STAMOS SELECTION S-PLASMA 125CNC...czyli, łamać stereotypy.

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

OCTA
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6

Post napisał: OCTA » 07 cze 2016, 20:08

Stamos jest trzeci raz w serwisie i dziś znów dostałem maila, że wszystko OK. Film z pracy : - tak działa u mnie
Tu łuk zapala się dwustopniowo, ten mocniejszy po chyba dwóch sekundach (ten czas jest zmienny), czy to normalne? Raczej nie.
Na palnik cebory namówił mnie gość z Wemtechu od którego kupiłem ploter - miała być lepsza jakość cięcia. Jednak przywiózł tylko stół, dwa razy przyjechał, postękał i mnie olał, a właściwie to nawet oszukał w przedmiocie sprzedaży.
Obecnie na ceborze jest lepiej, lecz nie wiem co jest temu winne: źródło, stół(sterowanie) czy może coś z mojej strony.

Tagi:

creattine1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: creattine1 » 07 cze 2016, 20:47

Faktycznie coś długo zanim zalapie a sproboj zmniejszać ciśnienie powietrza np jak masz 5 bar to daj 4.5 albo 4 i daj znać czy jest tak samo czy lepiej i jeszcze spróbuj Dac no we dysze I elektrody. Mialem kuedys fez problemy ale z schermanem wysylalem na gwarancje az ejaculation jeden serwisantt Sam zadzwonil I duzo mi pomogl poszukam do niego numeru i ci podam jak poprawy nie będzie jak jesteś zainteresowany

Lech10
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 10

Post napisał: Lech10 » 07 cze 2016, 22:03

Zaobserwuj jakie jest napięcie na thc podczas tych 2 sekund i później podczas cięcia.
Mój znajomy miał też problem z takim stamosem i okazało się że na wyjściu cnc napięcie było właściwe około 120v a na wyjściach prądowych 60v.
Zmierz napięcie na wyjściach prądowych lub podepnij thc do tych wyjść i wtedy zobaczysz.

jarucki
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 7

Post napisał: jarucki » 07 cze 2016, 22:48

Napisz jeszcze jaki masz czas i prędkośc przebijania, no i tak jak kolega wcześniej napisał, zmierz napięcia w trakcie palenia

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 08 cze 2016, 07:38

ten efekt który widać to chyba brak przyrostu prądu.
powstaje zazwyczaj ze źle pracującego obwodu niskiego prądu dyszy.
Również może być problem z układem masowania stołu. czyli brakiem poprawnej masy stół / źródło.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

OCTA

Post napisał: OCTA » 08 cze 2016, 09:52

Witam dziękuję za podpowiedzi, maszyna jeszcze w serwisie , thc w zasadzie nie używałem. Napięcie zasilania na zaciskach podczas pracy spada do 380v, czasu prędkości przebijania nie pamiętam muszę przejść się do maszyny , ale różne były ustawiane. Z masą też kombinowałem , gniazdo jest trochę luźne-nie wiem jak jest zbudowane i podłączone w środku, mam plomby
Właśnie obejrzałem filmy z serwisu, w zasadzie objawy jak u mnie, ale wg nich jest ok!
Co robić

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 08 cze 2016, 10:36

reklamować
taki wolny przyrost mocy, może mieć wpływ na zużycie dysz.
Ale nie koniecznie, gdyż nie wiadomo jak jest to rozwiązane w urządzeniu.
Co do plomb, czy urządzenie ma w instrukcji opis czyszczenia go w środku :?:

OCTA

Post napisał: OCTA » 08 cze 2016, 13:07

No właśnie zużycie dysz jest straszne, a przyrost mocy gdyby był stały to nie było by tak źle, ale raz ma pełną moc od razu, innym razem po sześciu sekundach. Nie można ustawić parametrów cięcia.
Reklamowałem. Na filmach https://www.wetransfer.com/downloads/86 ... 824/8dd4f1 widać że w serwisie sprzęt działa tak jak u mnie. Mam przynajmniej dowód. Trzy miesiące walki, teraz trzeba będzie chyba odwiedzić prawników...

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 08 cze 2016, 13:19

do tego przydała by się opinia niezależnego serwisu.
jednak wcześniej poszukaj w instrukcji sposób czyszczenia urządzenia gdyż czyszczenie urządzenia wiąże się z jego otwarciem.
I wówczas masz większe pole działania. To że serwis stwierdził że to jest ok. nie oznacza że tak jest faktycznie.
A jeżeli jest , to zobacz co mówi instrukcja o takim działaniu , czyli konkretnie o tym zróżnicowanym czasowo opóźnieniu wzrostu mocy.

OCTA

Post napisał: OCTA » 08 cze 2016, 13:40

Niestety instrukcja określa w zasadzie tylko jak włączyć przecinarkę, ale muszę jeszcze sprawdzić. Sprzęt kupiłem jako maszynę cnc, więc pewne parametry powinny być chyba zachowane, program nie obserwuje zachowania łuku i nie wprowadza korekty jak może mieć miejsce w przypadku pracy ręcznej.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”