Konstrukcja aluminiowa, skręcana - prośba o komentarz

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

waluś
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 13

Post napisał: waluś » 08 wrz 2016, 23:09

Ja to 10mm tak na przekór wszystkim w sumie zrobiłem. Nikt tutaj takiego nie poleca :wink: A czy słusznie okaże się jak maszyna zacznie działać. W każdym razie na sklejce 10mm jak na amatorszczyznę nawet była dokładna. Na dowód pokazuję foto prób grawerki w dibondzie:
https://www.cnc.info.pl/album_pic.htm?pic_id=6960 (stół nie był splanowany dlatego ramka ma różną grubość)

Dodam jeszcze, że alu 10mm jest z zasady krzywe. Miałem z tym sporo nerw :twisted:

No jak nie ubliżasz to już ok :mrgreen: Żadnych cudów do frezarki nie przewiduję, ma tylko nie straszyć zanadto na biurku i nie bałaganić.

Autor tematu
Bochnio
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 25

Post napisał: Bochnio » 09 wrz 2016, 00:14

Przekonaleś mnie, też zrobię prototyp ze sklejki.

A silniki i sterowniki do nich dobierałeś już docelowe jak do konstrukcji z alu? Jakie zastosowałeś na poszczególnych osiach? Ja będę musiał dać co najmniej takie jak Ty ;) Interesuje mnie również sterownik bo jeszcze nie mam nic upatrzonego.

waluś
Posty w temacie: 13

Post napisał: waluś » 09 wrz 2016, 01:39

Sklejkę dasz do pocięcia na cnc i skręcisz sobie na konfirmaty. Tylko sklejkę weź dobrą gatunkowo, żeby to znowu krzywe nie było :wink: Zobaczysz, że wiele Cię to składanie nauczy, a w razie co można jakieś poprawione elementy domówić, a na kieszeni tak nie odczujesz.

Prototypowy drewniak tak się prezentował (jeszcze bez osłon przeciwwiórowych) https://www.cnc.info.pl/album_pic.htm?pic_id=6961 Bałem się czy to wrzeciono ok. 4,5 kg utrzyma ta sklejeczka, ale dzielnie się trzymało. Parę rzeczy było do poprawy, np. ta półeczka była za szeroka blokowała oś Z, nie pozwalając jej zjechać niżej. Te boczne ścianki wewnętrzne (obecne "L-ki") przeszkadzały w zamontowaniu fartucha. Obniżyłem tez docelowo prze3świt bramy. Jak widzisz błędów nie łatwo uniknąć przy pierwszej maszynie.

Tak, mechanikę, silnik i elektronikę miałem już docelową. Silniki mam wszystkie 1.89 Nm, 2.8 A, 57STH76­2804AF, do tego sprzęgła kłowe, chińsksie śruby kulowe 1605. Wałki podparte 16mm.

Jeśli chodzi o elektronikę to tu wsparłem krajową myśl techniczną. Sterowanie to Zelpr + przejściówka i PicoCNC B v1.0 via USB. Do Zelpra potrzebny był jeszcze transformator toroidalny TS200VA 230/32V, a do PicoCNC zasilacz 24V 1A.

Na początku miałem tylko Zelpra i demo Mach3 na kompie z Win XP, a komunikacja była na porcie LPT. Ale, że chciałem móc używać maszynki na nowszym kompie z Win7 dokupiłem PicoCNC (z gniazdem USB), który ma bardzo intuicyjny i przyjazny interfejs z wbudowanym modułem CAM. W MACHu gubiłem się nad mnogością funkcji i ustawień, a i darmowe demo mocno ograniczało.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”