Mokry Chińczyk podłączenie

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających

Autor tematu
Tiwin
Sympatyk forum poziom 2 (min. 35)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 35)
Posty w temacie: 2
Posty: 42
Rejestracja: 27 lis 2014, 11:22
Lokalizacja: Beskidy

Mokry Chińczyk podłączenie

#1

Post napisał: Tiwin » 03 cze 2015, 09:55

Witam.


Pytam tak dla pewności- mam falownik 1 fazowy ale oznaczenia 3-fazowe jak podpiąć.
UVW -SILNI
R- zasilanie- faza
GND- zasilanie "ZERO"

Na elektrowrzecionie mam 4 wejście- zmierze opornośći podepnę do 3 których mają podobne.

Tak?Obrazek

Obrazek



Tagi:

Awatar użytkownika

Radas17
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Posty w temacie: 1
Posty: 30
Rejestracja: 20 lis 2009, 13:44
Lokalizacja: Myszków

#2

Post napisał: Radas17 » 03 cze 2015, 10:05

R,S - zasilanie z gniazdka (230V)
9pin - (GND)

U,V,W - Silnik

Edit:
W silniku masz 4 piny z czego czwarty jest "luzem"
Więc 1,2,3 do obojętnie jakiego złącza UVW.


Autor tematu
Tiwin
Sympatyk forum poziom 2 (min. 35)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 35)
Posty w temacie: 2
Posty: 42
Rejestracja: 27 lis 2014, 11:22
Lokalizacja: Beskidy

#3

Post napisał: Tiwin » 08 cze 2015, 08:52

Radas17 pisze:R,S - zasilanie z gniazdka (230V)
9pin - (GND)

U,V,W - Silnik

Edit:
W silniku masz 4 piny z czego czwarty jest "luzem"
Więc 1,2,3 do obojętnie jakiego złącza UVW.
A jaki kabel polecacie do mokrego?

2YSLCY-J 4X1,5 1 KV wystarczy?

Awatar użytkownika

noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1348
Rejestracja: 02 lip 2010, 06:15
Lokalizacja: Białystok

#4

Post napisał: noel20 » 15 cze 2015, 08:16

Radas17 pisze:W silniku masz 4 piny z czego czwarty jest "luzem"
Czwarty pin to PE. Jest połączony z obudową. Przynajmniej powinien być i radzę to sprawdzić. Jak jest coś nie tak to zrobić trzeba jak należy, bo w chińczykach zdarzają się wycieki chłodziwa i wtedy w trakcie pracy wrzeciona mamy fazę na obudowie, a do czego to prowadzi to chyba nie muszę pisać.

[ Dodano: 2015-06-15, 09:21 ]
Tiwin pisze:A jaki kabel polecacie do mokrego?
Zależy od mocy. do 2,2kw weź może lepiej 4x2,5.
Ja mam założone LIYCY 4x1,5 w oplocie i też działa bez problemu


michalrem
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 192
Rejestracja: 24 lis 2012, 16:57
Lokalizacja: Kamieniec Ząbkowicki

#5

Post napisał: michalrem » 16 cze 2015, 10:25

Podepnę się do tematu...
Kupiłem mokrego chińczyka 1,5 Kw i chcę go podpiąć pod falownik trójfazowy LG i5 2,2 KW oczywiście zdławiony do 1,5Kw. Jenak na obudowie wrzeciona pisze : 400 HZ, 1,5 Kw i 220V!! Gniazdo we wrzecionie standardowe na 4 bolce. Czy mogę to podpiąć czy to wrzeciono jest jednofazowe?


ci3jk4
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 125
Rejestracja: 12 paź 2012, 11:36
Lokalizacja: Gdańsk

#6

Post napisał: ci3jk4 » 17 cze 2015, 10:56

To ja się też podepnę spowrotem z 2.2kw i falownikiem 2.2.

Mam kabel 4 żyłowy + ekranowany.
Pytanie jak to sensownie podpiąć, bo jak na razie mam tylko UVW podpięte, a 4 pin, 1 żyła i ekran sobie wiszą wolne.
Powinienem połączyć:
a] 4 wolną żyłę do 4 pinu i do gnd w falowniku?
b] Czy może 4 żyłe połączyć z ekranem i wtedy do gnd w falowniku?
c] Czy może 4 żyłę olać a połączyć tylko 4pin z ekranem i gnd w falowniku?

Jak na razie wsio tylko mam pospinane do testów bo zestaw leży na półce, ale przed wsadzeniem na maszynę pewnie wypadałoby to zrobić jak sztuka nakazuje...


Dudi1203
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1350
Rejestracja: 07 sty 2009, 18:42
Lokalizacja: Pabianice

#7

Post napisał: Dudi1203 » 18 cze 2015, 08:24

noel20 pisze:Zależy od mocy. do 2,2kw weź może lepiej 4x2,5.
A na hugo taki kabel? Tozto kabel do spawarki co ma 200A a nie do mikrosilniczka. 4x1,0 z powodzeniem wystarczy. 10A/1mm2 sie liczy.

Awatar użytkownika

noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1348
Rejestracja: 02 lip 2010, 06:15
Lokalizacja: Białystok

#8

Post napisał: noel20 » 22 cze 2015, 07:06

Dudi1203 pisze:10A/1mm2 sie liczy
Prawda, ale różnica w cenie jest raczej symboliczna, a prąd chwilowy z falownika 2,2kw może dojść do 20A.


Andrzej 40
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 25
Posty: 1612
Rejestracja: 11 wrz 2008, 15:04
Lokalizacja: Poznań

#9

Post napisał: Andrzej 40 » 22 paź 2015, 01:56

noel20 pisze:
Dudi1203 pisze:10A/1mm2 sie liczy
Prawda, ale różnica w cenie jest raczej symboliczna, a prąd chwilowy z falownika 2,2kw może dojść do 20A.
Przy zwarciu prąd chwilowy może mieć nawet kilkadziesiąt A i przewód się nie topi - bezwładność cieplna. Nic się nie stanie z przewodem 1mm2 jeżeli falownik ma ustawiony prąd nominalny <= 6A . O ile pamiętam przyjmuje się dla obciążenia ciągłego przewodów miedzianych w izolacji 6A/mm2, !0A/mm2 też wytrzymają, najwyżej będą trochę ciepłe.
Ustalenie który z 4 przewodów wrzeciona jest uziemiającym jest proste - 0 &#937; (prawie) do obudowy. Łączymy go z masą falownika i PE wtyczki. Pozostałe 3 są wyprowadzeniami uzwojeń.
Ekran przewodu falownik - wrzeciono do PE przy falowniku.


waluś
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 31
Posty: 285
Rejestracja: 27 wrz 2015, 14:33
Lokalizacja: Polska

#10

Post napisał: waluś » 28 sty 2016, 18:41

U mnie jeden z czterech pinów w gnieździe wrzeciona nie jest połączony z obudową wrzeciona ani z pozostałymi pinami (sprawdzałem omomierzem). Jest więc zbędny.

A tak przy okazji może, któryś z czytelników tego działu chciałby rozwiać moje wątpliwości w kwestii podłączenia do 2 żyłowej instalacji z zerowaniem w poniższym wątku?
https://www.cnc.info.pl/topics86/pierws ... htm#529733
Wszystko mam w zasadzie gotowe do pierwszego uruchomienia, tylko nie mam 100% pewności jak podłączyć.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”