Witam.
Panowie co do nakrętki/tek,ważne jest iż można zastosować wiele sposobów,rozwiązań i to jest istotne,że mamy w tym wybór,a istotą tego jest aby prowadziły do zamierzonego celu.Każdy jest w jakiś sposób skuteczny.Te rozwiązanie jakie zostało zastosowane w mojej nakrętce jest właściwie bardzo proste ale i bardzo skuteczne,działa na zasadzie przesunięcia gwintu w poziomie.W tym sposobie było konieczne rozcięcie całej kostki wzdłuż,ząbkowane rozcięcie zastało zastosowane po to aby zwiększyć powierzchnie tarcia co przy dociśnięciu tymi śrubami zabezpiecza przed przesunięciem.Pisząc krótko,w celu likwidacji luzu dokonuje minimalnego przesunięcia wzdłuż i dokręcam na maxa te 4 śruby i kasowanie wykonane i działa to na wszystkie zwoje jakie są zrobione w całej nakrętce,a nie tylko na poszczególne.Tak dla ciekawostki,dałem sobie zrobić ją o 5mm dłuższą właśnie po to aby uzyskać dodatkowych parę zwoi więcej,przez te 5 mm jedyna strata to wysunięcie poprzeczne.Chciałem zrobić sobie coś podobne jak rc36 ale zaproponowane to rozwiązanie przemówiło do mnie bardziej,znaczy się skuteczność kasowania tego luzu.Kasowanie luzu to nie tylko poprawianie humoru,to przede wszystkim jak wiemy przy tych tokarkach każda eliminacja luzu poprawia komfort pracy i te dolegliwości są konieczne do eliminacji.Oczywiście można pracować i na takich luzach,a kto komu broni

ale ja lubię sobie poprawiać humor
Pozdrawiam.