dokładność toczenia
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: A może ktoś słyszał ,
Z tymi nożami to mnie rozbroiłeś o obrotach kilka razy większych to juz nawet nie wspomnę...gery_z1 pisze:że CNC mają inne lepszej jakości noże i pracują na kilka razy większych obrotach oraz śruby kulowe .

-
Autor tematu - Posty w temacie: 7
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Nie mam pojęcia dlaczego były szlifowane.gery_z1 pisze:że CNC mają inne lepszej jakości noże i pracują na kilka razy większych obrotach oraz śruby kulowe .
A co do tych dokładności 0,02 do 0,03 to tylko pogratulować , bo kilka lat temu jak nie miałem tokarki dawałem wałki do toczenia do firmy gdzie tokarze toczyli serie po kilka tysięcy sztuk to wałki w miejscach pod łożyska były szlifowane i też wymiar był 0,02 - 0,03 w plusie odpowiedzcie dlaczego było szlifowane
Ja na swojej SL-20 Haas często , gęsto toczę w tolerancji -0,02 ÷ -0,03 i to w dodatku w kwasiaku.
.... nabrałem wprawy , dobrałem odpowiednie noże , parametry i nie mam z tym już problemu.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Mariusz, to nic nadzwyczajnego. Mam to samoWZÓR pisze: Ja na swojej SL-20 Haas często , gęsto toczę w tolerancji -0,02 ÷ -0,03 i to w dodatku w kwasiaku.
.... nabrałem wprawy , dobrałem odpowiednie noże , parametry i nie mam z tym już problemu.
Mariusz.

-
Autor tematu - Posty w temacie: 7
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 3
WZÓR pisze:Nie mam pojęcia dlaczego były szlifowane.gery_z1 pisze:że CNC mają inne lepszej jakości noże i pracują na kilka razy większych obrotach oraz śruby kulowe .
A co do tych dokładności 0,02 do 0,03 to tylko pogratulować , bo kilka lat temu jak nie miałem tokarki dawałem wałki do toczenia do firmy gdzie tokarze toczyli serie po kilka tysięcy sztuk to wałki w miejscach pod łożyska były szlifowane i też wymiar był 0,02 - 0,03 w plusie odpowiedzcie dlaczego było szlifowane
Ja na swojej SL-20 Haas często , gęsto toczę w tolerancji -0,02 ÷ -0,03 i to w dodatku w kwasiaku.
Mariusz.
Rozumię , że kolega pod łożyska zostawia powierzchnię po nożu bez wygładzania papierem .