Silnik 3-fazowy do Nutoola

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 72

Post napisał: szopenn » 15 mar 2016, 12:09

:???: :???:

to jest jakaś bzdura, jedna strona podaje jedno, druga podaje co innego... w ogóle wersja EAB jest niedostępna katalogowo nawet u samego producenta, to musi być falownik pod konkretne zamówienie. Na jednej ze stron napisane było że EAB ma filtr przeciwzakłóceniowy już wbudowany.

tabliczki znamionowe są takie same:

różnią się masą, EAB - 2kg,

Tagi:

Awatar użytkownika

senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 38

Post napisał: senio » 15 mar 2016, 12:16

@szopenn

Nie stresuj się bo zejdziesz za wcześnie. Używam kilka lat i świadomie kupiłem kolejny taki sam model skoro jest OK. Więc u Ciebie też będzie OK.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 15 mar 2016, 12:19

nie aż tak że sie stresuje, chce najlepiej to wiadomo, ale teraz się wkurzyłem bo człowiek ten od BAA już praktycznie na poczcie stał a go odwołałem, a to wychodzi na to samo. Jedyna jeszcze różnica jaką znalazłem na stronie niemieckiej to to że ten EAB może być podłączany szyną CAN, ale to też mi do niczego nie jest potrzebne.

Z tym cnc to na pewno nie za prędko, za głupi na to jestem chyba... na razie na etapie elementarza dudika :???:

Awatar użytkownika

senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: senio » 15 mar 2016, 12:31

@szopenn

Jeszcze raz Ci tłumaczę że dla nas to wszystko mało istotne przy silniku 0,75KW i tego typu falownikach. Dostroisz sobie silnik start, hamowanie, Hz, piszczenie i coś tam jeszcze może, a po tym zapomnisz że masz falownik. Będziesz miał potencjometr przy maszynie i tyle będzie Cię obchodziło. Ja nawet nie pamiętam jak się go konfiguruje. Zrobiłem to raz przy instalacji, parę dni lekko dostrajałem do silnika (głównie hamowanie) i zapomniałem o tym całkiem na kilka lat. Nie potrzebujesz doktoratu robić z tematu falowniki, więc wyluzuj.

A jak już silnik z falownikiem będzie do CNC coraz bliżej :)

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 17 mar 2016, 18:54

falownik doszedł.. wielkie to to, dziwne że nie ma wentylatora, należałoby dodać??

Mam pytanie do Ciebie Senio bo zgłębiam instrukcję i tak.. jednej rzeczy nie ogarniam, jeśli mam sterowanie na terminalu od S1 do S6 z wyjścia SC, instrukcja podaje 3 rysunki...

1. rysunek na sterowanie, tak mi się wydaje, normalnymi przełącznikami włącz wyłącz (z zasilacza wbudowanego 24v)... ale tylko mi sie wydaje bo jest gwiazdeczka i pisze że jest to podłączenie przez tranzystory NPN

2. rysunek na sterowanie przez tranzystory PNP - zewnętrzne zasilanie 24v
3. rysunek na sterowanie przez tranzystory NPN - wewnętrzny zasilacz 24v

I tego pierwszego nie rozumiem, w końcu mogę ten falownik przez terminal obsługiwać normalnymi przełącznikami włącz wyłącz, czy musze kombinować przełączniki transystorowe z zasialniem wewnętrznym z falownika bądź zewnętrznym?? :roll: (tak wiem, że sterowanie tranzystorowe to np sterowanie z PC przez dodatkowy sterownik, ale mimo wszystko pytam)

I jeszcze jedno pytanie, co oni w tej instrukcji rozumieją przez GROUND, czy GROUND mogę podpiąć do zera, czy muszę mieć wbite uziemienie? U mnie w instalacji w garażu wszystkie bolce uziemiające idą do zera, czy tak może być? W instrukcji jest napisane, że uziemienie nie może być współdzielone np ze spawarką.
Ostatnio zmieniony 17 mar 2016, 20:24 przez szopenn, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 32

Post napisał: RomanJ4 » 17 mar 2016, 19:38

szopenn pisze:dziwne że nie ma wentylatora, należałoby dodać??
na pewno nie zaszkodzi, tym bardziej że koszt znikomy.
pozdrawiam,
Roman

Andrzej 40
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: Andrzej 40 » 17 mar 2016, 20:07

szopenn pisze:falownik doszedł.. wielkie to to, dziwne że nie ma wentylatora, należałoby dodać??
I jeszcze jedno pytanie, co oni w tej instrukcji rozumieją przez GROUND, czy GROUND mogę podpiąć do zera, czy muszę mieć wbite uziemienie? U mnie w instalacji w garażu wszystkie bolce uziemiające idą do zera, czy tak może być? W instrukcji jest napisane, że uziemienie nie może być współdzielone np ze spawarką.
Jak TO jest wielkie to znaczy, że ma duży radiator i wentylator nie jest konieczny.
Ground to powinien być przewód PE (uziom). Jeśli go nie masz to podłączasz do N (czyli "0").
Masz chyba starą instalację bez PE.
Jak masz zamiar sterować potencjometrem i przełącznikami to sobie daruj te pnp i npn , nie są Ci potrzebne.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 17 mar 2016, 20:11

Andrzej 40 pisze:asz chyba starą instalację bez PE.
nie chodzi o to, ja mam garaż w szeregowcu i zażyczyłem sobie siłę to podłączyli, a każdy ma 220v 8amper 1faze, jedynie do mnie idzie siła, pewnie garaże były stawiane z myślą o normalnych użytkownikach co używają jedynie odkurzaczy, dlatego brak jako takiego uziemienia w poszczególnych lokalach :smile: bo pewnie garaż stawiany według innych wymogów technicznych.. nie wiem, w każdym razie przewód PE w garażu połączony jest z zerem... ciekawe co się dzieje na skrzynce głównej bo uziemienie musi byc, tylko ciekawe jak oni tam to wplątali.. aż jutro sprawdzę :cool:

dzięki za odpowiedź

Awatar użytkownika

senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: senio » 17 mar 2016, 22:46

szopenn pisze:I tego pierwszego nie rozumiem, w końcu mogę ten falownik przez terminal obsługiwać normalnymi przełącznikami włącz wyłącz,
Tak możesz. Ja tam mam podłączone przełącznikiem krzywkowym 1 0 2.

Jak by wentylator był potrzebny to by go Japończyki zamontowali fabrycznie. A skoro nie zamontowali to znaczy że nie potrzebny. Poprawiać to możesz tokarkę po chińczykach bo tam jest wszystko do poprawki, a nie elektronikę po Japończykach.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 17 mar 2016, 23:02

Seniu z tym wentylatorem pomysł mi się wziął ponieważ producent przewiduje jako akcesorium katalogowe dodatkową kasetę z wentylatorem jak i sam falownik ma wyjście na sterowanie przekaźnikiem wentylatora. Na pewno istnieją warunki pracy, w których ten falownik będzie potrzebował dodatkowego chłodzenia więc o poprawianiu Japońców nie ma mowy. Co innego jak mówisz, że ma być to ma być i nie będę drążył i poprawiał, nie znam się, nie mam doświadczenia więc pytam.
Nie mam silnika jeszcze, chyba kupię ten Tamel i wpadłem na genialny pomysł żeby nie gadać ze sprzedawcą, tylko zadzwonię jutro albo w poniedziałek do technologa w tamelu i on mi raczej powie na co mogę liczyć jeśli chodzi o pracę na falowniku, rozumiem że mam się pytać o stabilność pracy na zniżaniu i podbijaniu częstotliwości?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”