imak szybkozmienny
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 6
Ten z ali wygląda tak samo jak ten z Mastertool-a. Doliczając koszty transportu, zbójecki przelicznik dolara z Paypal-a wychodzi na to samo, a nawet drożej. Ten z kraju mogę w razie czego zwrócić do 14 dni, to dodatkowy plus.szopenn pisze:Witam
Kolego FRITZ, nie patrz na te imaki, zajrzyj na ali i kup sobie imak z klinami skośnymi - on się nazywa GIB TYPE albo WEDGE TYPE
https://www.aliexpress.com/item/000-Min ... 51dd42da7b
Zanim wróciłem z pracy i napisałem do kolegi lukasz.radomski, kolejka po imaki ustawiła się jak za PRL-u. Jak na razie stanąłem na końcu i będę czekał. Mam nadzieje, że tym razem dopisze mi szczęście

--
fritz.g
fritz.g
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 29
tam jest mechanizm w oparciu o śrubę na gwincie albo trapezowym albo prostokątnym - ślimak, kostki po stronie wewnętrznej mają gwint pod kątem - czy może jest to oparte o gwint stożkowy, i jak skręcasz to wypychasz te klinyrdarek pisze: jak to jest realizowane w tym imaku bo nie bardzo łapię?
edit:
znalazłem rysunek

edit:
znowuż w tym artykule widać niby że sama jaskółka jest równoległa do wysokości imaka
http://www.realguns.com/articles/238.htm
Więc po prostu źle wywnioskowałem patrząc się na zdjęcia. Część zewnętrzna jaskółek jest równoległa, a od wewnątrz jest pod kątem, gwint przesuwa kostki w dół i one się rozsuwają po skośnych ścianach imaka. Tak chyba to działa, ale najważniejsze jest to, że kostki w takim razie do tego imaka można łatwo również dorobić.
Ze zdjęć imaka odnosiłem błędne wrażenie że kliny są pod kątem, ale w artykule widać, że to normalna prosta kostka, chodzi jedynie o lepszy mechanizm na gwincie:

Sorry za wprowadzanie w błąd.. więc ten imak można z chin śmiało kupować, jest w dobrej cenie, a kostki dorobić np u kolegi, lub... poczekać w kolejce, jak kto woli.
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 5
Najchętniej imak kupiłbym od chińczyka a kostki dorobił w zamówieniu grupowym od ludzi z całego forum tak żeby zamówienie wynosiło przynajmniej 100 sztuk.
Zakup typowego rozwiązanie ma zalety!
1. W każdej chwili można dokupić oryginalne kostki
2. Jest gotowa kostka do uchwytu morsa 2
W przypadku eksperymentów po jakimś czasie zostaniecie z kilkoma kostkami nietypowego rozwiązania.
Proponuje wtedy wykonywać kilka kostek na zamówienie u frezera i szlifierza:roll: dopiero wtedy okaże się jak drogie to rozwiązanie.
Tak to widzę
Zakup typowego rozwiązanie ma zalety!
1. W każdej chwili można dokupić oryginalne kostki
2. Jest gotowa kostka do uchwytu morsa 2
W przypadku eksperymentów po jakimś czasie zostaniecie z kilkoma kostkami nietypowego rozwiązania.
Proponuje wtedy wykonywać kilka kostek na zamówienie u frezera i szlifierza:roll: dopiero wtedy okaże się jak drogie to rozwiązanie.
Tak to widzę