Jaki stożek w koniku do OUS-a 1?

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
berrrcik21
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6

Post napisał: berrrcik21 » 07 paź 2007, 22:07

Mało powiedziane w dobrym stanie... jest w super stanie! Jedynie mały luz na śrubach, ale miały prawo się troszkę wyrobić w ciągu 21 lat ;) Była używana przez elektronika do drobnych prac, także nie było na niej obrabiane "żelastwo" itp. i widać, że faktycznie tak było. Jestem naprawdę bardzo z niej zadowolony i myślę, że dłuuuuuugo mi posłuży ;) Musze tylko ten napęd jakoś rozwiązać :???: , ale da się radę :)

Podziwiać należy wielkie czyny, a nie wielkie słowa.
Demokryt

Tagi:

mrozanski
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: mrozanski » 08 paź 2007, 15:50

a ile kolega zaplacil za ta tokareczke? bo wyposazenie jej naprawde bardzo fajne. no jak jest w dobrym stanie to super. :mrgreen:
aha i mam jeszcze jedno pytanko. moze wie kolega do czego jest to kolko szersze od pozostalych i to kolko z mniejszym otworem wewnetrznym. myslelem ze to jest nie od kompletu ale jesli ty tez je masz to chyba do czegos one sa. w dtr nie ma o nich wspomniane ale za to pisze gdzies na poczatku ze mozna rozeszerzyc zakres gwintow o gwinty calowe. ale jak to juz nie napisali. moze do tego te kolka?

typhon
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: typhon » 08 paź 2007, 18:54

B18 stożek w uchwycie wiertarskim, 2 nr stożka w koniku.Przy kupnie trzpienia do wiertarki patrz żeby miał właśnie tą 2, BXX to żależy jaki uchwyt wiertarski kupisz

Autor tematu
berrrcik21
Posty w temacie: 6

Post napisał: berrrcik21 » 08 paź 2007, 22:27

Za wszystko to widoczne na zdjęciach zapłaciłem łącznie 1450zł. Myślę jest to cena w normie, dla mnie była przystępna. W ogóle bardzo się ucieszyłem, gdy w końcu znalazłem tę maszynkę na sprzedaż i to prawie z pełnym wyposażeniem. Szczerze powiem Ci kolego mrozanski, że nie mam pojęcia do czego służą wymienione przez Ciebie koła zębate, najprawdopodobniej do gwintów, ale jeszcze nie zagłębiałem się w ten temat, ale jakby udało Ci się rozgryźć do czego one służą, do nacinania jakich gwintów będę wdzięczny za informację. Jeśli chodzi o stożki to już rozgryzłem oznaczenia stożków ;), ale dziękuje za informację. Pozdrawiam!!! :)
Podziwiać należy wielkie czyny, a nie wielkie słowa.
Demokryt

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: BYDGOST » 16 paź 2007, 09:28

Wracając jeszcze do uchwytów wiertarskich to udało mi się kiedyś kupić bardzo dobre samozaciskowe uchwyty ze szczękami z powłoką diamentową. Stosuję je kilka lat i są jak nowe. Używane są nawet do mocowania gwintowników, podczas gwintowania na tokarce. Gwintowniki mocowane są tylko za część walcową chwytu a nie na kwadratowym zabieraku i mimo to nic się nie dzieje. Uchwyty wiertarskie samozaciskowe mają w środku śrubę. Obrót korpusu uchwytu spowodowany poślizgiem wiertła, czy jak w tym przypadku gwintownika, powoduje ruch śruby, która mocniej dociska szczęki. W przypadku mocnego zacisku uchwyt trzeba otwierać kluczem hakowym. Niekoniecznie na tokarce musi być stosowany uchwyt kluczykowy.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”