Mokry Chińczyk podłączenie

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających

waluś
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 31
Posty: 285
Rejestracja: 27 wrz 2015, 14:33
Lokalizacja: Polska

#81

Post napisał: waluś » 04 lut 2016, 18:26

Tak, to wszystko rozumiem, że bezpiecznik ma przerywać fazę. Wiem dokładnie, który przewód wchodzący do szafki jest fazowy. W błędny sposób (odwrotnie) wtyczki zasilającej z bolcem nie włożę (ani do szafki, ani do listwy z której prąd idzie do szafki, ani wtyczki kabla listwy do gniazd a w ścianie). Stąd pytam czy jeśli jest pewność to czy w szafce może się on znajdować, czy raczej polegać na bezpiecznikach głównych mieszkaniowych?



Tagi:


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 6156
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#82

Post napisał: pukury » 04 lut 2016, 18:47

witam.
dzisiaj wiesz - a jutro będzie przedłużacz i już nie wiesz.
pewne są bezpieczniki główne - są z pewnością na fazie.
tym nie mniej - w wielu urządzeniach są bezpieczniki - rurkowe ( np ) i nie wiesz co odcinają.
z tego też powodu widnieją inskrypcje - przed zdjęciem obudowy - wyjąć wtyczkę z kontaktu ( lub coś podobnego ).
z drugiej strony - nie zakładaj ciągłych zwarć :shock:
jak zrobisz dobrze to przez lata nic nie wywali.
daj bezpiecznik w szafce - jak by co to po co latać do głównych.
pozdrawiam.
rebeliant


Andrzej 40
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 25
Posty: 1611
Rejestracja: 11 wrz 2008, 15:04
Lokalizacja: Poznań

#83

Post napisał: Andrzej 40 » 04 lut 2016, 19:04

waluś pisze:
Andrzej 40 pisze: Bezpiecznik musi być na stałe podłączony do fazy, nie przez kabel z wtyczką.
Czy to znaczy, że nie może znajdować się w skrzynce sterowniczej zaraz za włącznikiem głównym?
Może na upartego być wszędzie. Ale jeżeli chcemy mieć pewność, że bezpiecznik odłączy L a nie N to nie powinien być za wtyczką. Powiedzmy, że mamy gniazdko podwójne. Wtedy w każdym z gniazd mamy odwrotnie w stosunku do PE położoną fazę. I bezpiecznik za wtyczką może być w szereg z L lub N zależnie od tego w które z 2 gniazdek włożymy wtyczkę.
W pokazanej skrzynce mamy od lewej - "różnicówkę" 25A - nie podłączona; stycznik 2x25A - podłączony, bezpiecznik B 10A - podłączony. Żeby coś więcej powiedzieć potrzebny byłby schemat. Widać jeszcze prostownik i układy zasilania oraz sterowników z dodatkowymi zabezpieczeniami. Nie da się jednoznacznie określić jak jest podłączana do sieci.
Musisz sobie narysować schemat całej instalacji począwszy od zabezpieczeń przedlicznikowych. Każde następne zabezpieczenie musi być mniejsze. Np. przed licznikiem 25A, za licznikiem 16A (można dać 2x16, jeden na dom drugi na maszynkę), jeżeli potem ta Twoja skrzynka, to w niej albo nic albo 10A.


waluś
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 31
Posty: 285
Rejestracja: 27 wrz 2015, 14:33
Lokalizacja: Polska

#84

Post napisał: waluś » 04 lut 2016, 21:42

Czyli uważacie panowie, że przerost formy nad treścią to będzie. A i zgadza się, że gniazdka w ścianie mam podwójne i tu mogło by być różnie z przypadkową zamianą kontaktów.
Za licznikiem mam w mieszkaniu bezpieczniki 10A i jedyny mankament by do nich się dostać to to, że trzeba wejść na stołek.

W takim razie zostawię tylko ten stycznik dla N i L. Na wejściu do toroidu 200VA mam szklany zwłoczny bezp 2,5A i może jeszcze softstart dla przyzwoitości zamontuję (choć jeszcze ani razu nie wywalił przy uruchamianiu).


lukasixthm
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Posty w temacie: 12
Posty: 29
Rejestracja: 01 maja 2013, 20:41
Lokalizacja: Ostrowiec Św

#85

Post napisał: lukasixthm » 06 lut 2016, 21:14

Do takiego małego toroidka nie potrzeba softstartu.


guru79
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 124
Rejestracja: 05 kwie 2012, 06:03
Lokalizacja: Myszków

#86

Post napisał: guru79 » 31 lip 2017, 11:58

To ja też się podepnę.

Które PIN-y ze złącza służą do wystartowania wrzeciona?
Nie chodzi mi o przyciski tylko o złącze....
Guru

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”