Mach3 a sterownik Alfa3 mixpolu

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
boston
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 5

Mach3 a sterownik Alfa3 mixpolu

Post napisał: boston » 05 gru 2007, 08:47

Witam

Od ponad roku jestem czytelnikiem tego forum i od jakiegoś czasu rozpocząłem budowę małej frezarki na potrzeby modelarskie.
Do sterowania posiadam sterownik Mixpolu Alfa-3, silniki 1,89Nm 2,8A,no i Macha3.
Komputer, na którym jest zainstalowany mach: procesor 1,5GHz RAM 1GHz grafika radon 9550 system Windows XP
Po podaniu zasilania na płytkę sterownika na wyjściach do silników uzyskuję napięcie około 72V na obu fazach. Po podłączeniu wały silników pozostają sztywne. Na sterowniku świecą LED Power oraz trzy LED-y home. Po podłączeniu kabla z portu LPT następuję uruchomienie przekaźnika i kontrolki.
Podjąłem próby konfiguracji mach z opisów z tego forum i niestety nic to nie dało.
Silniki nie reagują na żadne polecenie czy to z programu czy też sterowane ręcznie.
Czy może mi ktoś napisać krok po kroku jak mam ustawić macha3, (co gdzie i jakie wartości wpisać?
Podczas instalacji macha pojawiają się dwa "ptaszki" do zaznaczenia. Czy trzeba je zaznaczyć?
Czy istnieje możliwość że jest uszkodzony sterownik lub kabel portu LPT( dodam że kabel portu LPT wykonałem samodzielnie dł 4,5m)
Do sterownika są podpięte silniki kabel portu LPT oraz zasilanie.

Jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o komputery i elektronkię

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Ireneusz Kurka

Tagi:

astony
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4

Post napisał: astony » 07 gru 2007, 09:34

Witam
Sprawdź poprawność kabla LPT(dziwie się że ci się chciało), a potem spróbuj w/g instrukcji do Macha2 ze stronki akcesoria.cnc. Może masz pomylone dir/step lub pomiędzy silnikami . A jezeli wogóle nie kumasz komputerów to poproś kogoś obeznanego co to input pin /input sygnał ,port
A swoją drogą jak wykonałeś kabel skoro nie jesteś elektronikiem? :?:
Powodzenia
PYKNIJ na GG 5133624 to skocze na forum -> PLEASE

Autor tematu
boston

Post napisał: boston » 07 gru 2007, 15:22

Witam

Dziękuję za szybką odpowiedź.
Kalbel LPT jest raczej ok. Kupiłem nowy i też nic się nie dzieje.
Sterownik jest raczej dobry.
Problem tkwi w tym, że program nie wysyła sygnału do sterownika. Próbowałem ustawić program na podstawie instrukcji i też nic. W diagnostyce można sprawdzić poprawność dopasowania pinów i wygląda że też wszystko ok.
Zastanawiałem się również czy sterownik jest prawidłowo ustawiony lecz niestety insrukcja jest za skąpa i nic z tego nie kumam.
Myślę że trzeba by mi było dokładnie krok po kroku napisać gdzie i w jakiej kolejności wpisać odpowiednie wartości,co zaznaczać i jak ustawić sterownik.
Zraz odezwą się głosy profesjonalistów "czytać forum" ; "tam masz napisane" lecz niestety nie jest to takie proste. Siedzę już jakiś czas przy tej mojej maszynce i nic nie mogę zrobić.

Pozdrawiam
Ireneusz Kurka

[ Dodano: 2007-12-10, 21:47 ]
Witam.

Dziś udało mi się uruchomić tą piekielną maszynę.
Niestety wystąpił problem z pracą silników krokowych.
Po zadaniu pracy silniki kręcą się nierównomiernie, czasami stają. Gdy podczas pracy silnikiów poruszam mayszką praca układu jest prawidłowa.
Co może być powodem takiego zachowania?
Czy na takie zachowanie układu może mieć wpływ zła konfiguracja komputera?

Pozdrawiam
Ireneusz Kurka

astony

Post napisał: astony » 12 gru 2007, 16:50

Napisz jakie masz sterowniki i silniki (bipolar/unipolar), opisz komputer.
Jeśli masz GG to podaj numer. Mnie udało się wystartować krok po kroku.
Powodzenia

Autor tematu
boston

Post napisał: boston » 12 gru 2007, 22:24

Witam

Posiadam sterownik jak w temacie Alfa-3 mixpol. Silniki 1,89Nm 2,8A z listy społecznej.
Komputer to procek Athlon 1,5 Ghz ram 1G.
Sterownik i silniki pracują prawidłowo.
Kiedy miałem zainstalowany system na NTFS to maszyna milczała. Po formacie zmieniłem na FAT i maszyna gada trochę dziwnie ale gada.
Dzisiaj całkiem przez przypadek instalowałem Autocada a w tle pracował mach z zadanym kodem. Podczas trwania instalacji silniki pracowały idealnie. Gdy instalacja została zakończona motory pracowały z przerwami. Poprawa pracy następuję również podczas gwałtownego ruchu myszką.
Na kompie miałem zainstalowany tylko system i macha i maszyna chodzi zle. Gdy obciążę dodatkowo pamięć i procesor wszystko pracuję prawidłowo. Troche to dziwne. Chyba powinno być odwrotnie?
A może mam uszkodzony dysk twardy? Bo pamięć jest raczej ok.

Pozdrawiam
Ireneusz Kurka

astony

Post napisał: astony » 13 gru 2007, 09:36

Na forum bylo coś na ten temat. Z tego co zrozumiałem to niektórzy uruchamiają jakąś aplikacje w tle, aby obiążyć troche kompa. Wybacz ale nie byłem zainteresowany tematem to tylko spojrzałem piąte /dziesiąte

Autor tematu
boston

Post napisał: boston » 13 gru 2007, 09:58

To co mam przez to roumieć? Jedni piszą ,że komp ma być tylko do obsługi mach a inni twierdzą że mogą być na kompie wszelkiej maści programy.
W moim przypadku ja próbowałem sobie to tak wytłumaczyć, że część plików instalacyjnych macha jest w uszkodzonych sektorach dysku twardego. I z tego powodu mam takie objawy. Mam zamiar zaraz iść kupić nowy dysk. Stary dysk sprawdziłem programem HDDlife i okazało się, że sprawność dyku jest 53%.
Podczas molestowania mojej maszynki zauważyłem, że często po uruchomieniu macha komp sie zawiesza. Czasami bywa tak że się uruchomi mach i jest wszystko ok. Silniki chodzą aż miło. Następne uruchomienie programu i wszystko wraca do normalności czyli złej pracy.

Ciągle zadaję sobie pytanie co tu jest grane? Jak wcześniej pisałem jestem słaby z elektroniki i wiedzy o komputerach co niestety pogarsza sytuację.

Pozdrawiam
Ireneusz Kurka.

astony

Post napisał: astony » 13 gru 2007, 13:44

W sekcji forum o machu jest kilka wypowiedzi o pracy silników. Poczytaj spokojnie. Wydaje mi się że to będzie inna przyczyna niż HDD

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: jarekk » 14 gru 2007, 12:57

boston pisze: Na kompie miałem zainstalowany tylko system i macha i maszyna chodzi zle. Gdy obciążę dodatkowo pamięć i procesor wszystko pracuję prawidłowo. Troche to dziwne. Chyba powinno być odwrotnie?
A może mam uszkodzony dysk twardy? Bo pamięć jest raczej ok.

Pozdrawiam
Ireneusz Kurka
Na 99% masz jedna z rzeczy:
- zainstalowany Windows z ACPI ( czytałes instrukcję jak optymalizoawć Windows do Mach'a ? )
- włączone zarządzanei energią

Przy obciążeniu procesor nie wchodzi w stany uspienia - dlatego wtedy chodzi dobrze. Przy ACPI i zarządzaniu energią masz szarpanie powodowane budzeniem się procka - tak w skrócie

Autor tematu
boston

Post napisał: boston » 17 gru 2007, 21:47

Witam

Raczej na 100%.
Dzisiaj sprawdziłem i to właśnie ACPI szkodziło.
Teraz maszynka śmiga.
Punkt Dla Ciebie jarekk.

Dziękuję i pozdrawiam
Ireneusz Kurka

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”