Nie chce mi się już dzisiaj iść do frezarki, bo nie mam jej pod rękąwaluś pisze:lukasixthm nie doproszę się od Ciebie o te przyspieszenia i hamowania

Nie no jasna sprawa, myślałem, że może pamiętasz/zapisane masz.lukasixthm pisze: Nie chce mi się już dzisiaj iść do frezarki, bo nie mam jej pod rękąJa nic nie zmieniałem więc mam pewnie to co Ty. U mnie też długo się rozpędza i długo hamuje.
A czym sie przejmujesz. Ustaw minimalne czasy dla przyspieszania i hamowania które dla maksymalnych obrotów nie powoduja wyłączania nadmiarowego. Ja chinola ustawiam na 1 do rozbiegu i 2 do hamowania, ale jest to zależne od falownika. I ewentualnie od rezystora hamowania.waluś pisze:Chciałbym się dowiedzieć czy to bezpieczne dla sprzętu
Jak falownik nie protestuje, to O.K.waluś pisze:Nie no jasna sprawa, myślałem, że może pamiętasz/zapisane masz.lukasixthm pisze: Nie chce mi się już dzisiaj iść do frezarki, bo nie mam jej pod rękąJa nic nie zmieniałem więc mam pewnie to co Ty. U mnie też długo się rozpędza i długo hamuje.
Ja właśnie zmieniłem tak jak pisałem wcześniej (przyspieszenia 5s, hamowanie 2s), a było po 20s. Chciałbym się dowiedzieć czy to bezpieczne dla sprzętu?
Ten rozruch i zatrzymanie 2V to przy potencjometrze tylko, czy normalnie też trzeba dać?Andrzej 40 pisze: Przy okazji - regulację potencjometrem masz na Twoim rysunku. Dajesz potencjometr 5k i tyle. Gdzieś tam trzeba podać, że sterowanie analogowe napięciem i dobrze jest wybrać wariant rozruchu i zatrzymania przy 2V.
Nie łapię, skąd te rozwiązania wynikają, z jakichś ustawień parametrów? Przecież przełącznik F/R fizycznie jest, START i STOP też. Tylko potencjometra brak fabrycznie.Andrzej 40 pisze:Masz do wyboru parę rozwiązań. Tylko potencjometr, potencjometr i wyłącznik (stop), potencjometr i przełącznik FORW/REV. i ostatnie - potencjometr, przełącznik F/R i STOP. Optuję za tym ostatnim.
Aha, chyba łapię o co chodzi.Andrzej 40 pisze: STOP na wyłączniku będzie nadrzędnym. Jak ustawisz programowo zatrzymanie analogowe na 2V to nie włączysz potencjometrem jeśli będzie rozłączony STOP.
Jest na falowniku. Ale zwykle wisi on gdzieś na ścianie a chcemy mieć elementy obsługi przy maszynce. Dlatego można zamontować je obok potencjometru. Na rysunku pokazano które styki należy zewrzeć dla STOPu, F lub R. F/R powinien być przełącznikiem, żeby jednocześnie nie zwierał F i R.waluś pisze:Nie łapię, skąd te rozwiązania wynikają, z jakichś ustawień parametrów? Przecież przełącznik F/R fizycznie jest, START i STOP też. Tylko potencjometra brak fabrycznie.Andrzej 40 pisze:Masz do wyboru parę rozwiązań. Tylko potencjometr, potencjometr i wyłącznik (stop), potencjometr i przełącznik FORW/REV. i ostatnie - potencjometr, przełącznik F/R i STOP. Optuję za tym ostatnim.