RomanJ4 pisze:Ale można skośnie przedtem zdiamentowawszy obwód kamienia
Mowa o obciągnięciu ściernicy?

tylko proszę bez dwuznaczności.
Tak była wyrównywana miałem najpierw założoną nawet ściernicę stożkową po czym założyłem walec i wyprofilowałem mniejszy stożek, jednak nadal było coś nie tak i powierzchnia wychodziła masakra. Zmieniłem ściernicę i zdecydowałem się na szlifowanie czołem właśnie ze względu na brak możliwości podejścia powierzchnią boczną. A chciałem tak jak bozia przykazała
Fakt oprawka szlifierki była zrobiona z założeniem szlifowania drobnych elementów między innymi szczęk ale życie życiem.
Teraz będę robił nieco inne mocowanie szlifierki i ewentualnie malutką fortunkę, zakładam użycie tulejek ER11. i oprawkę na większe ściernice o średnicy około 80mm.
szopenn pisze:No nie do końca się z tobą zgodzę bo nie wiem czy miałeś okazję pracować szlifierką prostą i frezem pilnikowym........ nie śmiać się ja jestem po naukach humanistycznych...
Nie śmieję się i lepiej nie będę się przyznawał po czym ja jestem. Ale... jeśli chodzi o frez pilnikowy to zauważyłem, że on ma tendencję do "łapania" materiału i wyrywania narzędzia z ręki. Bynajmniej mi się tak przydarzyło nie jeden raz, niestety zazwyczaj mocowany był w wiertarce.