kamar właśnie miałem na myśli takie patenty. Wiem że można sporo zdziałać na frezarkach i tokarkach z dodatkowym oprzyrządowaniem. Aero84 to były pytania retoryczne

. Nie zrozumiałeś do końca moich wypowiedzi. Chodziło mi raczej o podzielenie się doświadczeniami jak najmniejszym kosztem wykonać większość prac "na wczoraj". Jakie maszyny się najlepiej sprawdzają, są wygodne w obsłudze, nie psują się co chwilę, mają przemyślaną budowę, na jakich modelach się Wam najlepiej pracowało.
Cnc też o tym myślałem ale nie jestem w temacie ile takie coś kosztuje i jaki model warto rozpatrywać.
Ogólnie dla jasności posiadamy mniej więcej taki sprzęt:
- szlifierka kątowa mała, duża, przecinarka stołowa tarcza 400
- spawarka elektroda zwykła, tig, mig/mag, palnik propan butan
- szlifierka stołowa mała do ostrzenia i duża to ciężkiego orania, gradowania itp
- wiertarka WS15 z bogatym wyposażeniem (wiertła ,pogłębiacze, rozwiertaki, wszelkie imadła uchwyty podkładki,klocki śruby do mocowania
- elektronarzędzia wiertarka, szlifierka prosta, mała szlifierka dreemel, wkretarki aku, piła ukśnica(do drewna alu i tworzyw)
- narzędzia pomiarowe wiadomo
Co do młotka to nie musimy tłuc są ściągacze praska hydrauliczna( coś tego pokroju
https://d.allegroimg.com/s400/01e4bc/bb ... 4c5e605b4d) i mała ręczna kolanowa.
Pozatym normalne stoły warsztatowe do ręcznych robótek obstawione narzędziami.
Kiedyś od czasu do czasu robiłem coś na tokarce, frezarce ale były to proste przedmioty i przyznam nie mam wielkiego doświadczenia ale i nie jestem kompletnym żółtodziobem.