Zostaje tylko kwestia zakłóceń
Budowa wycinarki plazmowej 120 x 80
-
moderasura
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)

- Posty w temacie: 8
-
odzi_2005
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 71
Ja jestem na etapie budowy garażu.moderasura pisze:Ten zestaw po podłączeniu wszystkiego jest gotowy do odpalenia![]()
Zostaje tylko kwestia zakłóceńz którymi osobiście się borykam czeka mnie zrobienie jakiegoś konkretnego uziemienia.
Do zasilania plazmy użyje jednej fazy, a do zasilania kompa i układu drugiej fazy, mam nadzieje że to pomoże w jakimś stopniu wyeliminować zakłucenia.
Dzisiaj miałem tylko chwilę, więc przyłapałem małe dodatkowe wzmocnienia stołu, jak i zbudowałem 1 z 2 wózków dla osi X, w planach mam zrobienie wózków ale możliwe że później zamienię je na wałki z łożyskami liniowymi.
Wiem że narazie to wygląda jak kupa złomu ale uwieżcie, że jak pospawal wszystko a nie spawam wszystkiego na raz aby zmniejszyć odkształcenia i to wszystko pomaluje to będzie cacy

I filmik jak to mniej więcej działa, brak luzów na boki, wózek siedzi ciasno ale toczy się bez problemów.
-
moderasura

Też kombinowałem w taki sam sposób z tymi łożyskami jak ty i szybkość maszyny była oszałamiająca
. Po zamontowaniu wałków i łożysk prędkość drastycznie spadła. Jeśli chodzi o te wózki z tymi łożyskami, to tak naprawdę to jest to wszystko na krótką metę. Po czasie łożyska wgryzają się w profile i zaczyna się lambada z luzami
. W końcu pozakładałem śruby kulowe wałki łożyska liniowe i wszystko śmiga w miarę przyzwoicie maszynę mogę rozpędzić do 3000mm/min 

Będzie dobrze zobaczyszodzi_2005 pisze: A spodziewałem się że będą one chodziły płynniej.
Ostatnio zmieniony 07 paź 2016, 21:20 przez moderasura, łącznie zmieniany 1 raz.
-
odzi_2005

Dzisiaj chwile miałem więc coś tam podziałałem, zrobiłem nóżki wykręcane wypoziomowałem sobie cały stół, i myślałem o podporach wałków, ktoś powiem hmmm dziwny typ zamówił by 4 podpory i się nie bawił to tylko jakieś 70zł, ale ja jak to ja zrobiłem sam poprostu płaskownik 60mmx6mm koszt 1m- 10zł, 60cm zostałoLech10 pisze:Też proponuje wałki podparte i łożyska liniowe szkoda zabawy z tymi wóżkai.
A do napędu dobrze sprawdzają się paski zębate małe opory i waga.
Ja mam jedną oś na paskach AT10 a drugą na listwie M1,5 i maszyna tnie z prędkością 5.5 m/min a przejazdy 15m/min.
Przyłapane na 1 śrubkę dlatego że to ma mi pomóc wypoziomować i wyrównać 2 wałki później wsio zostanie złapane spawami
Widzicie coś na stole tak, wszystko zostało wymierzone tak abym mógł pociąć kątownik i zostanie on umieszczony pod wałkiem, odległość między kątownikiem a wałkiem będzie grubość kartki, nie będą się wciąż dotykać
Made in china dała rade wywierciła otwór 20mm aż miło

Proszę narazie nie opisywać że wszystko wygląda jakoś dziadosko sklejanka. Ja wiem że w części wszyscy oceniamy książkę po okładce jednak okładka w maszynach to wykończenie typu pomalowanie, jednak w tym momencie nie jest dla mnie najważniejszy wygląd a to aby wsio zespawać i działało, później pójdzie pistolet lakierniczy w ruch jak i montaż dodatkowych osłon na wałki które już mi kiełkują w głowie itd itd
-
moderasura

-
odzi_2005

Wózki gotowe
drugi jeszcze nie przykręcony na zdjęciu.

Na to pójdzie profil pionowy 40x40x2, po bokach wstawię usztywnienia
Kawałek czasu dalej
Przyłapane do wózków, zostało rozłożyć obspawać i dodać wzmocnienia przy wózkach

Wciąż dumam nad tymi wózkami osi X, czy zastąpić je wałkami liniowymi z łożyskami zamkniętymi... Żona rzuciła stertę pieniędzy i powiedziała żebym już się nie zastanawiał tylko to zrobił jak należy i skończył tak dumać

Na to pójdzie profil pionowy 40x40x2, po bokach wstawię usztywnienia
Kawałek czasu dalej

Wciąż dumam nad tymi wózkami osi X, czy zastąpić je wałkami liniowymi z łożyskami zamkniętymi... Żona rzuciła stertę pieniędzy i powiedziała żebym już się nie zastanawiał tylko to zrobił jak należy i skończył tak dumać
-
moderasura

Fajną masz żonę
Moja rada amatora w tych sprawach jest taka, jak zona rzuca kasą to nie oszczędzaj
Będzie szarpało tą bramą
, jakie masz rozwiązanie napędu osi Y ? szkoda ze nie zastosowałeś wałków na podporach bo z pewnością w czasie dojdziesz do wniosku ze wywaliłeś kase na wałki które i tak zmienisz
a z podporami to bys dopłacił i było by o wiele lepiej. Ale to jest tylko moje zdanie. Twoja maszyna kasa żony ty decydujesz
W zasadzie to nawet ładnie to wygląda 
-
odzi_2005

Zastosowałem wałki z podporamimoderasura pisze: szkoda ze nie zastosowałeś wałków na podporach bo z pewnością w czasie dojdziesz do wniosku ze wywaliłeś kase na wałki które i tak zmienisza z podporami to bys dopłacił i było by o wiele lepiej.
Zastosuje 3 na stronę zapewne
Jak to się sprawdzi się okażę.
Co do napędu będą to śruby trapezowe z 2 nakrętkami na stronę, przeniesienie na drugą stronę za pomocą paska