Frezarka pole robocze 400x300
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Ja osobiście swoją bramę sam odprężałem w ognisku z rusztem
Może śmiesznie brzmi ale wszystko było obsypane węglem i jak się rozgrzało to po 24h nie można było się jeszcze dotknąć. Koszt to parę worków węgla, metalowy ruszt aby od dołu mogło wpadać powietrze, parę cegieł no i miejsce gdzie można się w to pobawić. Do małych konstrukcji myślę, że spokojnie wystarczy. Oczywiście nie mamy kontrolowanej temperatury i certyfikatu, ale zmian w geometrii nie stwierdziłem. Metoda oczywiście bardzo amatorska jednak IMO warta uwagi.

tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
No odpuszczanie w węglu jak kolega wyżej wspomniał nie powinno zaszkodzić a w pewnym stopniu odpuści konstrukcję.
Ja bym w aluminium nie brnął- chyba że tylko oś "Z".
Boki bym poskręcał z konretnych blach stalowych- minusem takiej konstrukcji będzie tylko waga- za to sztywność na pewno lepsza.
Napisz z ciekawości ile odpuszczanie takiej konstrukcji wyjdzie- jestem ciekaw.
Pozdrawiam
Ja bym w aluminium nie brnął- chyba że tylko oś "Z".
Boki bym poskręcał z konretnych blach stalowych- minusem takiej konstrukcji będzie tylko waga- za to sztywność na pewno lepsza.
Napisz z ciekawości ile odpuszczanie takiej konstrukcji wyjdzie- jestem ciekaw.
Pozdrawiam