Frezarko-wiertarka ZX7016 ''ZOSIA''
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 3
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Z uwagi na "szczęśliwy?" zakup ZX7016 mam kilka pytań:
Koledzy, gdzie w Krakowie mogę dostać wałki grubościenne na kolumnę?
Czy ewentualnie polecacie taką rurę na kolumne jak w aukcji poniżej:
http://allegro.pl/rura-gruboscienna-prz ... 54260.html ?
Zależy mi aby nie trzeba było obrabiać rury (brak parku maszynowego).
Rozebrałem ZX7016 całkiem po zakupie i pozostało mi jedynie do wyjęcia łożysko, na którym jest zamocowany uchwyt pod wałek napędowy. Wyjąłem z obudowy małą śrubkę imbusową i próbowałem delikatnie wybić łozysko, ale ani drgnie.
Jak wybić łożysko z obudowy (bez uszkodzenia)?
Koledzy, gdzie w Krakowie mogę dostać wałki grubościenne na kolumnę?
Czy ewentualnie polecacie taką rurę na kolumne jak w aukcji poniżej:
http://allegro.pl/rura-gruboscienna-prz ... 54260.html ?
Zależy mi aby nie trzeba było obrabiać rury (brak parku maszynowego).
Rozebrałem ZX7016 całkiem po zakupie i pozostało mi jedynie do wyjęcia łożysko, na którym jest zamocowany uchwyt pod wałek napędowy. Wyjąłem z obudowy małą śrubkę imbusową i próbowałem delikatnie wybić łozysko, ale ani drgnie.
Jak wybić łożysko z obudowy (bez uszkodzenia)?
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Panowie rozważam zakup ZOSI do hobbystycznego frezowania w aluminium lecz chcę ją przerobić na CNC z racji dość fikuśnych kształtów które ręką może być ciężko wyfrezować.
W kwestii stołu nie ma problemu bo to krokowce na sprzęgle ale pytanie co z kolumną?
Myślałem żeby zamontować przekładnie ślimakową do opuszczania pinoli ale jak wiadomo im pinola niżej opuszczona tym większa dźwignia i możliwe luzy. Drugi pomysł to śróba kulowa z boku kolumny ale nie wiem jak z wykonaniem tego....
W kwestii stołu nie ma problemu bo to krokowce na sprzęgle ale pytanie co z kolumną?
Myślałem żeby zamontować przekładnie ślimakową do opuszczania pinoli ale jak wiadomo im pinola niżej opuszczona tym większa dźwignia i możliwe luzy. Drugi pomysł to śróba kulowa z boku kolumny ale nie wiem jak z wykonaniem tego....
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Witam
Tu masz przykład:
Śrubę kulową z boku odradzam. Korpus trochę waży a mocowanie kolumny nie jest stworzone do ruchu liniowego.
Sam obecnie przerabiam kolumnę na podnoszoną na śrubie kulowej. Ślimak padł po 3 miesiącach hobbystycznej pracy. Blokowanie kolumny zostawiam a listwę zębatą zamieniam na klin prowadzący. Wkurza mnie gubienie wymiaru przy podnoszeniu lub opuszczaniu. Może sprawdzi się to przy frezowaniu... Jak nie to i tak w planach jest ślimak przy pinoli
.
Tu masz przykład:
Śrubę kulową z boku odradzam. Korpus trochę waży a mocowanie kolumny nie jest stworzone do ruchu liniowego.
Sam obecnie przerabiam kolumnę na podnoszoną na śrubie kulowej. Ślimak padł po 3 miesiącach hobbystycznej pracy. Blokowanie kolumny zostawiam a listwę zębatą zamieniam na klin prowadzący. Wkurza mnie gubienie wymiaru przy podnoszeniu lub opuszczaniu. Może sprawdzi się to przy frezowaniu... Jak nie to i tak w planach jest ślimak przy pinoli

Żeby nie zwariować trzeba czasem coś zmajstrować 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 34
Można by dołożyć np. taki siłownik http://allegro.pl/amortyzator-teleskop- ... 66849.html niby siła wyrzutu to ponad 50kg więc silnik podnoszący korpus miał by lekko.namet pisze: Korpus trochę waży a mocowanie kolumny nie jest stworzone do ruchu liniowego.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 19
Witam
Podepnę się pod wątek z moją relacją przeróbki popularnej Zośki lub oficjalnie ZX7016
Zamysł jest... Ma mieć masywny stół, mocniejszy silnik, sterowanie falownikiem, posuw, i jakieś ułatwienie ustawiania lub odczytu wysuwu pinoli. Przymierzałem się do przekładni ślimakowej ale na razie zamontuję liniał cyfrowy i zobaczę czy to się sprawdza. Jako, że w mojej ZX padła przekładnia od podnoszenia kolumny muszę wymyślić inny sposób jej regulacji.
Na razie spawamy stolik z pulpitem na "przyciskologię"

Podepnę się pod wątek z moją relacją przeróbki popularnej Zośki lub oficjalnie ZX7016

Zamysł jest... Ma mieć masywny stół, mocniejszy silnik, sterowanie falownikiem, posuw, i jakieś ułatwienie ustawiania lub odczytu wysuwu pinoli. Przymierzałem się do przekładni ślimakowej ale na razie zamontuję liniał cyfrowy i zobaczę czy to się sprawdza. Jako, że w mojej ZX padła przekładnia od podnoszenia kolumny muszę wymyślić inny sposób jej regulacji.
Na razie spawamy stolik z pulpitem na "przyciskologię"

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 13
- Kontakt: