Konstrukcja z MDF - 330x300x110
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Sprężyna nie daje dobrego efektu a jedynie może nam pomóc w skorygowaniu luzu ale i tak musimy obie nakrętki unieruchomić względem siebie.Bbuli pisze:Próba wprowadzenia między nakrętki sprężyny stworzy amortyzator,a nie o to chodzi wtym miejscu.
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 7
A taki przypadek jak na rysunkach poniżej, jedna nakrętka całkowicie unieruchomiona, a druga zblokowana żeby nie mogła się kręcić, a jedynie przesuwać liniowo. Pomiędzy obie nakrętki wkładamy bardzo silną sprężynę tak żeby opierając się o sztywną nakrętkę wypychała (kasowała luz) nakrętkę "swobodną".
Oprawy przymocowane na stałe (obie).
Co sadzicie o tym ? gmaro ?
Oprawy przymocowane na stałe (obie).
Co sadzicie o tym ? gmaro ?
- Załączniki
-
- 1.JPG (12.71 KiB) Przejrzano 545 razy
-
- 2.JPG (14.41 KiB) Przejrzano 546 razy
-
- 3.JPG (13.49 KiB) Przejrzano 545 razy
-
Tzn dobrze czy źle ?
, bo z tym unieruchomieniem nie rozumie co miałeś na myśli, w sensie obrotowym to są unieruchomione, a liniowo są rozpierane i luz jest kasowany automatycznie, nawet w przypadku wycierania się nakrętek, nie trzeba nic korygować.
Teraz nie wiem tylko skąd załatwić takie sprężynki, polecicie coś ?

Teraz nie wiem tylko skąd załatwić takie sprężynki, polecicie coś ?
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Napisz jaka chcesz na PW to ci załatwię bez problemu ..klocek84 pisze:Teraz nie wiem tylko skąd załatwić takie sprężynki, polecicie coś ?
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
Pomogłem...

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Nie możesz tak zrobić , gdyż siła jaką będzie działała sprężyna na nakrętkę będzie zbyt duża co spowoduje szybsze zużycie śruby a także zwiększy tarcie dlatego obudowa powinna mieć możliwość zablokowania nakrętki po skorygowaniu luzu.klocek84 pisze:Tzn dobrze czy źle ?, bo z tym unieruchomieniem nie rozumie co miałeś na myśli, w sensie obrotowym to są unieruchomione, a liniowo są rozpierane i luz jest kasowany automatycznie, nawet w przypadku wycierania się nakrętek, nie trzeba nic korygować.
Pomogłem...
Pomogłem...

-
Teraz jestem zawalony robotą, ale jak zacznę budować kolejną maszynkę to się odezwę
, dobrze wiedzieć gdzie szukać, dzięki
[ Dodano: 2007-12-30, 15:10 ]

[ Dodano: 2007-12-30, 15:10 ]
Racja, ale w takim przypadku co jakiś czas trzeba poluzować jedną z obudów żeby skorygować powstały luz. Jaki smar wykorzystać w takim przypadku? , no bo w końcu tarcie wzrośnie.Nie możesz tak zrobić , gdyż siła jaką będzie działała sprężyna na nakrętkę będzie zbyt duża co spowoduje szybsze zużycie śruby a także zwiększy tarcie dlatego obudowa powinna mieć możliwość zablokowania nakrętki po skorygowaniu luzu.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Smar musi być taki aby podczas pracy nie spłynął z śruby podczas gdy temperatura wzrośnie całego układu .klocek84 pisze:Jaki smar wykorzystać w takim przypadku? , no bo w końcu tarcie wzrośnie.
Pomogłem...
Pomogłem...

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Do kol. Radek 27 - popatrz na moją konstrukcję frezarki z MDF wykonanej w tzw. konstrukcji skrzynkowej - żebyś nie robił błędów w swojej konstrukcji. Pamiętaj, że MDF jest materiałem znacznie mniej sztywnym, niż aluminium czy stal, więc konstrukcja Twojej osi Z i imaka głowicy frezującej powinna ulec przebudowie.
Moja konstrukcja sprawdziła się pod względem sztywności. Jedynie prowadnice muszą być podparte.
Co do nakrętek - pisałem wiele razy - bardzo dobrym i tanim rozwiązaniem jest zastosowanie nakrętek firmy IGUS (www.igus.com.pl) ze specjalnego tworzywa, które są samohamowne i nie wymagają wybierania luzu. Ja w swojej maszynie używam ich już od 1.5 roku i nie mam żadnych problemów związanych z "wybieraniem" luzu nakrętki.
Dodatkowo masz jeszcze jej samosmarowność - naprawdę polecam. Jeszcze nie tak dawno koszt 1 sztuki wynosił 15 Euro (fi 16 mm).
Tu jest link do mojej konstrukcji: https://www.cnc.info.pl/topics58/duza-f ... krzynkowej
Moja konstrukcja sprawdziła się pod względem sztywności. Jedynie prowadnice muszą być podparte.
Co do nakrętek - pisałem wiele razy - bardzo dobrym i tanim rozwiązaniem jest zastosowanie nakrętek firmy IGUS (www.igus.com.pl) ze specjalnego tworzywa, które są samohamowne i nie wymagają wybierania luzu. Ja w swojej maszynie używam ich już od 1.5 roku i nie mam żadnych problemów związanych z "wybieraniem" luzu nakrętki.
Dodatkowo masz jeszcze jej samosmarowność - naprawdę polecam. Jeszcze nie tak dawno koszt 1 sztuki wynosił 15 Euro (fi 16 mm).
Tu jest link do mojej konstrukcji: https://www.cnc.info.pl/topics58/duza-f ... krzynkowej
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)