Budowa wycinarki plazmowej 120 x 80
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 24
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 71
Działa dziękicreattine1 pisze:Może wylaczykes sobie tą możliwość wciśnij ctrl alt j i sporboj czy działa ?

Ehhh..... same problemy.
Przy włączeniu plazmy wyrzuca mi bezpiecznik 20A który odpowiada za mufe, Oczywiście przy załączeniu samego urządzenia nie załączeniu palnika.
A gdy już np za 3 razem uda się odpalić samo urządzenie i wszystko jest gotowe daje start urządzenie zjerzdza zajarzenie i wysadza bezpiecznik główny....
Sądzicie że może to być wina bezpieczników?? Bo ten główny potrafi mi wysadzać nawet jak odłączam zwykłą listwe z giazdka.
Podejżewam również że upaliłem elektrode czy jakoś tak, ponieważ przy ponownym zapięciu zasilania sterownik miał zwarty przelącznik i przez chwile poszedł prąd na głowice a powietrza nie było tylko dymek poszedł, po rozkręceniu nic tam nie widać wygląda jak by było ok. Przy ponownej próbie znów się zajarzyło jednak po ułamku sekundy wywaliło bezpieczniki znów

-
Jutro jade kupić nowe bezpieczniki, podejrzałem na drugim domu to główny mają zwykły 63A później mają 25A i wszystko działa dobrze, pozbędę się tej różnicówki i włożę zwykły.Lech10 pisze:Bezpieczniki zastosuj zwłoczne C20 a nie B20. Główny to wyłącznik różnicowo-prądowy jeżeli jest sprawny to sprawdź układ połączeń czy gdzieś w układzie nie masz spięte zero robocze z ochronnym. Jeszcze wtyczka od plazmy ona ma tylko zero ochronne.
Mam z nimi same problemy bo mam wpięte 2 różnicówki jedna za drugą w innej skrzynce (głównej na domu) a problemy wyglądają tak że potrafię włączyć zwykłe światło jarzeniowe i wysadzi korki lub przy gaszeniu wyskakuje ta różnicówka...
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 24
Ć 25 mam i chodzi Ale przy wlaczaniu plazmy jest duży pobór bardzo ja mimo c 25 wywalalo mi i włączenie to była loteria raz wywalilo raz nie i z tyłu plazmy masz zwarte 3 bezpieczniki razem takie plastiki mi to kiedyś odpadło i przypadkiem podopwiedizalo. jak włączać włączam po kolej i każdy z 3 i nic mi już nie wywala i do 120 mogę ciąć lecz 130 dam i już wydali po minucie około
-
A przypadkiem takie oddzielne włączanie kaźdej z faz nie spowoduje uszkodzenia plazmy?? Bo jednak mamy tutaj załączenie 3 faz a tak to włączasz pojedyńczocreattine1 pisze:Ć 25 mam i chodzi Ale przy wlaczaniu plazmy jest duży pobór bardzo ja mimo c 25 wywalalo mi i włączenie to była loteria raz wywalilo raz nie i z tyłu plazmy masz zwarte 3 bezpieczniki razem takie plastiki mi to kiedyś odpadło i przypadkiem podopwiedizalo. jak włączać włączam po kolej i każdy z 3 i nic mi już nie wywala i do 120 mogę ciąć lecz 130 dam i już wydali po minucie około
-
Dzisiaj podmieniłem bezpieczniki i powtórka z rozrywki jednak już było lepiej...
Wysadza różnicówkę która zostałaale przy 2 odpaleniu lub przy zakończeniu cięcia.
Wcześniej wyglądało to tak:
szafa elektrowni z bezpieczikami >> różnicówka >> różnicówka 40A 30mA>> Bezpiecznik B20
Były problemy z załączeniem samego urządzenia wywalało B20.
Przy odpalaniu pazmy wywalało 2x różnicówką.
Dzisiaj przerobiłem i wygląda to tak.
szafa elektrowni z bezpiecznikami >> różnicówka >> C25 >> C25 >> Plazma
Dzisiaj wywala tylko tą różnicówkę którą jutro zastąpie C63
Podczas cięcia otworu był skos w jedną stronę, zmieniłem ustawienie głowicy jednak za dużo i skos troszke uciekł w drugą stronę, szkoda też że nie wpisałem łuku wstępnego aby nie było wpalenia: stal 3mm 40A 6bar.

Wysadza różnicówkę która zostałaale przy 2 odpaleniu lub przy zakończeniu cięcia.
Wcześniej wyglądało to tak:
szafa elektrowni z bezpieczikami >> różnicówka >> różnicówka 40A 30mA>> Bezpiecznik B20
Były problemy z załączeniem samego urządzenia wywalało B20.
Przy odpalaniu pazmy wywalało 2x różnicówką.
Dzisiaj przerobiłem i wygląda to tak.
szafa elektrowni z bezpiecznikami >> różnicówka >> C25 >> C25 >> Plazma
Dzisiaj wywala tylko tą różnicówkę którą jutro zastąpie C63
Podczas cięcia otworu był skos w jedną stronę, zmieniłem ustawienie głowicy jednak za dużo i skos troszke uciekł w drugą stronę, szkoda też że nie wpisałem łuku wstępnego aby nie było wpalenia: stal 3mm 40A 6bar.