Remont WS 15
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 38
Hehe, dzięki:) Masz rację, trochę to trwa. Ale pracując za granicą inaczej nie będzie:) Warsztat będzie mi służył wyłącznie do celów hobbistycznych dlatego wkładam w to tyle serca i czasu... bo takie jest hobby. A czy się to kalkuluje i ile czasu trwa... ja o to nie dbam, chleba z tego nie mam:) Rozumiem że wiele osób patrzy na to wszystko i mówi...że mu się chce. Ale mi się właśnie chce:) Pozdrawiam serdecznie.
Moje projekty itp. http://s44.photobucket.com/user/rafalkmiec/profile
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 22
Z RCD to współpracuje przewód PE a nie neutralny czyt. zero.ONATOS pisze:Jeżeli w maszynie jest tylko ręczny wyłącznik napędu, to podłączasz trzy przewody fazowe i ochronny. Natomiast jeżeli w maszynie występuje sterowanie np. z podtrzymaniem, wtedy do zasilania tego podtrzymania wykorzystujesz piątą żyłę zwany przewodem neutralnym. Ta żyła neutralna współpracuje z różnicówką.trailer trash pisze:instalacja w warsztacie jest 5 żyłowa, jak połączyć nowy wtyk 5 bolców z 4 żyłowym przewodem?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Witam
5 przewodów:
- 3 fazy -1,2,3
- przewód ochronny 4
- przwód zerowy 5
Aktualnie, energetyka w szafie w tzw. ZKP zwiera zero i ochronny razem.
Co oczywiście nie znaczy że można kabel ochronny w istalacji pominąć.
Sprawdź gdzie masz fazy w maszynie i połącz. Kolejność poprawisz po kierunku silnika jeśli brak oznaczeń.
Pozostały w maszynie to zero. Prawdopodobnie wpięty w listwę ale można wyśledzić czy idzie dalej na obudowę.
Można zamienić kabel na 5 żył i ochronny podłączyć na obudowę. Jeśli przepalisz zero jest bezpieczniej.
Najczęściej zero nie jest dla silnika ale obwodów pomocniczych.
Pozdrawiam
5 przewodów:
- 3 fazy -1,2,3
- przewód ochronny 4
- przwód zerowy 5
Aktualnie, energetyka w szafie w tzw. ZKP zwiera zero i ochronny razem.
Co oczywiście nie znaczy że można kabel ochronny w istalacji pominąć.
Sprawdź gdzie masz fazy w maszynie i połącz. Kolejność poprawisz po kierunku silnika jeśli brak oznaczeń.
Pozostały w maszynie to zero. Prawdopodobnie wpięty w listwę ale można wyśledzić czy idzie dalej na obudowę.
Można zamienić kabel na 5 żył i ochronny podłączyć na obudowę. Jeśli przepalisz zero jest bezpieczniej.
Najczęściej zero nie jest dla silnika ale obwodów pomocniczych.
Pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 44
Czyli prawdopodobnie nie jest to ws 15 lub jest przerabiana. Poszukaj DRT jest we wcześniejszych wpisach. Sprawdzisz jaka powinna być i czy jest na nią miejsce u ciebie.ar2 pisze:Mo właśnie problem w tym że u mnie potrzebna jest taka
![]()
Ja mam wsd16 i sprężyna rozrusznika od kosiarki nie sprawdziła się, za słaba.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
Dziękuje za zainteresowanie. Tabliczka wskazuje że to WS -15 brak jednak otworu na wałek i sprężynę powrotu, wałek podnoszenia nie ma wyfrezowanych zębów posiada tylko koło zębate oraz rowek do zaczepienia sprężyny no i ostatnia różnica prawe łożysko jest mocowane głębiej niż w "normalnej" WS dzięki temu zostało miejsce na sprężynę reszta się zgadza. Mam porównanie bo obok stoi druga rozebrana.