Czesc!
@CinekX0: Dzieki za wytlumaczenie!
@adam FX: No to naprawde blisko. Dzieki, jak bedzie tak daleko to na 100% sie odezwie
@m.j.: Dzieki za wytlumaczynie. Teraz to z ta Pinola rozumie. I mysle ze bedzie dosyc komfortowo wiertac przes komputer a pozatym instnieje tez takie cos :

Mysle ze tez fajna sprawa i sie moze przydac, chyba ze nie jest potrzebne przy sterowaniu przes program komputerze.
Z wzgledu tego ze niemam doswiadczenia Frezarkami, ciezko mi powiedziec cos na temat sztywnosci Frezarki, ale ja mysle ze dopoki bede mogl robic to samo z Bridgeport co ze sztywniejsza wersja albo ogolnie inna frezarka (naprzyklad ta ktora na zdjeciu od Kamara), tylko wolniej, to nie bedzie to raczej nie bedzie to dla mnie wielki problem.
Narazie sie tez nie moge wyobrazic o co dokladnie chodzi przy sztywnosci Frezarki. Co dokladnie sie dzieje przy bridgeport jak mowicie ze nie jest "bardzo sztywna?". Chodzi o Pinola czy ogolnie cala konstrukcja frezarki?
Bridgeport mi ze wzgledu rozmiarow, wagi, uniwersalnosci bardzo odpowiada. Oczywiscie tez cena mi odpowiada i ze jest dosyc duzo dobrych opinii o niej.
Shizouka jest raczej za droga ale barzdo mi interesuje ta czeska "podrobka" TOS Kurim FNK 25. Mysle ze nie powiedzieliscie nic na niej temat z wzgledu braku doswiadczenia o niej ale jak chodzi o cene i paramtry to tez mi odpowiada.
Jest tylko maly (albo duzy?) problem przy nia. Wysokosc jest 2260mm a w warsztacie mam tylko 2200m, czyli brakuje 6cm. Dalem tynkowac sufit (mysle ze okolo 4-5cm grubosci tynku), wiec moglbym zrobic dziure przes tynk i pare cm w betonie zeby sie Silnik tej frezarki zmiescil.
Myslalem tez czy nie bylo by mozliwe zmienic silnik z tymi samemi parametrami ale nissza obudowe. Niewiem czy takie kombinowanie ma sens jak Bridgeport jest dostepna, ale TOS wazy 500 kg wiecej, wiec moze by nie bylo problemu z sztywnoscia tej Frezarki.
Ale tak jak mowie, tak bardzo na czasie mi nie zalezy, ale za to na uniwersalnosci Frezarki.
@Kamar:
Wiercenia z pinoli to pousuwałem nawet tam gdzie nie przeszkadzały.
Niestety nie rozumie bardzo o co dokladnie chodzi, sorry.
Ale moglesby mi dac nazwe modelu twojej Frezarki (tej z zdjecia) ? Znowu niewiem czy sie to nie wyobrazam za skomplikowane, ale wyglada na to ze przerobiales cala glowice. Dlaczego to zrobiles i co do tego jest potrzebne ? Nowy silnik jak i te plyty do mocowania silnika, i to wszystko ?
Ty masz doswiadczenie i wiesz co robisz i co ci jest potrzebne. W moim przypadku niestety jest mi to ciezko powiedziec. Musialbym do kogos jechac i sie popatrzec na taka Frezarke i zobaczyc jak pracuje
Jedynie to moglbym zobaczyc u Meza mojej kuzynki, ale on posiada manualna Jarocin FYD 32.
I znowu, dziekuje wam za odpowiedzi i pomoc!
[ Dodano: 2017-02-15, 21:00 ]
@Kamar: Popatrzalem sie jeszcze raz na te zdjecie i chyba to troszke zle zorzumialem

. Jest to Bridgeport Series 1, ale zdemontowales Glowice oryginalna i dorobiles swoja ? Jak tak to teraz dalsze pytania

:
1. Przy wierceniu dzwigasz stol (ja nie uzywasz CNC) ?
2. Rozumie dobrze ze kupiles silnik w ktorej jest Pinola (czyli uchwyt to narzedzi) ? Jak tak, to moglbys mi pokazac gdzie mozna kupic takie silniki? (jestem bardzo ciekawy ile kosztuja i ogolnie taka przebudowa bo powoli zaczyna mnie to jednak bardzo interesuje

)
3. Jaki jest uchwyt do narzedzi (trzeba sam dorobic do silnika czy sa juz takie gotowe?
4. Jest taka przerobka bardzo skomplikowana? (jak sie to dobrze wyobrazam, to tylko zdemontowales oryginalna glowice, kupiles silnik, dorobiles plytki do mocowana silnika i to wszystko ? Napewno jeszcze jakies rzeczy trzeba bylo jeszcze zrobic i wlasnie to bym chcial sie dowiedziec jak mozliwe
Napewno bede mial jeszcze wiecej pytan, ale niechce od razu przesadzac
Pozdrawiam