Budowa wycinarki plazmowej 120 x 80

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

moderasura
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 8

Post napisał: moderasura » 06 paź 2016, 10:00

Ten zestaw po podłączeniu wszystkiego jest gotowy do odpalenia :mrgreen:
Zostaje tylko kwestia zakłóceń :???: z którymi osobiście się borykam czeka mnie zrobienie jakiegoś konkretnego uziemienia.

Tagi:

Autor tematu
odzi_2005
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 71

Post napisał: odzi_2005 » 06 paź 2016, 10:03

moderasura pisze:Ten zestaw po podłączeniu wszystkiego jest gotowy do odpalenia :mrgreen:
Zostaje tylko kwestia zakłóceń :???: z którymi osobiście się borykam czeka mnie zrobienie jakiegoś konkretnego uziemienia.
Ja jestem na etapie budowy garażu.
Do zasilania plazmy użyje jednej fazy, a do zasilania kompa i układu drugiej fazy, mam nadzieje że to pomoże w jakimś stopniu wyeliminować zakłucenia.

Dzisiaj miałem tylko chwilę, więc przyłapałem małe dodatkowe wzmocnienia stołu, jak i zbudowałem 1 z 2 wózków dla osi X, w planach mam zrobienie wózków ale możliwe że później zamienię je na wałki z łożyskami liniowymi.
Wiem że narazie to wygląda jak kupa złomu ale uwieżcie, że jak pospawal wszystko a nie spawam wszystkiego na raz aby zmniejszyć odkształcenia i to wszystko pomaluje to będzie cacy :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I filmik jak to mniej więcej działa, brak luzów na boki, wózek siedzi ciasno ale toczy się bez problemów.

Autor tematu
odzi_2005

Post napisał: odzi_2005 » 07 paź 2016, 11:20

Dzisiaj przyszły łożyska prowadnice liniowe, łożyska liniowe i śruby trapezowe.
Powiem jedno łożysko liniowe stawia większy opór niż zrobiony przezemnie wózek, prawda jest lżejsze ale jeżeli chodzi o opór to stawia większy. A spodziewałem się że będą one chodziły płynniej. :roll:

moderasura

Post napisał: moderasura » 07 paź 2016, 16:07

Też kombinowałem w taki sam sposób z tymi łożyskami jak ty i szybkość maszyny była oszałamiająca :mrgreen: . Po zamontowaniu wałków i łożysk prędkość drastycznie spadła. Jeśli chodzi o te wózki z tymi łożyskami, to tak naprawdę to jest to wszystko na krótką metę. Po czasie łożyska wgryzają się w profile i zaczyna się lambada z luzami :mrgreen:. W końcu pozakładałem śruby kulowe wałki łożyska liniowe i wszystko śmiga w miarę przyzwoicie maszynę mogę rozpędzić do 3000mm/min :mrgreen:
odzi_2005 pisze: A spodziewałem się że będą one chodziły płynniej. :roll:
Będzie dobrze zobaczysz :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 07 paź 2016, 21:20 przez moderasura, łącznie zmieniany 1 raz.

Lech10
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 14

Post napisał: Lech10 » 07 paź 2016, 20:32

Też proponuje wałki podparte i łożyska liniowe szkoda zabawy z tymi wóżkai.
A do napędu dobrze sprawdzają się paski zębate małe opory i waga.
Ja mam jedną oś na paskach AT10 a drugą na listwie M1,5 i maszyna tnie z prędkością 5.5 m/min a przejazdy 15m/min.

Autor tematu
odzi_2005

Post napisał: odzi_2005 » 07 paź 2016, 21:45

Lech10 pisze:Też proponuje wałki podparte i łożyska liniowe szkoda zabawy z tymi wóżkai.
A do napędu dobrze sprawdzają się paski zębate małe opory i waga.
Ja mam jedną oś na paskach AT10 a drugą na listwie M1,5 i maszyna tnie z prędkością 5.5 m/min a przejazdy 15m/min.
Dzisiaj chwile miałem więc coś tam podziałałem, zrobiłem nóżki wykręcane wypoziomowałem sobie cały stół, i myślałem o podporach wałków, ktoś powiem hmmm dziwny typ zamówił by 4 podpory i się nie bawił to tylko jakieś 70zł, ale ja jak to ja zrobiłem sam poprostu płaskownik 60mmx6mm koszt 1m- 10zł, 60cm zostało :)
Przyłapane na 1 śrubkę dlatego że to ma mi pomóc wypoziomować i wyrównać 2 wałki później wsio zostanie złapane spawami :). Tymczasem standardowe podpory nie pozwoliły by mi na to..
Widzicie coś na stole tak, wszystko zostało wymierzone tak abym mógł pociąć kątownik i zostanie on umieszczony pod wałkiem, odległość między kątownikiem a wałkiem będzie grubość kartki, nie będą się wciąż dotykać
Made in china dała rade wywierciła otwór 20mm aż miło :mrgreen:
Obrazek
Obrazek
Proszę narazie nie opisywać że wszystko wygląda jakoś dziadosko sklejanka. Ja wiem że w części wszyscy oceniamy książkę po okładce jednak okładka w maszynach to wykończenie typu pomalowanie, jednak w tym momencie nie jest dla mnie najważniejszy wygląd a to aby wsio zespawać i działało, później pójdzie pistolet lakierniczy w ruch jak i montaż dodatkowych osłon na wałki które już mi kiełkują w głowie itd itd :wink:

moderasura

Post napisał: moderasura » 08 paź 2016, 12:37

Jakie tam dziadostwo? normalna praca jak u większości. Jak byś dysponował sprzętem za jakieś 200k to wiadomo ze by to wszystko wyglądało inaczej. To jest właśnie sztuka zrobić coś posiadając minimum podstawowego sprzętu ITD. Zrobisz maszynkę, a ta maszynka zrobi kolejną lepszą samo życie :mrgreen:

Autor tematu
odzi_2005

Post napisał: odzi_2005 » 08 paź 2016, 14:55

Wózki gotowe :) drugi jeszcze nie przykręcony na zdjęciu.
Obrazek
Na to pójdzie profil pionowy 40x40x2, po bokach wstawię usztywnienia

Kawałek czasu dalej :mrgreen: Przyłapane do wózków, zostało rozłożyć obspawać i dodać wzmocnienia przy wózkach :smile:

Obrazek
Obrazek

Wciąż dumam nad tymi wózkami osi X, czy zastąpić je wałkami liniowymi z łożyskami zamkniętymi... Żona rzuciła stertę pieniędzy i powiedziała żebym już się nie zastanawiał tylko to zrobił jak należy i skończył tak dumać :lol:

moderasura

Post napisał: moderasura » 08 paź 2016, 23:37

Fajną masz żonę :mrgreen: Moja rada amatora w tych sprawach jest taka, jak zona rzuca kasą to nie oszczędzaj :mrgreen: Będzie szarpało tą bramą :?: , jakie masz rozwiązanie napędu osi Y ? szkoda ze nie zastosowałeś wałków na podporach bo z pewnością w czasie dojdziesz do wniosku ze wywaliłeś kase na wałki które i tak zmienisz :lol: a z podporami to bys dopłacił i było by o wiele lepiej. Ale to jest tylko moje zdanie. Twoja maszyna kasa żony ty decydujesz :mrgreen: W zasadzie to nawet ładnie to wygląda :mrgreen:

Autor tematu
odzi_2005

Post napisał: odzi_2005 » 09 paź 2016, 10:02

moderasura pisze: szkoda ze nie zastosowałeś wałków na podporach bo z pewnością w czasie dojdziesz do wniosku ze wywaliłeś kase na wałki które i tak zmienisz :lol: a z podporami to bys dopłacił i było by o wiele lepiej.
Zastosowałem wałki z podporami :mrgreen: tylko że robie je sam hehe.
Zastosuje 3 na stronę zapewne :smile:
Jak to się sprawdzi się okażę.
Co do napędu będą to śruby trapezowe z 2 nakrętkami na stronę, przeniesienie na drugą stronę za pomocą paska :wink: wiem że mogłem to zrobić na paskach ale już kupione zostały śruby, następną razą bym budował na paskach, łatwiej by było niż na śrubach :wink:
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”