Amatorska wycinarka laserowa

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów
Awatar użytkownika

chomikaaa
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: chomikaaa » 22 cze 2005, 08:13

Kenzo, w centrostalu sa chyba po 20zl za kg a plyta 1m2 12mm gubosci z alu to jedyne 511zl:|

Tagi:

Kenzo
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: Kenzo » 22 cze 2005, 14:47

Hmm,chodziło mi o te profile aluminiowe-jesteś całkowicie pewien że mozna je dostać w centrostalu?

Awatar użytkownika

chomikaaa

Post napisał: chomikaaa » 22 cze 2005, 16:37

nie pamietam dokladnie wymiarow ale jak bylem to widzialem je i pytalem o cene wiec jest tak jak mowie mialem gdzie spisane ceny ale wcielo mi notatki wiec najlepiej jest zadzwonic i spytac ale tego typu profil byl

Autor tematu
Procesor
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 12

Post napisał: Procesor » 23 cze 2005, 22:44

Wiatm

Będąc w Centrostalu widziałem kratkę ale stalową i służyła do wycierania obuwia.
Być może oferują tam i "plaster miodu" ale nie przyszło mi do głowy o to zapytać.
Wszak to centroSTAL.

Pozdrawiam Krzysztof

bartus26
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

A jak skierowana jest wiazka swiatla?

Post napisał: bartus26 » 25 cze 2005, 00:11

Ja jestem poczatkujacym konstruktorem,czytam z zaiteresowaniem o tym laserze i to co widze to to ze wszyscy pytaja ile kosztuje laser?A mi sie nasowa pytanie czy ci co o to pytaja wiedza ze laser to pryszcz kupic ale skierowac go nabrame to dopiero jest zabawa.Jak jest rozwiazane prowadzenie wiazki z laser na brame i z bramy do lasera?Mogl bys pokazac te zdjecia bo widze na bramie jedno lusterko ale reszty niewidze?Pamietajcie ze jedna pomylka na lustrze moze byc bolesna.
BartekP

Autor tematu
Procesor
Posty w temacie: 12

Post napisał: Procesor » 25 cze 2005, 08:44

Promień lasera CO2 jest niewidzialny dla oka. Prowadzenie jego i kalibracja jest trudna lecz możliwa. Promień musi w każdym położeniu głowicy padać w ten sam punkt, więc elementy optyczne (lusterka) muszą mieć możliwość korekty praktycznie we wszystkich kierunkach i to bardzo precyzyjnie. Do identyfikacji samej wiązki CO2 może służyć zwykła kartka papieru która w miejscu gdzie pada promień w ułamku sekundy zwęgla się. Przy laserach o dużo mniejszej mocy można posłużyć się papierem termoczułym np. od faxów. Można również równolegle z wiązką lasera CO2 póścić wiązkę z diody laserowej czerwonej i ustawić optykę dla diody laserowej. Wówczas widać czerwony punkt. Kilka fotek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam Krzysztof

bartus26
Kontakt:

to mniej wiecej juz od kuzyna wiem co napisales Kszysiu ale.

Post napisał: bartus26 » 25 cze 2005, 15:46

najbardziej ciekawi mnie jak przekazuje twoja konstrukcja wiazke na brame ktura rusza sie w dwie strony?Czy jest to jakies ruchome lusterko ?Czy sa to stale lustra a konstrukcja jest tak solidna i precyzyjna ze bicia sa tak male ze nie powoduja drgan luster lub dekalibraci tudziesz nietrafiania wiazki w punkt.Odnosze wrazenie ze wiazka w twoim urzadeniu wychodzi z pod stolu na stole jest jedno stale lustro ktore przekazuje w zdluz osi Y wiake na brame a tam jest dygie lusterko na bramie ustawione na kat 45C i kieruje promien w zdluz osi X do trzeciego lusterka na stol?Dobrze kombinuje? czy ta konstrukcja jest tak dokladna ze to chodzi bez zaklucen?Nie myslales o tym ze w razie jakiegos czeskiego bledu moze sie ta zabawa skonczyc opazeniem czy poprostu zeby cos przepalic musi koniecznie byc odbita czesc promienia?Pozdrawiam Bartek
BartekP

PETERS
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: PETERS » 26 cze 2005, 12:11

bartus26, wiązka wychodzi z boku stołu, pooglądaj dokładnie wszystkie zdjęcia (na 1szym dobrze widać). Chociaż faktycznie, wystarczy przesunąć trochę frezarkę i laser promieniuje gdzie chce. Chyba, że jest przykręcony do stołu.
A mnie ciekawi co jest na koncu tego lasera?? Jakaś wyrafinowana optyka, która skupia promień lasera w jednym punkcie, bo dalej nie rozumiem, jak to jest, że podczas pracy nie przepali tej siatki na której leży materiał ??

bartus26
Kontakt:

hmm

Post napisał: bartus26 » 26 cze 2005, 13:21

Ja myssle ze nie przepali bo laser ma okreslona moc,w tym przypadku kolega powiedzial ze ten przepali 10 mm plexi ,a to oznacze ze jego energia zostanie w jakies czesci wytracona na ciecie plexi i nie starczy jej juz na przciecie siatki.Moze istnieje mozliwosc regulascji mocy tego lasera i przez to unikanie przeciecia podkladu na ktorym lezy material do pociecia.Czy laser tnacy moze grawerowac?Pozdrawiam Bartek
BartekP

Awatar użytkownika

webserver
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: webserver » 26 cze 2005, 13:22

Jezeli istnieje mozliwosc regulacji mocy to czemu nie :?
Pozdrawiam PlotComplex.com

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”