i to ma wyeliminować problem w S335? Ja w takie cuda na kiju nie wierzę, za dużo otworków już w życiu wywierciłem.MaciejDlugosz pisze:Wersja pokazana na wideo pokazuje zaszlifowanie od strony powierzchni natarcia i wiór uderza o "łamacz wióra".
Owszem taki rodzaj podszlifowania BYĆ MOŻE łagodzi trochę problem ale szczerze nie sądzę aby chodź w najmniejszym stopniu miało to coś pomóc.
a co masz mieć do pojęcia?? zakładasz płytkę i puszczasz program... No chyba nie miałeś na myśli przerabiać płytkę (jej łamacz)MaciejDlugosz pisze:W wiertłach składanych jesteś na sznurku producenta jeśli nie masz pojęcia o geometrii

nie wiem o jakim wiertle składanym mówisz. Albo coś Ci się pomieszało albo ja Cie nie rozumiem.Jeśli wiertło składane nie ma łamacza wióra to dostaniesz poradę by kupić płytkę...
Co do takich wierteł to nie oszukuj się, resztę robi się w programie (jeśli coś zwija).
Nie spotkałem się także z HSSsami gdzie w katalogu opinane byłby jako np. "specjalne z łamaczem do stali dających długi wiór" a miałem przeróżniaste katalogi.
Kto się baw w takie coś? ...na CNC program robi wszystko
[ Dodano: 2017-08-16, 09:51 ]
Blasterpl na pewno coś robisz źle z tym programem. Piszę z tel i nie mam czasu teraz na rozkminke. Ten odskok mozesz mieć w parametrze i moze byc tam 0. Wez to na chlopski rozum, puść program i zwolnij posuw na min. I zobacz na odczyt osi z czy jest ten odskok i o ile. To pomoże w zrozumieniu cyklu i jego sprawdzeniu. Zacznijcie tam myśleć