odlewy epoksydowo-kwarcowe

Dyskusje dotyczące odlewania.

PiotrCz
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: PiotrCz » 14 wrz 2007, 11:18

Witam, jako, że przymierzam się do następnej maszynki CNC i firma AMOD z żywicami nie jest mi obca (odlewam figurki-modele) włączę się i ja to tego ciekawego tematu.

Jeśli chodzi o teorię, to nie warto gdybac i samemu liczyć, bo teoria jest już dawno znana:
Na razie wygóglałem o średnicach jednakowych (ale szukam dalej).
http://www.kmopw.agh.edu.pl/nom2/Cwiczenie1.doc (wzory strona 4)

------------------Edit------------------------------
Po angielsku z ładnymi rysunkami:
http://mathworld.wolfram.com/CubicClosePacking.html

Wikipedia
http://en.wikipedia.org/wiki/Close-packing
http://en.wikipedia.org/wiki/Sphere_packing

Pozdrawiam, piotr

P.S. A nie chce się nikt złożyć na tą żywice z AMODU?

Tagi:

XERA
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 14

Post napisał: XERA » 14 wrz 2007, 11:45

no wlasnie - moze sie odezwa osoby chetne do zakupu malej ilosci na eksperymenty?
Moznaby wtedy to podzielic i koszta by sie rozlozyly.......
Mysle ze moglbym sie zapisac do takiego komitetu :mrgreen:
A propos - AMod podaje ze rowniez jest ta zywica do zakupu w opakowaniu 5kg - to nie moga sprowadzic takiego mniejszego pojemnika?

No i jeszcze jden problem ktory mnie nurtuje - jak to prawidlowo wymieszac jesli jest malo zywicy a tak duzo wypelniacza - w karcie technicznej zywicy jest mowa o betoniarce :) ale czy to sie sprawdzi? Niekoniecznie betoniarka - wystarczylby pojemnik i mieszadlo do zaprawy....

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17

Post napisał: Leoo » 14 wrz 2007, 11:48

Zbych07 pisze:W czasie wibrowania wypełniacz będzie opadał na dno, na wierzchu pojawi sie sama żywica.
Doskonały moment by usunąć (odsączyć) żywicę i ewentualnie zastąpić ją porcją zwilżonego wypełniacza. Ciekawe, czy masę można "przewibrować" jak to ma miejsce w przypadku betonu, gdzie występuje zjawisko rozwarstwienia składników, gdyż mają inne częstotliwości rezonansu własnego.
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2007, 14:00 przez Leoo, łącznie zmieniany 1 raz.

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 34

Post napisał: pukury » 14 wrz 2007, 13:25

witam !! dlatego pisałem ( trochę nie zręcznie powoływać się na siebie :lol: ) że dobranie częstotliwości drgań jest ważne - tak wynika z moich doświadczeń . nie robiłem co prawda nic co było by takie wielkie - same mniejsze formy - ale myślę że musi być podobnie . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17

Post napisał: Leoo » 14 wrz 2007, 14:06

pukury pisze:witam !! dlatego pisałem ( trochę nie zręcznie powoływać się na siebie ) że dobranie częstotliwości drgań jest ważne - tak wynika z moich doświadczeń .
Raczej nikt nie kwestionuje tego faktu. Powiem więcej, poza częstotliwością ważna jest amplituda drgań. Teoretycznie wibrator należało by sterować napięciem np. piłokształtnym w celu pokrycia pasma drgań wszystkich frakcji wypełniacza.

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pukury » 14 wrz 2007, 14:27

witam !! swoją - drogą niejaki wpływ na amplitudę drgań będzie miała masa odlewu . i tu może być problem . inna masa - inna amplituda ( przy tej samej " wibrarce " ) . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 38

Post napisał: Zbych07 » 14 wrz 2007, 15:32

Pozwolę sobie na cytat.
Lech Czarnecki " Betony żywiczne " Arkady 1982
.... Ze względu na małą skuteczność nie zaleca się wibratorów buławowych. Elementy prefabrykowane lepiej wibrować na stołach wibracyjnych. Przy starannie dobranym uziarnieniu kruszywa zadowalające wyniki można osiągnąć nawet w typowych warunkach tzn przy częstotliwości 50Hz , amplitudzie 0,3 - 0,5 mm , wibrując przez 30 - 120 sek. Korzystniejsze jest jednak używanie większych częstotliwości 75 - 150 Hz. i amplitud do 5 mm . Wpływ podwyższonych parametrów zagęszczania na wytrzymałość ( na ściskanie ) betonów jest niezbyt wysoki. ....... Istotniejsze jest to , że wytworzone w spoiwie naprężenia ścinające powodują zmniejszenie lepkość kompozycji żywicznej, co w konsekwencji może pozwolić na zwiększenie stopnia wypełnienia betonu nawet o 40%. .....

[ Dodano: 2007-09-14, 15:55 ]
XERA pisze:AMod podaje ze rowniez jest ta zywica do zakupu w opakowaniu 5kg - to nie moga sprowadzic takiego mniejszego pojemnika?
Rozmawiałem telefonicznie: dostępne są pojemniki od 20kg.

PiotrCz pisze:P.S. A nie chce się nikt złożyć na tą żywice z AMODU?
:mrgreen: może chcieć .... taki jeden .... Zbych.
XERA pisze:No i jeszcze jden problem ktory mnie nurtuje - jak to prawidlowo wymieszac jesli jest malo zywicy a tak duzo wypelniacza - w karcie technicznej zywicy jest mowa o betoniarce :) ale czy to sie sprawdzi? Niekoniecznie betoniarka - wystarczylby pojemnik i mieszadlo do zaprawy....
Betoniarka to niezbyt dobry pomysł - towar gęsty i lepki.
Ręczne mieszanie - siła razy ramię .... do niewielkich próbek powinno styknąć.
Ręczną mieszałkę elektryczną przy tak dużej gęstości i wypełnieniu .... ja nie wchodzę.
Osobiście myślę że jest to robota przy której należy mieć obie ręce wolne, do większych
prac potrzebny nawet pomocnik.

Zastanawiam się : ...... czym umyć mieszałkę żeby służyła więcej niż raz ? :???:

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pukury » 14 wrz 2007, 16:13

witam !! jeżeli żywica jeszcze nie żeluje to można myć " dyktą " - prawdziwego spirytu szkoda :lol: :lol: . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares

XERA
Posty w temacie: 14

Post napisał: XERA » 14 wrz 2007, 16:13

Zbych07 pisze:
Betoniarka to niezbyt dobry pomysł - towar gęsty i lepki.
Ręczne mieszanie - siła razy ramię .... do niewielkich próbek powinno styknąć.
Ręczną mieszałkę elektryczną przy tak dużej gęstości i wypełnieniu .... ja nie wchodzę.
Osobiście myślę że jest to robota przy której należy mieć obie ręce wolne, do większych
prac potrzebny nawet pomocnik.

Zastanawiam się : ...... czym umyć mieszałkę żeby służyła więcej niż raz ? :???:
Może jestem nudny ale nadal w takim razie nie mamy żadnego pomysłu na mieszanie.
Oczywiscie na probkę żeby umieszac małą ilośc w ramach testów - to żaden problem - ale żeby odlać element np. podstawy do bramy czy baze-stoł pod prowadnice to potrzeba już ładnych kilka kilo i dlatego bardzo mnie wciąż martwi jak to umieszać - no istotą poprawności jest to aby wszystkie ziarna byly mokre.
Pomocnik - nie problem powiedzmy (bardziej lub mniej ochoczy :grin: ) ale nadal problem jak - ma mieszac mieszałką? np. 60 kilo? hm......

Co do mycia - to chyba wystarczy oskrobac a potem jakims rozpuszczalnikiem co? w tym wypadku gestosc towaru moze nawet ulatwic oczyszczenie mieszadla...

Zbych - ja rowniez rozważam złożenie sie na zywice ale przydałoby sie znależc chyba jeszcze kogoś żeby było przystępniej...

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 14 wrz 2007, 16:29

Do mieszania chyba najlepszy byłby melakser przemysłowy albo piekarniczy. Na pomoc piekarzy chyba nie ma co liczyć :mrgreen:
Myślę że z pewnością istnieją opóźniacze lub utwardzacze o przedłużonym działaniu a problem wynika jedynie z faktu że tego typu żywice rzadko są używane przez amatorów którzy nie dysponują odpowiednim zapleczem i trzeba chyba głębiej poszperać w katalogach producentów żywic.
Myślę że rozwiązanie można będzie znależć w Nowej Szarzynie i rozmowa z technologami może okazać się owocna.
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2007, 16:37 przez ALZ, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Odlewnictwo / Topienie Metali”