Frezarko-wiertarka ZX7016 ''ZOSIA''

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC
Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 163

Post napisał: adam Fx » 20 gru 2016, 22:48

z doświadczenia napiszę że miałem 2 rożnych firm i każda miała inne wrzeciono. może jak podasz dokładne dane jaką masz konkretnie zośkę to ktoś wtedy podpowie.

sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Tagi:

Blady
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6

Post napisał: Blady » 20 gru 2016, 23:02

Konkretnie koloru zielonego z tej firmy:
http://allegro.pl/wiertarko-frezarka-wi ... 98334.html
Jakoś trudno powiedzieć wwięcej szczegółowych danych tego modelu bo jedno i to samo...
Profesjonalnie zajmuję się amatorstwem...

adrian123292
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 7

Post napisał: adrian123292 » 10 sty 2017, 16:30

Witam. Mam problem z frezowaniem na mojej zośce. Otóż nie idzie mi frezowanie frezami palcowymi ani w stali ani w aluminium. Frezy są nowe fi10 i fi13 z hss-e . Ale próbowałem i innymi bez skutku. W stali frez prawie w ogóle nie chce brać i piszczy, a w aluminium no jako tako idzie ale zalepia się i zamiast po przejsciu freza 10 pozostawić rowek 10mm to wybiera szerszy. W aluminium bardziej ryje niż wybiera materiał. Czy przyczyną może być to że mocuje je w uchwycie wiertarskim który dostałem z tą wiertarką? Szlak mnie trafia bo dorobiłem sobie i automatyczny posów i dałem pełny wałek zamiast rurki a frezowanie nadal mi nie wychodzi. :mad: Jak to jest u was z frezowaniem na tych maszynkach ?

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: adam Fx » 10 sty 2017, 16:59

1-pakt uchwyt wiertarski jest do wiercenia i może niepostrzeżenie frez się w nim obślizgiwać (ja jednak tez na początku lub czasem z lenistwa frezowałem tym uchwytem i szło - oczywiście nie jakiś wielkich średnicach i parametrach ale frez 6 czy osiem po 1mm szło)
2-hss lubi niskie obroty i chłodzenie czy takowe stosujesz?
3-przegrzany HSS tez nie pociągnie
4-posuw musi być jak jedziesz za wolno to narzędzie grzeje ślizga a nie skrawa
5-zablokowana pinola oraz posuw krzyżaka który nie bierze udziału w obróbce musi być inaczej będzie coś uciekać
6-Do alu frez 1 lub 2 pióra tu i głębokość i posuw i obr. mogą być większe ale nie za duże bo , chłodzenie też się przyda bo alu będzie się ciastwoać i zaklejać
7- do frezowania na testy najlepiej jakiś odlew za alu to powinien się on w miarę dobrze frezować bo jak weźmiesz jakieś plastelinowate alu to zawsze zakleja

[ Dodano: 2017-01-10, 17:07 ]
aa no i ważne jeszcze jak stal ... kędyś na złom pojechałem i gość płaskowniki wywalał .. stal jak stal chciałem wsiąść a gość podał jakiś gatunek i powiedział że tylko węglik to ugryzie - morał taki że jak nie wiadomo jaki mam gatunek mat. to tuz tu może być problem.

[ Dodano: 2017-01-10, 17:17 ]
tu robię kanałki 8mm , zagłębianie wahadłowo po ok 2-3 mm https://youtu.be/aKpSHBcLGCc?t=3m21s frez węglik 4 pióra stal 40HM i idzie bardzo ładnie.

Ps. Korpus górny masz zablokowany dodatkowo na wałku czy tylko tym oryginalnym ściskiem ? bo tam może Tobie cała górę obracać jeśli nie dałeś śruby blokującej przez korpus i wałek kolumny

adrian123292
Posty w temacie: 7

Post napisał: adrian123292 » 10 sty 2017, 17:33

1. Coś z tym uchwytem może być na rzeczy, tym bardziej że własnie sprawdzałem go na oko i ma delikatne bicie na boki. Ugina się gdy go mocniej przycisnę.
2. Chłodzenia nie stosuje z racji tego ze nie mam jak go odprowadzać bo nie mam dorobionej wanny pod frezarką.. Próbowałem polewać wodą ale różnicy zbytnio nie było. Obroty stosuje najmniejsze czyli 320 obr.
3. Przegrzane może nie są ale zdaje mi się że je trochę przytępiłem tymi próbami, próbowałem na próbę wiercić nimi jak wiertłem to wchodzą w stal jak w masło.
4. Trochę się boje dać większy posuw żeby nie złamać freza ale spróbuję.
5. Tu mam wszystko podociągane i zblokowane.
6. Próbowałem przed chwilą w alu 2 piórowym 6mm no to nie powiem szło fajnie, frezowałem w jakimś wahaczu od bmw ze złomu.
Stal którą chcę frezować jest w miarę miekka bo na małej chinskiej tokarce obrabiałem bez problemu.
Kurcze gdy by u mnie tak szło jak u Ciebie na tym filmie to był bym wniebowzięty :mrgreen:. Obawiam sięże gdy bym 3 mm próbował zebrać to było by po frezie i złamał by się. Tak zablokowane mam obejmą i śrubą.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: adam Fx » 10 sty 2017, 19:24

Samo bicie uchwytu to jeszcze nie wielki problem wymiar będzie rozbijać ale powinno iść . Zdalnie chyba już nic sie nie podpowie możesz zrobić foto freza by dokładnie biło widać w jakim jest stanie i nagrać film jak robisz że nie idzie może wtedy się coś wyłapie gdzie jest błąd. Przy HSS jednak chłoezenie jest wskazane bo szybko narzędzie bedzie do ostrzenia więc unika HSS i jadę węglikiem ale gdy już muszę a nie mam też wanny to polewam albo WD40 Albo olejem silnikowym no chyb że robot wymaga więcej skupienia to wtedy już delikatnie z pompki akwariowej polewam emulsią

tomchlop
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 19

Post napisał: tomchlop » 17 sty 2017, 14:40

Żeby Ci pomóc to musisz podać ilu piórowy frez? Jaka prędkość obrotowa freza? Ile zbierasz na jedno przejście (głębokość frezowania)? I jaki posuw (jeden obrót korbki ile sekund)? Wtedy będziemy wiedzieć czy to wina Zośki, którą się często niepotrzebnie obwinia, czy złe parametry skrawania.
Zapraszam na mój kanał YouTube :D : Garaż Tomka
Ciekawe projekty, remonty i modyfikacje.

pru
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Post napisał: pru » 21 sty 2017, 19:02

Czy mozecie przyblizyc jak to co obecnie widac na aukcjach ma sie do zosi?:
TS 7016 MTP
ZX 7016
ZX7016-BP (nowy układ łożyskowania/mniejsze odchylenia wrzeciona - ktos to sprawdzil czy to marketing tylko? Zatem ZX7016 bez BP lata na boki?)

Czy to wszystko trzesie sie i lata czy do drobnych prac jest stabilne.

Wizualnie wszystkie powyzej wydaja sie lzejsze (choc dane mowia ~80kg), 3 kola pasowe w stosunku do 2.

Jest jeszcze DM7016, ktora wyglada solidniej, ale moze to tylko ta odmiennosc od cukierkowych kolorow.

Co z halasem? Napisano 75dB. Ja przywyklem do warsztatowych do maszyn z lat ~70 gdzie bez obciazen wiertarka kolumnowa sobie zaledwie szumiala (zgaduje 55-60dB)?

tomchlop
Posty w temacie: 19

Post napisał: tomchlop » 22 sty 2017, 21:33

Wszystko to jeden i ten sam produkt.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: adam Fx » 22 sty 2017, 23:01

tomchlop, jesteś pewny?
miałem 2 zośki jedną żółtą drogą oryginalna czerwoną i w dość istotnych kwestiach się od siebie różniły
np. czerwona miała grubszą pinole a żółta cieńszą, jedna plastikowe mocowanie łożysk osi a druga metalowe obie inna budowę wrzecion i jeszcze pewnie kilka różnic by sobie można przypomnieć

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”