PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 104
Ty w swoim megaplocie zostawiłeś sterowanie i napędy a ja ze swojego zostawiłem samą mechanikę, resztę wypieprzyłem a ten czarny słup sterownika z wtyczkami mikrofonowymi (!!!) oddałem za 20 zł co oszczędziło mi wyjazdu na złomowisko.
Jako napędy mam serwa. Drivery serw decydują u mnie o precyzji dochodzenia a zwiększona ilość kroków/mm powoduje że działają bardziej liniowo a nie pierdzą jak krokowce.
Poza tym w megaplocie nie ma co gonić w przyspieszenia, bo ta maszyna jest zbyt mało sztywna w każdym punkcie. U mnie przyspieszenia są ustawione znacznie poniżej możliwości napędów.
Jako napędy mam serwa. Drivery serw decydują u mnie o precyzji dochodzenia a zwiększona ilość kroków/mm powoduje że działają bardziej liniowo a nie pierdzą jak krokowce.
Poza tym w megaplocie nie ma co gonić w przyspieszenia, bo ta maszyna jest zbyt mało sztywna w każdym punkcie. U mnie przyspieszenia są ustawione znacznie poniżej możliwości napędów.
Tagi:
-
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
Bo to nie żaden argument na nic, tylko stwierdzenie oczywistości.
Ja akurat nie bardzo rozumiem stwierdzenia o "gównolicie" z wcześniejszymi radami jak zwiększyć przyspieszenia...
Megaplot ma jakość adekwatną do ceny. Za 15 tysięcy i tak jest to lepsze rozwiązanie od każdego innego w tej samej cenie. I jest bardzo podatny na upgrade, co ma wielkie znaczenie.
Ja akurat nie bardzo rozumiem stwierdzenia o "gównolicie" z wcześniejszymi radami jak zwiększyć przyspieszenia...
Megaplot ma jakość adekwatną do ceny. Za 15 tysięcy i tak jest to lepsze rozwiązanie od każdego innego w tej samej cenie. I jest bardzo podatny na upgrade, co ma wielkie znaczenie.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 73
- Kontakt:
A no mc2kwacz ma tu sporo racji. W przypadku serwonapędów im większa rozdzielczość tym lepiej. Jeśli jest taka możliwość to warto zejść z rozdzielczością nawet poniżej mikrona. Dzięki temu uchyb serwonapędów podczas zmiany kierunku osi a zwłaszcza przy dużych prędkościach będzie rzucał mniejszym błędem odstępstwa od pozycji.syntetyczny pisze:A co to by zmieniło?Ja w moim megaplocie pozmieniałem kroki na 1/8. Nie straciłem na rozdzielczości, a zwiększyła mi się prędkość maksymalna i przyśpieszenia.mc2kwacz pisze:A gdyby sterowanie dawało radę, bez namysłu przeszedłbym na jeszcze większą rozdzielczość.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
- Kontakt:
Tutaj całkowita zgoda, mniejsza oscylacja i uchyb przeregulowania itd. To tam bez dyskusji. Ale xmd i serwo i że lepiej?Kurde, Ustawić w tym szajsie geometri się nie da bez rozwalenia całej bramy i przerabianiu wszystkich gwintów w tym pseudo aluminium. Żeby tej maszyny nie pogiąć podczas transportu, musieliśmy wspawać wzmocnienia, co by się maszyna nie skręciła w chińskie 8. I żeby dało się to spawać, coś co się spawa w 2h, to dwa dni nam zajęło. Dziury na wylot, ogień i smród. Sorry, ale nie...gaspar pisze:W przypadku serwonapędów im większa rozdzielczość tym lepiej.
-
Ależ nie oczekujmy od chińskiej maszynki za 15 tysięcy cudów! Ja tam jestem zadowolony, bo urządzenie zwróciło się już ze 30 razy, bardzo lekko szacując.
Kiedy będę potrzebował frezarki do poważnych zadań, wówczas sobie taką kupię, używaną oczywiście, z zawodowym sterowaniem. Małego mastodonta, na liniałach, takiego 3-4 tony z przyłączem 30kW. Ale dopóki potrzebuję do lekkich prac w tworzywach i aluminium, taki zmodyfikowany płaski frezarko-ploter napędzany Piko sprawdza się świetnie.
Jednym słowem, jakie potrzeby, takie narzędzia.
To nie jest maszyna od której należy oczekiwać nawet namiastka cudów, ale po kilku zabiegach upiększająco-racjonalizatorskich dzielnie zarabia na siebie. Jeśli kiedyś się jej pozbędę, to tylko po to żeby zrobić samodzielnie lekką i szybką maszynę o zbliżonych gabarytach, ale z bramą napędzaną na 2 śruby, z całkowicie przelotowym stołem i nieco większym zakresem Z.
Kiedy będę potrzebował frezarki do poważnych zadań, wówczas sobie taką kupię, używaną oczywiście, z zawodowym sterowaniem. Małego mastodonta, na liniałach, takiego 3-4 tony z przyłączem 30kW. Ale dopóki potrzebuję do lekkich prac w tworzywach i aluminium, taki zmodyfikowany płaski frezarko-ploter napędzany Piko sprawdza się świetnie.
Jednym słowem, jakie potrzeby, takie narzędzia.
To nie jest maszyna od której należy oczekiwać nawet namiastka cudów, ale po kilku zabiegach upiększająco-racjonalizatorskich dzielnie zarabia na siebie. Jeśli kiedyś się jej pozbędę, to tylko po to żeby zrobić samodzielnie lekką i szybką maszynę o zbliżonych gabarytach, ale z bramą napędzaną na 2 śruby, z całkowicie przelotowym stołem i nieco większym zakresem Z.