonaniem a tym samym można dokładnie podać parametry w całym zakresie prędkości obrotowej. Silniki przechodzą też bardziej dokładną kontrolę jakości.markcomp77 pisze:czym serwo (poza enkoderem) różni się od normalnego prymitywnego silnika?
Robiłem drobne doświadczenia z małymi silnikami 6-12V, enkoder z optyką od myszy, doszedłem do wniosku że mając ośkę dwustronną można tanio zrobić całkiem niezłe serwo. Steruje sie równie dobrze jak 'fabryczne'.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 10
jak mozna miec wstret do serw ? tak jak ja mam wstet do krokowcow ?Sorry za moją niewiedzę .(wynika to ze wstrętu do serw).
zdaje sie , ze tu wychylił sie kawalek wielkiej wiedzyJako usprawiedliwienie -enkodery często stosuje się jako sprzężenie zwrotne dla silników krokowych które pracują z dużymi prędkościami i istnieje ryzyko gubienia kroków
nie ma co sie obrazac i nas obrazac , po to jest forum zeby pisac , wymieniac poglady i sobie pomagac. kazdy z nas jest jak jeden element łańcucha wielcy mozemy byc dopiero jak sie połączymy , po to mamy takie forum !Postaram się niewychylać i czytać (słuchać ) Wielkich.
PiteR