STAMOS SELECTION S-PLASMA 125CNC...czyli, łamać stereotypy.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 54
EN 60974-1:2005
Sprzęt do spawania łukowego i przecinarki plazmowe. Spawalnicze źródła energii.
Trzeba poszukać treści wymagań.
Taką deklarację może napisać każdy, kwestia czy jest zgodna z prawdą. Np. importer deklaruje, że sprzęt jest bezpieczny ...jest ? NIE!. Do puki nie będzie kontroli u niego czy w twoim zakładzie pracy to nic się nie dzieje ...ale! jeżeli PIP sprawdzi czy pracownik działa na sprzęcie, który posiada DTR i spełnia normy... no! nie życzę nikomu.
Importer deklaruje, że sprzęt jest przeznaczony do maszyn CNC ...jest ? NIE! sieje syf ile wlezie. Krzywą felgę też można założyć do auta i jeździć ...ale czy powinno?
Sprzęt do spawania łukowego i przecinarki plazmowe. Spawalnicze źródła energii.
Trzeba poszukać treści wymagań.
Taką deklarację może napisać każdy, kwestia czy jest zgodna z prawdą. Np. importer deklaruje, że sprzęt jest bezpieczny ...jest ? NIE!. Do puki nie będzie kontroli u niego czy w twoim zakładzie pracy to nic się nie dzieje ...ale! jeżeli PIP sprawdzi czy pracownik działa na sprzęcie, który posiada DTR i spełnia normy... no! nie życzę nikomu.
Importer deklaruje, że sprzęt jest przeznaczony do maszyn CNC ...jest ? NIE! sieje syf ile wlezie. Krzywą felgę też można założyć do auta i jeździć ...ale czy powinno?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Niby tak , ale żeby powstała taka deklaracja , to muszą być inne dokumenty. Np. kto , w jakim celu i na podstawie jakich przyrządów dokonał oceny.karpik74 pisze: Taką deklarację może napisać każdy, kwestia czy jest zgodna z prawdą.
Nie można sobie jej tak z palca pisać.
Deklarację CE żeby napisać a nie ma się własnego oprzyrządowania ze świadectwami legalizacji i że legalizacja wykazała że przyrząd jest zgodny z założeniami , to CE jest tylko świstkiem nieważnego dokumentu.
Nie mam jak sprawdzić , to korzystam z odpowiednich firm zajmujących się takimi tematami.
I oni dają papier.
Kiedyś kupiłem "coś" bezpośrednio od chińczyka. Dostałem , działało nawet zgodnie z przeznaczeniem ale nie było CE.
napisałem , czy może wystawić mi CE. On odpisał.
Co to jest to CE

Daj mi wzór , to Ci napiszę. To było jego CE. Temat jest z przed 8lat. Stary i podobno już krążą po sieci jego różne wersje jak i legendy.
A należy zwrócić też uwagę na to czy to CE jest tym CE które jest wymagane. czy przypadkiem nie jest to China Export
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Kontakt:
no ok.
Ale , tu jest prowadzona dyskusja o przedstawicielu , dystrybutorze handlowym.
Ja podałem właśnie przykład tego jak to robią Chińczycy.
A na dystrybutorze ciąży ten obowiązek , choćby z tego powodu że w chinach nie obowiązuje CE a tylko klasy jakościowe , gdzie u nas znikły one razem z ustrojem komunistycznym ( hehe , ale wygląda na to że wracają ) .
Więc dystrybutor , ma obowiązek , skoro to rozprowadza na terenie UE dopełnić tych że warunków.
I nie ma prawa tego sprzedawać bez dokumentów stwierdzających zgodność z dyrektywami UE.
A każdy ma prawo zażądać dokumentacji stwierdzających że to zostało dopełnione.
Ale , tu jest prowadzona dyskusja o przedstawicielu , dystrybutorze handlowym.
Ja podałem właśnie przykład tego jak to robią Chińczycy.
A na dystrybutorze ciąży ten obowiązek , choćby z tego powodu że w chinach nie obowiązuje CE a tylko klasy jakościowe , gdzie u nas znikły one razem z ustrojem komunistycznym ( hehe , ale wygląda na to że wracają ) .
Więc dystrybutor , ma obowiązek , skoro to rozprowadza na terenie UE dopełnić tych że warunków.
I nie ma prawa tego sprzedawać bez dokumentów stwierdzających zgodność z dyrektywami UE.
A każdy ma prawo zażądać dokumentacji stwierdzających że to zostało dopełnione.
-
Oczywiście, macie rację ...tym bardziej, że reakcja na prośbę o przedstawienie deklaracji nie była natychmiastowa ...po prostu kombinowali. Dla mnie ten świstek jest guzik wart.
Kupiłem kiedyś kompresor śrubowy, od razu dostałem furę papierów z deklaracjami, podpisane, popodbijane ...tą, to podpisał chyba cieć ...żeby było na kogo zwalić
Emaks przez te krętactwa w moich oczach jest totalnie nie wiarygodny ...mam nadzieję, że to się zemści.
Kupiłem kiedyś kompresor śrubowy, od razu dostałem furę papierów z deklaracjami, podpisane, popodbijane ...tą, to podpisał chyba cieć ...żeby było na kogo zwalić

Emaks przez te krętactwa w moich oczach jest totalnie nie wiarygodny ...mam nadzieję, że to się zemści.
-
- Kontakt:
ja jestem przeciwnikiem mszczenia się ( wiem nie o to Ci chodziło ) .
Ale każdemu może się noga powinąć. Ale wówczas trzeba działać , trzeba rozmawiać. Z każdym normalnym klientem da się dogadać i normalne warunki , nawet jak CE było jakieś "dziwne".
Ale trzeba być uczciwym , mieć w sobie pokorę. A na pewno da się wszystko ogarnąć.
Ale każdemu może się noga powinąć. Ale wówczas trzeba działać , trzeba rozmawiać. Z każdym normalnym klientem da się dogadać i normalne warunki , nawet jak CE było jakieś "dziwne".
Ale trzeba być uczciwym , mieć w sobie pokorę. A na pewno da się wszystko ogarnąć.
-
Dokładnie ...już na początku wspominałem, żeby chociaż usiłowali znaleźć rozwiązanie problemu. Tylko się wykręcali i utrzymywali swoje stanowisko- "sprzęt działa prawidłowo"cnccad pisze:ja jestem przeciwnikiem mszczenia się ( wiem nie o to Ci chodziło ) .
-
- Kontakt:
jeżeli stwierdzają że sprzęt działa prawidłowo , to instrukcja do ręki i sprawdzić czy postępując zgodnie z informacjami w niej zawartymi , wszystko działa tak jak jest napisane.
Nie działa , towar niesprawny.
Ale to oczywiście jest już takie upierdliwe działanie , nie koniecznie mające coś sensownego wnieś do rozwiązania problemu.
jedynie tylko to że za oferowany towar , nie działa zgodnie z informacjami zamieszczonymi w instrukcji. czyli niezgodność towaru z opisem.
Nie działa , towar niesprawny.
Ale to oczywiście jest już takie upierdliwe działanie , nie koniecznie mające coś sensownego wnieś do rozwiązania problemu.
jedynie tylko to że za oferowany towar , nie działa zgodnie z informacjami zamieszczonymi w instrukcji. czyli niezgodność towaru z opisem.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Czy ktos zauwazyl na certyfikacie CE badz nawet na nalepce jest taki malutki malusienki numerek - ten numerek dla niezaznajomionych w temacie jest identyfikatorem producenta i identyfikatorem jego FPC ( systemu kontroli w fabryce - czy jak sie to tam tlumaczy ) i taki numerek jest nadawany przez jednostke certyfikujaca moze nia byc jakakolwiek instytucja z dowolnego kraju unijnego ktora posiada uprawnienia do nadawania tego numeru. I jak mozna sobie samemu napisac deklaracja i wstawic znaczek CE jak sie nie ma tego numeru ????