Wybór frezarki

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

kozak12
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 27

Post napisał: kozak12 » 18 lut 2016, 18:59

syntetyczny pisze:
kozak12 pisze: Nikt nie ma odwagi porównać mg do onreda ?
Obie konstrukcje forumowe. Obaj konstruktorzy, gmaro i gaspar na forum publikowali fazy rozwojowe konstrukcji więc jak się umie czytać...
Wiesz ja umiem ale temat jest o tych maszynach .
Większego onreda widziałem ale mniejszego przeoczyłem ?
Poza tym autor dopytywał się o porównania a teraz chyba się wstydzi ciągnąć za język.

[ Dodano: 2016-02-18, 19:44 ]
syntetyczny pisze:Jam sobie szefem, programistą i operatorem. U mnie ma być zrobione, zarobione i na już. Dlatego edytuję, piszę z palca i pilnuje żeby maszyny były na chodzie.
Przykład? Ostatnio nesting na płycie 1.3m x 1.3m trzeba było podzielić na dwie formatki 1.3m x 0.65m. Jakbym miał robić to w CAM/CAD to by trzeba było edytować w CADzie, później przerzucić na CAM i wygenerować gcody. Obróbka 3 narzędziami.
Dzięki opcjom LinuxCNC, czyli podświetlanie ścieżek, podgląd 3D, udało mi się to zrobić w 10min. Bez odpalania CAD/CAM. Oszczędność na płycie 15min z godziny. 2h w kieszeni oszczędności.
Wy naprawdę myślicie że świat się zaczął jak powstał linux :)

Myślisz że kiedyś nie było takich problemów?
Były i też je rozwiązywano .

Po prosty najpierw stwarzasz sobie problemy a puźniej je rozwiązujesz
(dobry sposób na deprechę )

postawi sobie kolega imadło tylko za 1tyś je przefrezuje frezem za 300zł
i szuka oszczędności , albo element który wymagał 10 godzin pracy .

Tagi:

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 22
Kontakt:

Post napisał: kamar » 18 lut 2016, 20:23

IMPULS3 pisze: Oczywiscie ze tak, zawsze staram się na ile mogę zrobić to samemu ale jak kiedykolwiek coś potrzebowałem to tutejsi Linuxiarze zawsze stanęli na wysokości zadania. :)
Że tez Ci się chce karmić trola :) Pod starym nickiem nikt już nie chciał z nim gadać, to kozaka struga. I jak większość takich kozaków nie pokaże swoich wybitnych umiejętności.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16

Post napisał: IMPULS3 » 18 lut 2016, 20:30

kamar pisze:Że tez Ci się chce karmić trola :)
Czasem nie lubię jak ktoś wszystko upraszcza na swoją korzyść. :)

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 18 lut 2016, 21:23

kozak12 pisze: postawi sobie kolega imadło tylko za 1tyś je przefrezuje frezem za 300zł
Chyba przycisk do papieru, a nie imadło.

Troll i na dodatek nie umie czytać. Ciekawe czy autor wątku wyciągnął coś z tej dyskusji, bo pomimo śmiecia jakie wywołuje ów jegomość, można było się czegoś ciekawego dowiedzieć.
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Awatar użytkownika

kozak12

Post napisał: kozak12 » 18 lut 2016, 22:48

syntetyczny pisze:
Troll i na dodatek nie umie czytać. Ciekawe czy autor wątku wyciągnął coś z tej dyskusji, bo
Kółko różańcowe lub wzajemnej adoracji działa :)

Ludzie nie pracowali i nic nie robili jak nie było linuxa .
a era oświecenia nastała jak się na forum zalogowałeś .

Który z twoich postów wnosi coś do tematu ????

Piszesz tylko linux a autor nie pyta o maszynę z linem
prosi o proste porównanie 4 maszyn a Ty wierny przy... za swoim panem
Linux ...linux... linux ..... Troll Troll
Naucz się czytać ze zrozumieniem w końcu jesteś szefem i wszystko robisz sam (kto Ci tłumaczy umowy nie odpowiadaj ).
Więc nie pisz proszę że wnoszę śmieć do tematu bo ja nie jestem niczyim przy....
i nie należę do kółka wzajemnej adoracji i nie krzyczę za swoim panem.

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 18 lut 2016, 22:55

kozak12, muszę się zgodzić...Niepotrzebnie wdałem się w tą bezsensowną dyskusję.
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Awatar użytkownika

kozak12

Post napisał: kozak12 » 18 lut 2016, 23:09

syntetyczny pisze: wdałem się w tą bezsensowną dyskusję.
wdałem albo zacząłem

Zerknij kilka stron do tyłu .

Do moderacji Proszę o zrobienie porządku Autor tematu i tak już dawno poszedł .
Nie bardzo interesują go maszyny na linux nawet o nie nie pytał , więc chyba posty związane z linux można usunąć.

Autor tematu
mineque
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 22

Post napisał: mineque » 18 lut 2016, 23:32

kozak12 pisze: Do moderacji Proszę o zrobienie porządku Autor tematu i tak już dawno poszedł .
Nadgorliwość gorsza od faszyzmu.
kozak12 pisze: Nie bardzo interesują go maszyny na linux nawet o nie nie pytał , więc chyba posty związane z linux można usunąć.
Nie poruszałem w ogóle tematu sterowania bo to rzecz wtórna. i tak planuje jakiegoś CAM'a i tak (choćby Fusion 360). maszyny które potencjalnie biorę pod uwagę mają Piko.
Nie mam doświadczenia z żadnym sterowaniem, ani uprzedzeń. A z linuxem nie będę miał raczej żadnych większych problemów.

Nie zgłaszam do moderacji tematu bo z każdej "pobudzonej wymiany zdań" (pyskówki) można wyłapać istotne informacje, zwłaszcza gdy ludzie spierają się która racja jest "mojsza".

I chyba wybiórczo czytasz, ponieważ udzielam się gdy ktoś proponuje nowe maszyny i próbuje znaleźć rozwiązanie dla mnie, które nie zabije mnie kosztowo, ponieważ coraz bardziej zblizam się do 40k z wyjściowych 30k.

Tomciotu
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 28

Post napisał: Tomciotu » 19 lut 2016, 00:39

Albo ja tu czegoś nie rozumiem albo coś tu jest nie tak :?:
Czyli kolego nie masz doświadczenia na maszynach, nie masz doświadczenia z żadnym sterowaniem (nawet NUMS), nie wiesz jakie parametry do jakiego materiału, nie pracowałeś z żadnym CAD/CAM itd.
Ale chcesz sobie kupić maszynę za 40 koła :shock: na wózkach liniowych coby nie pisać o lichych konstrukcjach w porównaniu do naszym przemysłowych, wjedziesz sobie na maszynowym w materiał i geometria idzie pa pa.
Więc albo to jakaś prowokacja, albo kolego jesteś szalony, albo nie masz co robić z kasą i Ci zazdroszczę.

Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Majster70 » 19 lut 2016, 07:41

Tomciotu pisze:...Czyli kolego nie masz doświadczenia na maszynach, nie masz doświadczenia z żadnym sterowaniem (nawet NUMS), nie wiesz jakie parametry do jakiego materiału, nie pracowałeś z żadnym CAD/CAM itd.
Ale chcesz sobie kupić maszynę za 40 koła?...
12 lat temu byłem w podobnej sytuacji, miałem tylko konwencjonalne maszyny, a chciałem kupić tokarkę CNC. Czytałem, szukałem informacji, rozmawiałem z ludżmi itd, niestety, nie byłem użytkownikiem tego forum (nie wiem czy w ogóle było :wink: )
Niektóre moje wyobrażenia były śmieszne, powiem więcej,może nawet debilne. Zdecydowałem się na pewne gotowe rozwiązania (stara tokarka ze sterowaniem Philipsa) nie przerabiałem tokarki konwencjonalnej na CNC) , musiałem się zmieścić w budżecie itd.
Z tej perspektywy wcale się nie dziwie Mineque. Ma określoną kasę, nie ma doświadczenia a chce się rozwijać i wybrać najlepszą możliwą opcję.
Mam doświadczenie tylko z obrabiarkami z dedykowanym sterowaniem typy Mazatrol czy Haindehain, ale nigdy nie powiem, że ludzie budujący/modernizujący swoje obrabiarki i używający do sterowania zewnętrznego PC-ta są gorsi czy lepsi bo mają zainstalowanego Macha czy coś pod Linuxem. Za to śmiało mogę ocenić kogoś po robocie jaką wykonuje. Na forum są zdjęcia wykonanych prac, na które to prace znaleźli się nabywcy płacący czasami ciężką kasę.
Ze swojej strony dodam, że czasem ciężko jest znaleźć najlepsze rozwiązanie, bo często do celu wiedzie kilka dróg - jeden woli jechać, tą drugi tamtą. Ważne, żeby nie wpieprzyć się w kompletne manowce.
Więcej szacunku dla siebie Panowie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”