Nareszcie zaczynam;)
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 16
Nareszcie zaczynam;)
Witam szanownych Kolegów!
Po długim czasie jaki minął od momentu pojawienia sie pomysłu na zbudowanie własnej maszynki CNC wreszcie udało mi sie skonczyc etap projektowania...mam nadzieje ze w trakcie wykonywania projektu nie bedzie zbyt wielu zmian;)
W skrócie:
pole pracy :600x800x150mm
naped: sruby kulowe fi20mm( na os Z fi16mm),silniki krokowe: moment 1,96Nm( czy nie za małe?)
materiał obrabiany:drewno,aluminium ew miedz itp
prowadnice: okrągłe fi 25mm podparte nie na całej długosci
sterowanie :Mach
Bardzo prosze o krytyczne uwagi;)
pozdrawiam
Po długim czasie jaki minął od momentu pojawienia sie pomysłu na zbudowanie własnej maszynki CNC wreszcie udało mi sie skonczyc etap projektowania...mam nadzieje ze w trakcie wykonywania projektu nie bedzie zbyt wielu zmian;)
W skrócie:
pole pracy :600x800x150mm
naped: sruby kulowe fi20mm( na os Z fi16mm),silniki krokowe: moment 1,96Nm( czy nie za małe?)
materiał obrabiany:drewno,aluminium ew miedz itp
prowadnice: okrągłe fi 25mm podparte nie na całej długosci
sterowanie :Mach
Bardzo prosze o krytyczne uwagi;)
pozdrawiam
- Załączniki
-
- rzut1
- RZUT1.JPG (20.82 KiB) Przejrzano 1130 razy
-
- RZUT2.JPG (21.95 KiB) Przejrzano 1166 razy
-
- RZUT3.JPG (23.11 KiB) Przejrzano 1170 razy
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Witam.
Konstrukcja ok - do frezowania (grawerowania) w/w materiałów jak najbardziej się nada.
Można by tylko spróbować się rozejrzeć za serwami - cena jak dobrze się poszuka nie będzie większa niż krokówki a maszynka nabierze zupełnie innej wartości
Jedynie ta płyta na górnej belce ... troszkę słabo wygląda - lepiej profil a do niego dopiero dospawana płyta
- w rozwiązaniu tak jak teraz - blaszka będzie ulegała "skręcaniu"
Konstrukcja ok - do frezowania (grawerowania) w/w materiałów jak najbardziej się nada.
Można by tylko spróbować się rozejrzeć za serwami - cena jak dobrze się poszuka nie będzie większa niż krokówki a maszynka nabierze zupełnie innej wartości

Jedynie ta płyta na górnej belce ... troszkę słabo wygląda - lepiej profil a do niego dopiero dospawana płyta

-
Witam!
Ta "blaszka" ma 20 mm grubosci i jest wzmocniona od przodu listwami pod podpory (5 mm).
Chociaz rzeczywiscie warto cos dospawac z tyłu...albo tak jak piszesz-do kolumn dokrecic profil i do niego przyspawac elementy do splanowania.
Co do tych serw to zastanawiałem sie nad tym ale ich cena powaliła mnie troche;)
Chyba ze wiesz gdzie mozna znalezc takie w niewygórowanych cenach....
Pozdrawiam.
Ta "blaszka" ma 20 mm grubosci i jest wzmocniona od przodu listwami pod podpory (5 mm).
Chociaz rzeczywiscie warto cos dospawac z tyłu...albo tak jak piszesz-do kolumn dokrecic profil i do niego przyspawac elementy do splanowania.
Co do tych serw to zastanawiałem sie nad tym ale ich cena powaliła mnie troche;)
Chyba ze wiesz gdzie mozna znalezc takie w niewygórowanych cenach....
Pozdrawiam.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
No tak - ale - blacha mimo iż ma 20mm może ulegać skręceniu - profil nie będzie dużym kosztem a sztywność wzrośnie znacznie.Frodo pisze:Ta "blaszka" ma 20 mm grubosci
Co do serw - proszę na GG pisać - możliwe iż będę mógł pomóc.
Pozdrawiam
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
ja w swojej maszynie zastosowalem silniki 3Nm i powiem tak ze jest ok ale mogloby byc lepiejFrodo pisze:naped: sruby kulowe fi20mm( na os Z fi16mm),silniki krokowe: moment 1,96Nm( czy nie za małe?)

oczywiscie maszyna w Twoim przypadku bedzie dzialac tyle ze predkosci nie beda powalajace
raczej proponowal bym wieksze silniki
jak masa stolu bedzie poruszana

-
Witam!
W tej chwili powaznie zastanawiam sie nad serwami....
Ceny nie sa tak wysokie jak przypuszczałem...
Stół bedzie poruszany silnikiem umieszczonym z tyłu ramy,na pierwszej fotce widac na koncu niebieski element dystansowy do którego bedzie przykrecony silnik i w którym bedzie sprzęgło.
Pozdrawiam.
W tej chwili powaznie zastanawiam sie nad serwami....
Ceny nie sa tak wysokie jak przypuszczałem...
Stół bedzie poruszany silnikiem umieszczonym z tyłu ramy,na pierwszej fotce widac na koncu niebieski element dystansowy do którego bedzie przykrecony silnik i w którym bedzie sprzęgło.
Pozdrawiam.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
No ogólnie jest problem z sterownikami do serw i dlatego przygotowuje się do listy społecznej na wieloryba jak tylko sam przeprowadzę testy na maszynie a to nastąpi do 2 tygodni bo na biurku już działa a sama konfiguracja przebiegła bez problemu 

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...