Wiesz, jak ktoś by potrafił poprowadzić taką firme ku sukcesowi to niech by tak robił, ale zazwyczaj takie działalności zaczyna się w swoim pokoju próbując pomału wejść w temat i dopiero jak są jakieś efekty i dalszy zapał to kupno maszyn o znacznej wartości. Szczególnie że tych choćby filmików z prostymi narzędziami do budowy zegarków jest cała masa, maszyny są tak malutkie ze bez problemu można obie samemu zrobić czy przerobić z czegokolwiek i próbować działac w tym kierunku mając jakieś podstawy.atom1477 pisze:A nie jakiś inwestor który po drodze będzie tylko podliczał przepływ gotówki.
Tokarka CNC - dokładność 0,0001mm
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Z ciekawości ściągnąłem z pułki "Watchmaking" Danielsa i poszukałem pod "tolerancje" - że zacytuje (wolne tłumaczenie):kolakkk pisze:Mechanizm zegarkowy, w literaturze jest mowa właśnie o dokładności 0,0001 mm
"Łączne odchylenie od osiowości spowodowane przez połączenie odchyłek tulejek zaciskowych i wrzeciona tokarki powinno nie przekraczać 0.01mm. Taka wartość jest akceptowalna przy większości prac zegarmistrzowskich a w przypadkach gdzie konieczna jest wyższa dokładność prace można wykonać przez toczenie pomiędzy stałymi kłami". Zaczynam się zastanawiać czy czasem nie pomyliłeś milimetrów z calami...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Panowie, to ja wam wyjaśnię, skąd się wzięło 0.0001 mm. Gościu miał angielską książkę, gdzie było 0.0001". A że w Polsce obowiązuje system metryczny, to gość dwa ciapki zamienił na dwie literki. I tak " zmienił się w mm. A wartość pozostała.
Bo 0.0001" to około 2.5 mikrona. I wszystko w porządku, taką dokładność pozycjonowania, czy bicia wrzeciona podaje wielu wytwórców obrabiarek.
Bo 0.0001" to około 2.5 mikrona. I wszystko w porządku, taką dokładność pozycjonowania, czy bicia wrzeciona podaje wielu wytwórców obrabiarek.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1