Wiesz ja umiem ale temat jest o tych maszynach .syntetyczny pisze:Obie konstrukcje forumowe. Obaj konstruktorzy, gmaro i gaspar na forum publikowali fazy rozwojowe konstrukcji więc jak się umie czytać...kozak12 pisze: Nikt nie ma odwagi porównać mg do onreda ?
Większego onreda widziałem ale mniejszego przeoczyłem ?
Poza tym autor dopytywał się o porównania a teraz chyba się wstydzi ciągnąć za język.
[ Dodano: 2016-02-18, 19:44 ]
Wy naprawdę myślicie że świat się zaczął jak powstał linuxsyntetyczny pisze:Jam sobie szefem, programistą i operatorem. U mnie ma być zrobione, zarobione i na już. Dlatego edytuję, piszę z palca i pilnuje żeby maszyny były na chodzie.
Przykład? Ostatnio nesting na płycie 1.3m x 1.3m trzeba było podzielić na dwie formatki 1.3m x 0.65m. Jakbym miał robić to w CAM/CAD to by trzeba było edytować w CADzie, później przerzucić na CAM i wygenerować gcody. Obróbka 3 narzędziami.
Dzięki opcjom LinuxCNC, czyli podświetlanie ścieżek, podgląd 3D, udało mi się to zrobić w 10min. Bez odpalania CAD/CAM. Oszczędność na płycie 15min z godziny. 2h w kieszeni oszczędności.

Myślisz że kiedyś nie było takich problemów?
Były i też je rozwiązywano .
Po prosty najpierw stwarzasz sobie problemy a puźniej je rozwiązujesz
(dobry sposób na deprechę )
postawi sobie kolega imadło tylko za 1tyś je przefrezuje frezem za 300zł
i szuka oszczędności , albo element który wymagał 10 godzin pracy .