Sterowanie CNC 5-ciu (i więcej) osi + SoftCNC
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Zgadza się, tylko jak ktoś wcześniej zauważył za takie sterowanie przyjdzie wystukać się z kasy. (wiadomo to sterowanie przeznaczone raczej pod przemysł i produkcję) Natomiast kolega Piotr Rakowski rozwija ciekawe oprogramowanie, które za pewne będzie bardziej na moją kieszeń i spełni się w branży jaką jest reklama i usługi z nią związane.
Do dzisiaj nie kupiłem step2cnc dla tego, iż nie równo mi chodził na mojej frezarce i mimo kilku patchy, które dostałem dalej pozostaje w tyle za machem (mach płynniej u mnie chodzi).
Co nie znaczy, że w przyszłości nie zakupię jak już pojawi się ze sterownikiem mikroprocesorowym. Do dzisiaj nie wyobrażam sobie pracy bez programu plt2cnc który jest integralną częścią EDUcada
W step2cnc brakuje mi możliwości wizualnej zaznaczania myszką obiektu i nadania mu dynamicznie np innej głębokości - lub nawet zaznaczenia kilku obiektów zmiany ich koloru i ustawienia już w programie sterującym parametrów zagłębienia i posuwu, potem tylko szybkie przeładowanie g-codu. Takie tworzenie menadżera obiektów w programie sterującym, zapewne w zastosowaniu przemysłowym nie jest to potrzebne, ale jeśli ja graweruję jakąś tablice w której mam 400 000 lini G-codu to bardzo wskazana opcja (jak pracowałem kiedyś u konkurencji, to była tam maszynka z oprogramowaniem po polsku z taką możliwością i bardzo to ułatwiało pracę, było to pare lat temu ale chyba była to jedna z pierwszych grawerek kimli)
Do dzisiaj nie kupiłem step2cnc dla tego, iż nie równo mi chodził na mojej frezarce i mimo kilku patchy, które dostałem dalej pozostaje w tyle za machem (mach płynniej u mnie chodzi).
Co nie znaczy, że w przyszłości nie zakupię jak już pojawi się ze sterownikiem mikroprocesorowym. Do dzisiaj nie wyobrażam sobie pracy bez programu plt2cnc który jest integralną częścią EDUcada
W step2cnc brakuje mi możliwości wizualnej zaznaczania myszką obiektu i nadania mu dynamicznie np innej głębokości - lub nawet zaznaczenia kilku obiektów zmiany ich koloru i ustawienia już w programie sterującym parametrów zagłębienia i posuwu, potem tylko szybkie przeładowanie g-codu. Takie tworzenie menadżera obiektów w programie sterującym, zapewne w zastosowaniu przemysłowym nie jest to potrzebne, ale jeśli ja graweruję jakąś tablice w której mam 400 000 lini G-codu to bardzo wskazana opcja (jak pracowałem kiedyś u konkurencji, to była tam maszynka z oprogramowaniem po polsku z taką możliwością i bardzo to ułatwiało pracę, było to pare lat temu ale chyba była to jedna z pierwszych grawerek kimli)
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 11
kostner pisze:mozesz zdradzic zalozenia waszego projektu ?? Chociaz nie ma sie co ludzic projektu Piotrajub'a nie przebijecie
https://www.cnc.info.pl/topics12/sterow ... .htm#47345
-
Autor tematu - Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 19
W sterowaniu wymieniamy płytkę procesora z ARM7 na ARM9. Juz ostatni etap projektowania płytki drukowanej (do konca przyszłego tygodnia projekt płytki powinien byc skończony). Tak jak pisałem prędzej ARM9 chodzi pod LINUKSEM i przyspieszy nam to pisanie aplikacji .
- Załączniki
-
- AMR9b.jpg (83.14 KiB) Przejrzano 807 razy
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
-
Autor tematu - Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 19
a kto to wie na tym etapie - ma być o ogromnych możliwościach sprzętowych i atrakcyjna cenowo ale o tym ostatnim za szybko jest teraz mówić.
Polutowaliśmy płytki - zaczął sie okres pisania oprogramowania (jądro Linuksa).
W chwili obecnej uruchomiona jest sieć , karta SD , USB i komunikacja z pamięcią niedługo powinien być skończony system Linuksa dla tego sterowania.
Polutowaliśmy płytki - zaczął sie okres pisania oprogramowania (jądro Linuksa).
W chwili obecnej uruchomiona jest sieć , karta SD , USB i komunikacja z pamięcią niedługo powinien być skończony system Linuksa dla tego sterowania.
- Załączniki
-
- PICT4697.JPG (81.61 KiB) Przejrzano 733 razy
-
- PICT4690.JPG (80.42 KiB) Przejrzano 733 razy
-
- PICT4696.jpg (95.32 KiB) Przejrzano 748 razy