odlewy epoksydowo-kwarcowe
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 21
Perlit to jak zauwazyl ALZ nietrafiony pomysl. Bo z opisu wynika ze jest to napompowana skala. Wiec co tam ma tlumic drgania ??Nie kombinujemy i naturalne kruszywo mieszamy z epoxy. Trzeba zrozumiec idee. Zamiast stosowac lity granit, odlewamy sami kamien - to chcemy osiagnac a nie odlac maszyne ze steropianu.
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni 

Tagi:
-
- Posty w temacie: 38
Wiesz ..... gdyby na świecie żyli tylko tacy co nie kombinują, to nie byłoby raczej w ogóle tego wątku.kostner pisze:??Nie kombinujemy i naturalne kruszywo mieszamy z epoxy.
Powiem więcej nie.......... byłoby Forum CNC ..... bo nie byłoby ....

W jednym z odnośników podanych przez bakprint można przeczytać :
ZASTOSOWANIE PERLITOBETONU :
.....
Konstrukcje fundamentów pod maszyny i urządzenia w temperaturach ekstremalnych - 200 do + 100 o C . .............

Myślę że rozsądek nakazuje ...... sprawdzić i dopiero przyjąć lub...... odrzucić.

Ponadto chwilowo jest to tylko .... filozoficzna dysputa o wyższości świąt ..... nad świętami....
Wielu wśród Nas więżących , ale brak praktykujących ....... w Temacie - no może z wyjątkiem Kolegi zza Oceanu,
bez którego dalej dreptalibyśmy w miejscu.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 34
podobnie jak bylo z silnikiem z pbcZbych07 pisze:no może z wyjątkiem Kolegi zza Oceanu,
bez którego dalej dreptalibyśmy w miejscu.

"Zamiast stosowac lity granit, odlewamy sami kamien - to chcemy osiagnac a nie odlac maszyne ze steropianu."
no wlasnie wczesniej ktos pytal czy mozna czyms wypelniac czesciowo odlew aby nie byl taki ciezki, moze to jest odpowiedni matrial.
POZDRAWIAM
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 14
a powiedzcie czemu taki upór na zmniejszenie wagi??
Mi tam wysoka waga nie przeszkadza a nawet cieszy
Jesli maszyna bedzie uzywana profesjonalnie - to jej waga rzedu tony nie jest problemem (wg mnie) jesli zas ma byc hobbystyczna (czyli mniejsze garbaryty) to ile bedzie wazyc? ze 200-250 kilo maksymalnie zamiast 70 kilo na przyklad porownujac do stali tak? I w czym tu problem? wylac maszyna i sie cieszyc ze jest lekka to dla mnie troche bez sensu (bez obrazy...)
Mi tam wysoka waga nie przeszkadza a nawet cieszy

Jesli maszyna bedzie uzywana profesjonalnie - to jej waga rzedu tony nie jest problemem (wg mnie) jesli zas ma byc hobbystyczna (czyli mniejsze garbaryty) to ile bedzie wazyc? ze 200-250 kilo maksymalnie zamiast 70 kilo na przyklad porownujac do stali tak? I w czym tu problem? wylac maszyna i sie cieszyc ze jest lekka to dla mnie troche bez sensu (bez obrazy...)
-
Przeprowadź się do bloku to zrozumieszXERA pisze:a powiedzcie czemu taki upór na zmniejszenie wagi??

Wszystko zależy czemu ma służyć ta maszynka. Do zastosowań profesjonalnych duża waga O.K.
Ale dla majsterkowiczów , modelarzy itp którzy pragną zrobić prostą ale dobrą maszynkę w formie z paździerza to może mieć istotne znaczenie.
Prowadząc te wspólne rozważania rozpatrujemy wszystkie czasem może wydawać się niedorzeczne aspekty. Ale idea jest taka , żeby każdy wybrał z tego rogu obfitości ( naszych rozważań ) to co jemu, podkreślam jemu jest potrzebne. Nikt nikogo nie zmusza do odchudzania maszynki. Wspólnie rozpatrujemy tylko możliwości w tym zakresie.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 34
witam !! ciężar właściwy betonu to ( około ) 3kg na dm3 . waga maszynki - wystarczy policzyć
. wychodzą śmieszne sprawy . cały czas uważam że sprawą kluczową jest określenie - do czego maszynka ! . nie da się zrobić czegoś co będzie uniwersalne . jeżeli przyjąć " najostrzejsze " kryteria to wyjdzie coś potwornego . i tak to trzeba iść na kompromisy . pozdrawiam !!

Mane Tekel Fares
-
- Posty w temacie: 21
Ja dalej obstaje przy swoim. Proponuje przeprowadzic experyment - wziac 90/100 perlitu i 10/100 betonu a po wyschnieciu itd uderzyc w powstala probke mlotkiem. W calej zabawie z betonem mineralnym chodzi o to ze zastosowany wypelniacz tlumi drgania 10 krotnie lepiej niz zeliwo i stal. To ze jest prosty do odlania to jest dodatkowa zaleta ale nie glowny powood. Gips jest tez latwy do odlania - dlaczego nikt nie robi maszyn z gipsu ?? Kiedys robilem wylewki z zuzlobetonu - dobrze izolowaly a wytrzymalosc osiagalo sie poprzez dodanie wiecej betonu. W naszym wypadku duza ilosc epoxy wcale nie jest zaleta - trzeba ja minimalizowac, a wtedy - przy zstosowaniu perlitu - powstanie jakas wydmuszka slabsza moim zdaniem od plyty MDF.
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 17
Maszyna ma być ciężka. Duża waga tłumi drgania w szerokim paśmie i nie chodzi tu tylko o mniejszy chałas ale o wibracje i drgania na poziomie infradźwięków, których efekt widać na powierzchni wykonywanego detalu. Duża waga osi Z sprzyja grawitacyjnemu kasowani luzów napędu. Oczywiście nie ma przymusu, jeśli ktoś ma taką potrzebę to zbuduje maszynkę walizkową, czy nawet składaną.
-
.....to zbuduje maszynkę walizkową

dzwonimy do drzwi klienta ... otwiera

w jednej ręce laptop w drugiej ...... walizeczka / frezareczka

niby zwariowane ale ...
przypomniało mi amerykański patent na ... walizkową tokarkę do przetaczania potężnych stalowych walców ( fi .. jakieś 60 cm długość ok 5 m ) używanych jeśli mnie pamięć nie myli przy produkcji papieru. Gdy takie cudo nieco się zużyło należało wymontować z maszyny i zawieźć do specjalistycznego zakładu ( zwykle do innego stanu ) do przetoczenia - upierdliwe i kosztowne.
Aż jakiś konserwator wykombinował małą tokarkę z którą na wezwanie jechał do zakładu i przetaczał olbrzyma na miejscu.
Jak na małej tokareczce przetoczyć olbrzyma ..... proste , olbrzym jest w bezruchu a tokareczka ślizga się po jego powierzchni obrabiając ją nożykiem.
Do czego można użyć małej przewoźnej frezareczki CNC .......