Cholera, nawet temperatury mam identycznie ustawioneHUD pisze:Ja tak jak Kamar

A najcenniejszy w takim ogrzewaniu jest święty spokój. Grzałem parę lat koksem to wiem. W
Święta wstawaj od stołu i zapychaj do warsztatu dosypać czarnego.
Ciekawy pomysł: gaz (np. z butli) + promiennik gazowy + rekuperator.mc2kwacz pisze:przy otwartym ogrzewaniu katalitycznym trzeba zadbać o lepszą wentylację. ALE rekuperator dobrej jakość bardzo sprawnie odzyska tracone ciepło
No, tyle, ze nikt nic nie wspomina na temat kosztów serwisowania... (do znalezienia w necie)grzes_rupinski1 pisze:bezobsługowe
Niekoniecznie w dużych. Użytkuję taką (IVT C-9 http://appiatechnical.pl/ivt-greenline-he-ce-6-17kw/ , 9kW mocy cieplnej, + 2 odwierty po 100m) od kilku lat na 170m2 domu mieszkalnego, i jestem zadowolony z efektów. W momencie jej instalacji roczna eksploatacja była o 2/3 tańsza od rocznego kosztu oleju opałowego. Przy dzisiejszych cenach oleju i kWh jest to ok ~50-60% jego kosztu, i wynosi średnio miesięcznie około 430-440PLN łącznie z CWU 170L (koszt energii elektrycznej samej pompy a' 0,48 PLN/kWh brutto + coroczny przegląd przy 10-letniej gwarancji na sprężarkę Mitsubischi).mc2kwacz pisze:opłacają się tylko pompy ciepła. I to w dużych obiektach.