bh91 pisze:To fajna opcja przy wycinaniu ścinków. Dzisiaj w razie potrzeby prowadzę ręcznie głowicę po ścieżce i sprawdzam, czy wątpliwe fragmenty faktycznie się zmieszczą na skrawku. Opcja by też się przydała. Nie każdemu i w nie każdym przypadku, ale lepiej jak jest niż miało by nie być

Ja też tak często robię. Nawet nie na ścinkach, tylko po to żeby normalnie oszczędzać materiał. jednak jest pewien ból z prowadzeniem po ścieżce. To nie uwzględnia średnicy freza. W oknie podglądu NC widać przejazdy narzędzia netto. W oknie podglądu kamery dobrze by było gdyby widok śladu pracy miał np postać kreskowanego przejazdu narzędzia właściwej średnicy, aby można było ręcznie wybrać to narzędzie które np robi interesujący nas obrys, będący fizyczną granica pracy.
cosimo pisze: I przede wszystkim automatycznie ustalić offset na podstawie śladu frezowania a nie męczyć się z tym ręcznie.
hmm ?
Mam na myśli samo ustalanie offsetu kamery. Jest to problem i zadanie mocno uciążliwe. Powinna to być opcja "automat", opierająca się na przykład na punkcie referencyjnym, z możliwością ręcznej korekty oczywiście. Zakładasz w uchwyt cienki frez, np grawerski, albo cienkie wiertło. Chodzi o to, żeby ślad był jak najbardziej punktowy. Jedziesz do punktu referencyjnego i robisz punktowy ślad na materiale a potem znajdujesz ten ślad kamerą, klikasz "przelicz", i offset kamery jest liczony automatycznie, bez żadnego przypadkowego błędu i bardzo precyzyjny.
FDSA pisze:2.Bardzo przydatną funkcją z Macha jest rozłączenie napędów od programu sterującego - "offline". Swietnie się tego używa przy dokładnym umiejscowieni detalu na materiale. Dojeżdżam frezem do interesującego mnie miejsca na materiale, odłączam napędy i celuje sobie na podglądzie. Następnie podłaczam napędy i maszynę mam ustawioną dokładnie gdzie chcę. Bardzo pomocne jeśli kształt do wycięcia jest niegeometryczny albo srodek programu jest przypadkowy.
To jakaś masakra koncepcyjna. Sterowanie nigdy nie powinno stracić wiedzy o maszynowym położeniu, ze względów bezpieczeństwa. A jeśli straci, wówczas zerowanie powinno być obligatoryjnie wymuszone zanim cokolwiek innego będzie możliwe.