imak szybkozmienny

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 29

Post napisał: szopenn » 24 gru 2016, 13:36

przecinak idzie, ale płytki kupować w polsce to można zbankrutować, ja jeszcze troche potne stalką a później zamówię sobie z chin tych płytek.., rdarek, ja miękką stal ciąłem płytką do aluminium i bardzo dobrze dawała sobie rady...

PS
podobnie z płytkami do gwintów, u nas płytka 25 zł sztuka, a na ali 23 dolarów 10 płytek z przesyłką..

Tagi:

Awatar użytkownika

rc36
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 33

Post napisał: rc36 » 24 gru 2016, 22:54

szopenn pisze:Jest jedno przeciwskazanie na nutoolu, ale nie jestem tego pewny. Siły działają w odwrotną stronę, czy w tym przypadku nie będzie większych obciążeń na zamku śruby imaka w szufladce? No bo uszkodzone szufladki to już tutaj widziałem.
Słuszna uwaga, normalne napięcie śruby imaka + siły podrywające imak do góry, to może być już za dużo dla górnej części sanek narzędziowych. Mi wyrwanie owej śruby nie grozi bo już dawno ją przerobiłem, więc spróbuje tego odwrotnego mocowania przecinaka.

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16

Post napisał: clipper7 » 25 gru 2016, 13:46

szopenn pisze: nas płytka 25 zł sztuka, a na ali 23 dolarów 10 płytek z przesyłką..
Pamiętaj, że płytka płytce nierówna. Niestety, te skośnookie nie są wiele warte. Ceny w Polsce ostatnio trochę spadły, dobre płytki są bardzo wydajne. Masz trzy ostrza i na pewno można nimi zrobić sporo gwintów, dużo więcej niż dobrym gwintownikiem/narzynką HSS. A dobre narzynki i gwintowniki też nie są tanie :cool:
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 29

Post napisał: szopenn » 25 gru 2016, 14:12

no co mam napisać, trochę też już popróbowałem płytek, i nie mam najgorszej opinii o chińskich... nie na tyle żeby się bać je kupić z ali, np firm które pojawiają się na allegro, kenenmetal czy deskar, są też i całkowite noname, ale i za te w Polsce zapłacisz po 20 zł sztuka - nie jest to kompletny badziew. Myślę też, że na nutoolu nie można tak naprawdę wypowiedzieć się o jakości płytek ze względu na jakość maszyny, mocno kruche płytki nie lubią luzów, a nutool to zapewnia...

Masz oczywiście rację i o narzynkach i giwntownikach, ale też i ostatnio przy zamówieniu zbiorczym - a kupowałem trochę śrubek czernionych od sprzedawcy bimex, i kupiłem od niego i kilka gwintowników i narzynek, są bardzo dobre... ale np narzędzi od Pana EDKAR z allegro to nie polecam... omijać...

produkt produktowi nie równy..

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 47

Post napisał: RomanJ4 » 25 gru 2016, 14:28

Kilka razy już kombinowałem o co w tym patencie chodzi , i muszę się zapytać bo rozwikłać tej zagadki nie mogę, jaki jest powód/ okoliczność, że kolega potrzebuje przecinak do góry nogami a nie normalnie ?
Wyjaśnienie koledzy jest proste, choć będzie dotyczyło nie wszystkich obrabiarek.
Jak to opisano w zaznaczonym teście,
Obrazek

przy normalnym sposobie cięcia układ sił ma określone cechy wpływające negatywnie na proces cięcia:
"..wielkość siły Fgł i Fm są zmienne w czasie, natomiast siła G(o przeciwnym zwrocie) jest stała, więc może występować tam (okresowo) równowaga, unoszenie, a następnie opadanie wrzeciona w granicach luzu (łożyskowania)".

Do tego dochodzi jeszcze nie wspomniany tutaj wpływ luzu międzyzębnego miedzy kołem atakującym od przekładni wrzeciennika a odbiorczym na wrzecionie, także skutkujący "odskakiwaniem" materiału od noża (w ramach tego luzu). Choć tego nie generują tokarki z bezpośrednim napędem wrzeciona, ale że są to zazwyczaj maszyny hobbystyczno/amatorskie o małej masie, wpływ ten został niejako zastąpiony małą sztywnością zarówno konstrukcji obrabiarki jak i często narzędzia o mniejszym przekroju. Do tego wszystkiego należało by dodać stopień sztywności samego materiału.

A odwrócenie noża i skanalizowanie sił w jednym kierunku powoduje zneutralizowanie w dużym stopniu negatywnego ich wpływu na proces cięcia co przedstawiono w(zazn. na niebiesko) tekście. Ale nie wyklucza to niestety pozostałych negatywnych na proces cięcia czynników, z którymi trzeba się przy tym liczyć.
By nie utrudniać sobie czynności operatorskich stosowaniem jeszcze lewych obrotów, wystarczy zastosować cięcie z tylnego imaka, co się często stosuje.

Obrazek Obrazek
pozdrawiam,
Roman

sero
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3

Post napisał: sero » 14 sty 2017, 03:22

Witam, można prosić o kontakt do Lukasza Radomskiego

pitaszek
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

Post napisał: pitaszek » 14 sty 2017, 15:02

Kontakt z kol. Łukaszem przez PW.
Dołączyłem do grona posiadaczy imaka kol. Łukasza. Właśnie zakończyłem montaż do tokarki Maktek TYTAN 500. Wszystko pasuje idealnie. Komfort pracy - nieporównywalny, a znienawidzone blaszki poszły do kubła. Zamówiłem 6 kostek i już widzę, że przydałoby się więcej... :grin: Polecam.

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18

Post napisał: Avalyah » 14 sty 2017, 15:57

Też myślę, czy by sobie kostek nie domówić jeszcze, a mam 7. Tak wygodne to jest, że chciałoby się na zapas jeszcze z 5 :mrgreen: Tylko nie wiem, czy Kolega Łukasz same kostki też wykonuje.

Masato
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: Masato » 14 sty 2017, 22:10

Ile taka przyjemność kosztuje ?

sero

Post napisał: sero » 14 sty 2017, 23:04

Jestem nowy i nie wiem do kogo pisać.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”