TSA-16 remont
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 32
witam panowie troszkę mnie nie było
Tokarki nie przywróciłem jeszcze do stanu świetność .
Na pewno nie do takiego jaki sobie wyobrażałem ,ale powolutku do celu.
puki co rozebrałem wszystko wyczyściłem poskładałem i podregulowałem to i owo .
Działa toczy można porobić jakieś drobne elementy ..
Bicie na wrzecionie wewnątrz stożka przy krawędzi mam 0.03 maksymalnie czy to dużo ?
Mam do was jeszcze 2 pytanka :
Próbowałem zmajstrować planszajbę - wygrzebałem coś w rodzaju kamieni , szczęk z tym że są tylko 3 sztuki.
Proszę zerknijcie na zdjęcia i poradźcie czy to jest od tego , czy po prostu spasowało się i służy do czego innego.
Na jednym zdjęciu widać urwaną śrubę podtrzymki z brązem na końcu , jak to wykręcić wymienić na nowe , dorobić.
Na koniec podaje link gdzie będę umieszczał jakieś fotki z grzebania przy tokarce i jakieś prace w przyszłości na niej .
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
Pozdrzawiam
Tokarki nie przywróciłem jeszcze do stanu świetność .
Na pewno nie do takiego jaki sobie wyobrażałem ,ale powolutku do celu.
puki co rozebrałem wszystko wyczyściłem poskładałem i podregulowałem to i owo .
Działa toczy można porobić jakieś drobne elementy ..
Bicie na wrzecionie wewnątrz stożka przy krawędzi mam 0.03 maksymalnie czy to dużo ?
Próbowałem zmajstrować planszajbę - wygrzebałem coś w rodzaju kamieni , szczęk z tym że są tylko 3 sztuki.
Proszę zerknijcie na zdjęcia i poradźcie czy to jest od tego , czy po prostu spasowało się i służy do czego innego.
Na jednym zdjęciu widać urwaną śrubę podtrzymki z brązem na końcu , jak to wykręcić wymienić na nowe , dorobić.
Na koniec podaje link gdzie będę umieszczał jakieś fotki z grzebania przy tokarce i jakieś prace w przyszłości na niej .
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
Pozdrzawiam
Jeśli broń zabija ludzi , to długopisy robią błędy ortograficzne ...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 93
Bicie rewelacja, nie ma się do czego przyczepić.fus23 pisze: Bicie na wrzecionie wewnątrz stożka przy krawędzi mam 0.03 maksymalnie czy to dużo ?
Planszajba od TSA tak wygląda i to czym będziesz dociskał to Twoja inwencja. To nie jest typowy uchwyt tokarski i służy m.in. do mocowanie nietypowych elementów. Możesz mocować dwoma, trzema i czterema dociskami. Ty decydujesz

Podtrzymka - nie rozumiem o jakim wykręcaniu piszesz. Wkładki brązowe są, moim zdaniem, wciskane. Wywierć to co zostało i wciśnij nową wkładkę. Jeżeli się mylę i są na gwint, to użyj lewego wiertla lub takich specdynksów do wykręcania śrub.
Jak chcesz gwintowane to nawierć i nagwintuj pozostały brąz i dorób końcówkę z gwintem.
-
Witam
Co do podtrzymki to wymyśliłem że chyba całe śruby zrobię z brązu mniej upierdliwe do wymiany i ładnie będzie wyglądać " jak się świeci to się oko cieszy ..."
Odnośnie planszajby to myślałem że ma tam coś pasować w te rowki ...
Chyba kupie jakieś przykręcane szczęki i zainstaluje żeby profesjonalnie wyglądało ..
Pozdrawiam
[ Dodano: 2017-09-21, 04:42 ]
Witam
Co do podtrzymki to wymyśliłem że chyba całe śruby zrobię z brązu mniej upierdliwe do wymiany i ładnie będzie wyglądać " jak się świeci to się oko cieszy ..."
Chyba kupie jakieś przykręcane szczęki i zainstaluje żeby profesjonalnie wyglądało ..
Pozdrawiam
Pozdrawiam
[ Dodano: 2017-09-21, 04:42 ]
Witam
Pozdrawiam
-
- Posty w temacie: 7
Jak nie jest przystosowana (tak jak duże) do zastosowania szczęk a chcesz żeby profesjonalnie wyglądało to już lepiej zostaw je pustefus23 pisze:Odnośnie planszajby to myślałem że ma tam coś pasować w te rowki ...
Pozdrawiam
Tutaj przykłady zastosowania:
https://www.cnc.info.pl/topics56/do-cze ... t84371.htm
http://www.homews.co.uk/page271.html
https://www.google.pl/search?q=mocowani ... =728&dpr=1
-
Przy tym kalibrze podtrzymki ten brąz chyba może być. Jak się ma świecić, to lepszy jest mosiądzfus23 pisze:Witam

Te rowki w planszajbie są po to, żeby używając kamieni można było odpowiednio ustawić dociski. Szczęki nie bardzo się przydadzą, bo jak je będziesz dociskał ?
Pewnie jest jakiś patent na takie rozwiązanie, ale wymaga dorobienia co najmniej paru elementów. Tak czuję przez skórę, że kol. RomanJ4 ma takie coś w swoich przepastnych archiwach i może wyciągnie na światło dzienne

-
Witam
Czyli moje przypuszczenie było poniekąd słuszne że to są kamienie od planszajby.
Szkoda że są tylko 3 sztuki pasujące w rowki i tylko dwa z gwintem do dociskania elementu - jeden jest rozwiercony ..
Ale bynajmniej daje to jakiś pogląd co trzeba dorobić ..
Jakoś skręcanie na gołe śruby i przekładki do mnie nie przemawia , chyba bym się bał że przy kontakcie z nożem lub pod wpływem drgań coś się poluzuje i element wyskoczy z maszyny ...
Odnośnie szczęk fabrycznych widziałem szczęki putm od bison jak by spasować coś takiego w rowek ... ale szkoda kombinować ..
Pytanie do plemiennej starszyzny zna ktoś firmę produkującą uchwyty o nazwie (PZM lub PMZ ) abo coś podobnego .
Natknąłem się na takie literki w trójkącie na czole (od strony szczęk patrząc ) uchwytu ledwo widoczne . Ogólnie poza tymi literkami jest tylko nr 47 bodajże , nabity od tyłu na dekielku , na korpusie w środku i na szczękach .
Nic nie wiadomo co to za uchwyt ,a chciał bym wiedzieć jakie szczęki do niego dobrać .
Mam co prawda drugi komplet z tym że lewych ...
W tych szczękach potrafi się materiał luzować i spirala jest lekko ukruszona na początku jak się wkłada szczęki .
Pozdrawiam
Czyli moje przypuszczenie było poniekąd słuszne że to są kamienie od planszajby.
Szkoda że są tylko 3 sztuki pasujące w rowki i tylko dwa z gwintem do dociskania elementu - jeden jest rozwiercony ..
Ale bynajmniej daje to jakiś pogląd co trzeba dorobić ..
Jakoś skręcanie na gołe śruby i przekładki do mnie nie przemawia , chyba bym się bał że przy kontakcie z nożem lub pod wpływem drgań coś się poluzuje i element wyskoczy z maszyny ...
Odnośnie szczęk fabrycznych widziałem szczęki putm od bison jak by spasować coś takiego w rowek ... ale szkoda kombinować ..
Pytanie do plemiennej starszyzny zna ktoś firmę produkującą uchwyty o nazwie (PZM lub PMZ ) abo coś podobnego .
Natknąłem się na takie literki w trójkącie na czole (od strony szczęk patrząc ) uchwytu ledwo widoczne . Ogólnie poza tymi literkami jest tylko nr 47 bodajże , nabity od tyłu na dekielku , na korpusie w środku i na szczękach .
Nic nie wiadomo co to za uchwyt ,a chciał bym wiedzieć jakie szczęki do niego dobrać .
Mam co prawda drugi komplet z tym że lewych ...
W tych szczękach potrafi się materiał luzować i spirala jest lekko ukruszona na początku jak się wkłada szczęki .
Pozdrawiam
-
Kamienie możesz kupić, nie warto dorabiać.fus23 pisze:Czyli moje przypuszczenie było poniekąd słuszne że to są kamienie od planszajby.
Szkoda że są tylko 3 sztuki pasujące w rowki i tylko dwa z gwintem do dociskania elementu - jeden jest rozwiercony .
Uchwyt prod. ZTM PUTm to nie produkcja Bisona. Charakterystyczne dla tego 80mm uchwytu to 3 orzechy (w Bisonie 1), szczęki o 6 ząbkach (w Bisonie 5 lub 7) i inna niż u Bisona średnica zamka (chyba 56mm).
Wsadzisz przerobione szczęki w rowek i co dalej ?