Konstrukcja aluminiowa, skręcana - prośba o komentarz

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

waluś
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 13

Post napisał: waluś » 08 wrz 2016, 20:33

O, widzę, że kolega wyciągnął troszkę wniosków z mojej konstrukcji :wink: Brakuje jeszcze pociągnięcia boków pleców bramy do samej podstawy tak by stworzyły się takie półotwarte kolumny (profil C) po bokach.

Aha co do stołu to też pierwotnie tak planowałem, że prowadnice będą pod blatem a łożyska na spodzie (stół wyjeżdżający poza obrys maszyny). Finalnie jednak odwróciłem to o 180 st. Stwierdziłem, że tak będzie sztywniej, a i przy maksymalnych wyjazdach stołu działające dźwignie wydały mi się zbyt niepokojące. Wiem, że teraz wióry będą się sypały na wałki i śrubę , ale wymyśliłem sobie osłony. Jednak dziury w podstawie bramy pozostały z pierwotnych założeń, co widać na moich fotografiach. Cóż przykryje się i nie będzie ich widać :smile:

Odnośnie cięcia wałków na wymiar to dałem do pocięcia do sklepu gdzie sprzedają różne profile stalowe. Nie wiem czy wałki hartowane tylko po wierzchu były, ale facio był w szoku co to jest i obserwowałem z boku jak mu dużą tarcze tnącą w oczach zjadało :lol:

Chińskie śruby kulowe zakupiłem standardowe wymiary już z zarobionymi końcówkami. Nie chciałem się użerać z tokarzami. W sumie osiągnąłem powierzchnie roboczą jakiej potrzebowałem.

Co do bramy to zostawiłem u siebie prześwit na max 60mm materiału. Nie potrzebuję więcej. A oś Z na tyle może pojechać wyżej, że spokojnie da radę wymienić frez. Ale jak kolega czuje potrzebę to niech podnosi wyżej :wink:
bartuss1 pisze:
waluś pisze:Znalazłem troszkę większą. Do PCB jak znalazł
stare, ktoś mnie pytal ostatnio o cos podobnego
Stare nie stare, ale frez pewnie kosztuje więcej niż niejeden zarabia przez rok.

Autor tematu
Bochnio
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 25

Post napisał: Bochnio » 08 wrz 2016, 21:24

Ta, wziąłem od Ciebie kilka pomysłów i wyciągnąłem pewne wnioski ;)

Próbuję teraz pójść za ciosem i zrobić silnik ruchomy na stole - mocowania śruby i obudowę już przeniosłem. Nie bardzo wiem jak sensownie zamontować silnik i przenieść napęd... prześwit między stołem a podstawą to 45mm, a sam model silnika ma 43, a nie wiem jaki kupię.

Obrazek

Szczerze to ponad 90% projektów jakie widziałem miało silnik stacjonarny, więc czy ta zmiana jest taka dobra i potrzebna? :wink:

waluś

Post napisał: waluś » 08 wrz 2016, 21:32

Ale przecież pisałem, że finalnie przenoszę stół o 180 st. Więc silnik i śruba będą stacjonarnie.

Tutaj masz mój stary (nieaktualny) projekt
https://drive.google.com/drive/folders/ ... WVLeTNNUVk

A tutaj widać zakres ruchów obecnej Z-tki. Użyteczny z założonym frezem wynosi ok. 100mm, a materiał mogę zamocować max.65mm https://www.cnc.info.pl/album_pic.htm?pic_id=6959 Max górne położenie może służyć tylko do wymiany jakiegoś dłuższego freza. No i łożyska mam dłuższe (podwójne). Z tyłu Ztki mam takie 2 płozy usztywniające górną jej cześć. U góry zaś pod silnikiem te oczka są na wszelki wypadek gdyby był problem z dźwiganiem Z-tki to znajdą się tam sprężyny dla przeciwwagi.

Tylna część Ztki ma konstrukcje kanapkową, bo by łby śrub ze soba kolidowały, więc fizycznie ta część ma 20mm grubości, resztę mam 10mm. Jak patrze na sztywność tej mojej amatorszczyzny 10mm, to przy założeniu, że zrobisz poprawnie swoją z 20mm to będzie całkiem sztywny bydlaczek :smile:

Aha i pociągnij te plecy bramy po bokach do dołu a tą półeczkę daj do środka jak ja. Będzie sztywniej. No i możesz wszystkie elementy, które się da pozazębiać tak jak ja na zasadzie puzzli. Śrubami są wtedy poskręcane z 2 kierunków i łatwiej wszystko spasowywać.

Tak jak pisałem wcześniej proponuje koledze gdy będzie miał finalny projekt - wykonać go wpierw w skali 1:1 ze sklejki. Gdyby coś było nie tak poprawka będzie mniej kosztowna. Już widzę, że sumka z alu 20mm będzie całkiem pokaźna :wink:

Autor tematu
Bochnio

Post napisał: Bochnio » 08 wrz 2016, 22:21

Tak, pytanie o napęd bardziej do innych.

No właśnie trochę mnie to trapi bo na alledrogo płyta 500x500x20 kosztuje ~530 pln, a takich płytek będę miał tutaj co najmniej 3-4. Zastanowię się gdzie tu można potanić, ale to temat na osobny wątek, teraz pracuję nad mocowaniem silnika ;)

waluś

Post napisał: waluś » 08 wrz 2016, 22:22

Zerknij post wyżej, troszkę go zaktualizowałem.

A co do aluminium to dałem swój projekt do pochlastania water jetem. No i najważniejsze pytanie jaki gatunek aluminium przewidujesz? Ja dałem średnio twardy PA11, jak pytałem o PA9 z pocięciem to cena mnie zabiła :grin:

Autor tematu
Bochnio

Post napisał: Bochnio » 08 wrz 2016, 22:34

Niezły projekt, dizajnerski! :grin:

Pewnie wybiorę typ najtańszy :) nie jestem w stanie uwierzyć żeby przez 20 mm coś tam się jeszcze "gięło". Precyzja jaką chcę osiągnąć to 0,3mm - tyle potrzebuję do płytek.

waluś

Post napisał: waluś » 08 wrz 2016, 22:40

Hehe, dzięki. Finalnie to inaczej będzie jeszcze wyglądać. Elektronika będzie za plecami w formie przedłużenia bramy. Obudowane to z zewnątrz będzie czarnym tworzywem, żeby nie straszyło gołym żelastwem :lol:
Aha no i część robocza będzie obudowana czymś w rodzaju "akwarium" z przezroczystego cienkiego tworzywa, żeby wióry nie sypały mi się na pokój. A sama dolna część wrzeciona ma osłonę w formie ramki z przyłączem odsysu i fartuchem dookoła z przezroczystej folii elastycznej 0,8 mm (można kupić na alledrogo jako folia do altan). Lepsze to niż szczotki, bo przynajmniej widać co się dzieje :wink:
Coś takiego jak tu

Wrzeciono kolega jakie planuje zastosować? Ja z początku chciałem Kressa bo tani, ale koledzy z forum mi słusznie doradzili cichego "mokrego" chińczyka i teraz mnie nikt z sąsiadów nie usłyszy zanadto.

Autor tematu
Bochnio

Post napisał: Bochnio » 08 wrz 2016, 22:54

Pimp my milling machine... ;) propsy.

Za późno, już kupiłem Kressa :) Co do silnika to jednak dam stacjonarny, za dużo przeróbek i kłopotów rodzi mi ta zmiana. Żeby usztywnić stół dam od spodu płaskowniki.

Ile wyszedł Cię materiał z alu w sumie? Zamknąłeś się do 2 tys. pln?

waluś

Post napisał: waluś » 08 wrz 2016, 23:00

Samo alu z pocięciem prawie na styk tak wyszło. A resztę mechaniki nawet nie chce podsumowywać :grin:

Aha i czemu mnie kolega ubliża od alfonsów? :mrgreen:

Autor tematu
Bochnio

Post napisał: Bochnio » 08 wrz 2016, 23:06

Dlatego już się zastanawiam czy nie zrobić tak jak Ty z 10, ta 20 to chyba drobna przesada... ;)

Żadne ubliża, był taki program dawno temu "pimp my ride" - wstawiali do samochodów playstacje, telewizory plazmowe itd :grin:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”