Ja nie używałem nigdy takich promienników, ale barałem je kiedyś pod uwagę i trochę sobie czytałem o nich i szperałem po różnych forach. Więc tylko troszkę pozwolę sobie poteoretyzować:
Ogólny plus takiego rozwiązania jest taki że ciepło jest wypromieniowywane w dół i ogrzewa podłogi, ludzi, sprzęt i zwłaszcza przy wysokich pomieszczeniach ten rozkład temperatury przez to jest korzystniejszy niż przy nagrzewnicach powietrza i grzejnikach bo przy konwekcji ciepło w dużo większym stopniu wędruje do góry . Przy promiennikach nie ma takich strat na niepotrzebne grzanie góry.
Dlatego są raczej polecane dla wyższych pomieszczeń, zresztą wystarczy popatrzeć na zalecane wysokości montażu tych promienników ceramicznych - po 4-5m.
Przy niskich pomieszczeniach to raczej nie miałoby zbytnio sensu.
Od strony ekonomicznej według przeliczeń zużycia gazu w m3/h wychodziło tak sobie. Jak liczyłem dla pow. 90m2 i mocy 20 kilku kW wychodzi mi gdzieś 6zł z małym hakiem za 1h grzania. (Średnia cena gazu po jakiej w tej chwili go kupuję to 2,5zł/m3. Przy większym zyyciu penie byłoby troszkę taniej)
.Nie wiem na ile zużycie podawane przez producentów ma pokrycie w rzeczywistości, bo z takimi danymi bywa dość różnie

.
Zakładając że grzeję tylko w godzinach pracy wychodzi mi miesięczny koszt na poziomie 1400-1600zł. Dużo? Dla wielu to na pewno pikuś, ja tam stwierdziłem że wole sobie trochę pobrudzić łapki, wygospodarować nieco miejsca na drewno i pochodne, a za oszczędzoną przez sezon grzewczy, wcale nie małą kasę kupić jakieś użyteczne klamoty do warsztatu które nie zmienią się w ulotne ciepło.