skrobanie
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 25
Drogi kolego, o ile dobrze zrozumiałem nie masz jeszcze nic "w ręku", ani pomiarów, ani nawet tokarki której chcesz zrobić renowację, więc stawianie jakichś wniosków jest wróżeniem z fusów...
Jak będziesz miał konkretne pomiary (które ew. podpowiemy jak zrobić) konkretnej maszyny, to wtedy będzie nad czym deliberować...
Jak będziesz miał konkretne pomiary (które ew. podpowiemy jak zrobić) konkretnej maszyny, to wtedy będzie nad czym deliberować...
pozdrawiam,
Roman
Roman
Tagi:
-
- Posty w temacie: 44
Ja na to patrzę inaczej.Jesli kolega nie ma pojęcia o skrobaniu,to ma wspaniałą, okazję ,aby nauczyć się, im bardziej będzie zużyta maszyna ,tym więcej czsu na naukę praktyczną. Wyjdzie lepiej niż było,a jak mimo to okaże się niezadowalające,to odda do szlifu. Nabyte umiejętności jednak zostaną.IMPULS3 pisze:Tak. Oddać do szlifu.Wolnik pisze:Istnieje łatwiejszy a przede wszystkim tańszy sposób na osiągniecię wysokiej jakości łoża?
Jak od razu da do szlifu ,to maszynę będzie miał, ale umiejętności skrobania nie.
-
- Posty w temacie: 26
zdzicho, jako nauka to się zgodzę, ale jak ma to być jak to napisał autor wysoka jakość to czarno to widzę, chyba że ma dużo życia przed sobą.
Z resztą chyba łoże główne tokarki to najtrudniejszy element do dokładnej obróbki metodą skrobania. Trzeba poza dokładnoscią kątów jeszcze utrzymać osiowość względem wrzeciona i prowadnic od konika a to już wyzwanie a nie zabawa.

-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Witam. Gdzie mogę kupić jakiś nie duży liniał do sprawdzania powierzchni płaskich??
Powiedzmy że chciałbym surową blachę stalową przygotować pod prowadnice liniowe. Czyli takie dwa paski 30x1000mm wyskrobać.
Czy jest to możliwe z surowej blachy wykonać??
no i ten liniał lub wzorzec, na jakiejś stronie widziałem taki na 1000mm chyba fi 30 to kosztowało ponad 1200
Powiedzmy że chciałbym surową blachę stalową przygotować pod prowadnice liniowe. Czyli takie dwa paski 30x1000mm wyskrobać.
Czy jest to możliwe z surowej blachy wykonać??
no i ten liniał lub wzorzec, na jakiejś stronie widziałem taki na 1000mm chyba fi 30 to kosztowało ponad 1200

-
- Posty w temacie: 44
Miał do sprzedania ktoś tu na forum. trzeba szukać po giełdach internetowych. Musisz szukac pod rożnymi nazwami ,bo różnie ludzie to nazywają.
Wyskrobanie takich baz jest możliwe o ile starczy ci cierpliwości i czasu. Ja skrobię klina do suportu ,stalowego 250x 20 ok 2-3 godz i zbieram w tym czasie ok 0,05 ,a mam w tym pewna wprawę ,bo robię ok. raz w miesiącu
Wyskrobanie takich baz jest możliwe o ile starczy ci cierpliwości i czasu. Ja skrobię klina do suportu ,stalowego 250x 20 ok 2-3 godz i zbieram w tym czasie ok 0,05 ,a mam w tym pewna wprawę ,bo robię ok. raz w miesiącu
-
- Posty w temacie: 10
a tak inną swoją drogą - facetowi tylko współczuć .
nie widzi w jakim syfie pracuje i żyje .
drzwi odpadają , na oknach plamy , dokoła śmieci i złom.
jak to oglądałem to poczułem się jak bym wrócił do lat 70 - składałem wizytę u ojca mojego kumpla - był kowalem i " coś tam toczył ".
to okropne co dzieje się z ludźmi w ustrojach bolszewickich .
co nie zmienia faktu że gość umie skrobać.
pzd.
nie widzi w jakim syfie pracuje i żyje .
drzwi odpadają , na oknach plamy , dokoła śmieci i złom.
jak to oglądałem to poczułem się jak bym wrócił do lat 70 - składałem wizytę u ojca mojego kumpla - był kowalem i " coś tam toczył ".
to okropne co dzieje się z ludźmi w ustrojach bolszewickich .
co nie zmienia faktu że gość umie skrobać.
pzd.
Mane Tekel Fares