Konstrukcja z MDF - 330x300x110

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Bbuli
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5

Post napisał: Bbuli » 29 gru 2007, 22:45

Zatoczyć zatoczyć oczywiście obie.Przy odpowiednim pasowaniu tych elementów kasowanie luzu dosyć skuteczne.Próba wprowadzenia między nakrętki sprężyny stworzy amortyzator,a nie o to chodzi wtym miejscu.

Tagi:

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 30 gru 2007, 07:11

Bbuli pisze:Próba wprowadzenia między nakrętki sprężyny stworzy amortyzator,a nie o to chodzi wtym miejscu.
Sprężyna nie daje dobrego efektu a jedynie może nam pomóc w skorygowaniu luzu ale i tak musimy obie nakrętki unieruchomić względem siebie.
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Awatar użytkownika

klocek84
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 7

Post napisał: klocek84 » 30 gru 2007, 14:22

A taki przypadek jak na rysunkach poniżej, jedna nakrętka całkowicie unieruchomiona, a druga zblokowana żeby nie mogła się kręcić, a jedynie przesuwać liniowo. Pomiędzy obie nakrętki wkładamy bardzo silną sprężynę tak żeby opierając się o sztywną nakrętkę wypychała (kasowała luz) nakrętkę "swobodną".

Oprawy przymocowane na stałe (obie).

Co sadzicie o tym ? gmaro ?
Załączniki
1.JPG
1.JPG (12.71 KiB) Przejrzano 545 razy
2.JPG
2.JPG (14.41 KiB) Przejrzano 546 razy
3.JPG
3.JPG (13.49 KiB) Przejrzano 545 razy

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 30 gru 2007, 14:48

Co sadzicie o tym ? gmaro ?
No to jest dokładnie to co napisałem :wink:
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)

Awatar użytkownika

klocek84

Post napisał: klocek84 » 30 gru 2007, 14:53

Tzn dobrze czy źle ? :wink: , bo z tym unieruchomieniem nie rozumie co miałeś na myśli, w sensie obrotowym to są unieruchomione, a liniowo są rozpierane i luz jest kasowany automatycznie, nawet w przypadku wycierania się nakrętek, nie trzeba nic korygować.
Teraz nie wiem tylko skąd załatwić takie sprężynki, polecicie coś ?

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 30 gru 2007, 14:57

klocek84 pisze:Teraz nie wiem tylko skąd załatwić takie sprężynki, polecicie coś ?
Napisz jaka chcesz na PW to ci załatwię bez problemu ..

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 30 gru 2007, 15:01

klocek84 pisze:Tzn dobrze czy źle ? :wink: , bo z tym unieruchomieniem nie rozumie co miałeś na myśli, w sensie obrotowym to są unieruchomione, a liniowo są rozpierane i luz jest kasowany automatycznie, nawet w przypadku wycierania się nakrętek, nie trzeba nic korygować.
Nie możesz tak zrobić , gdyż siła jaką będzie działała sprężyna na nakrętkę będzie zbyt duża co spowoduje szybsze zużycie śruby a także zwiększy tarcie dlatego obudowa powinna mieć możliwość zablokowania nakrętki po skorygowaniu luzu.

Awatar użytkownika

klocek84

Post napisał: klocek84 » 30 gru 2007, 15:03

Teraz jestem zawalony robotą, ale jak zacznę budować kolejną maszynkę to się odezwę :), dobrze wiedzieć gdzie szukać, dzięki :)

[ Dodano: 2007-12-30, 15:10 ]
Nie możesz tak zrobić , gdyż siła jaką będzie działała sprężyna na nakrętkę będzie zbyt duża co spowoduje szybsze zużycie śruby a także zwiększy tarcie dlatego obudowa powinna mieć możliwość zablokowania nakrętki po skorygowaniu luzu.
Racja, ale w takim przypadku co jakiś czas trzeba poluzować jedną z obudów żeby skorygować powstały luz. Jaki smar wykorzystać w takim przypadku? , no bo w końcu tarcie wzrośnie.

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 30 gru 2007, 15:15

klocek84 pisze:Jaki smar wykorzystać w takim przypadku? , no bo w końcu tarcie wzrośnie.
Smar musi być taki aby podczas pracy nie spłynął z śruby podczas gdy temperatura wzrośnie całego układu .

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 01 sty 2008, 22:07

Do kol. Radek 27 - popatrz na moją konstrukcję frezarki z MDF wykonanej w tzw. konstrukcji skrzynkowej - żebyś nie robił błędów w swojej konstrukcji. Pamiętaj, że MDF jest materiałem znacznie mniej sztywnym, niż aluminium czy stal, więc konstrukcja Twojej osi Z i imaka głowicy frezującej powinna ulec przebudowie.

Moja konstrukcja sprawdziła się pod względem sztywności. Jedynie prowadnice muszą być podparte.

Co do nakrętek - pisałem wiele razy - bardzo dobrym i tanim rozwiązaniem jest zastosowanie nakrętek firmy IGUS (www.igus.com.pl) ze specjalnego tworzywa, które są samohamowne i nie wymagają wybierania luzu. Ja w swojej maszynie używam ich już od 1.5 roku i nie mam żadnych problemów związanych z "wybieraniem" luzu nakrętki.

Dodatkowo masz jeszcze jej samosmarowność - naprawdę polecam. Jeszcze nie tak dawno koszt 1 sztuki wynosił 15 Euro (fi 16 mm).

Tu jest link do mojej konstrukcji: https://www.cnc.info.pl/topics58/duza-f ... krzynkowej
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”