To ja podpowiem jeszcze ,że zmiana ta nic nie da bo to krokowiec jest źródłem tych drgańkrzysiek8903 pisze:Niestety listwa zębata o zębach prostych lubi rezonans, chyba najlepszym wyjściem (według mnie oczywiście) byłaby zmiana listwy na pasek zębaty o sensownej grubości
Plazma CNC czas zacząć
-
blasterpl
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 98
Moze być coś na rzeczy , kolo zębate wraz z silnikiem jest dociśnięte ręką (lekko) i w takiej pozycji skręcone , wiec teoretycznie luzu nie ma żadnego. Ale z drugiej strony to te rezonanse są tez gdy puszczam silnik bez obciążenia . Pojawiają się podczas zwiększania i zmniejszania obrotów , przy stałej prędkości nie występują.krzysiek8903 pisze:Można też zmienić odległość koła zębatego od listwy (możliwe, że jest zbyt blisko i powoduje naprężenia co się przekłada na wibracje przy obrocie) Odsunięcie będzie powodowało jednak mniejszą dokładność widoczną przy nawrocie.
Myślę ze maskownice przeciwpyłowe na wlotach powinny załatwić sprawę , a jak będzie to się w praniu okażekrzysiek8903 pisze: Zwróciłem też uwagę na to, że całą elektronikę konstruktor umieścił na samym dole: plus taki że przy ziemi najchłodniej ale minus taki, że wentylatory będą generowały ruchy powietrza- strasznie będzie się kurzyło w środku. A środowisko pracy to warsztat, a w warsztacie to wiadomo...
-
triera
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 5
Jeśli silniki posiadają dwie osie,
to montaż z tyłu koła zamachowego,
zdecydowanie pomaga zmniejszyć wibracje.
Są też bardziej zaawansowane konstrukcje
kół zamachowych - tłumików wibracji.
(lepkościowe, z masami swobodnymi...)
Pył potrafi być tak drobny, że i tak wchodzi,
pomimo maskownic przeciwpyłowych...
to montaż z tyłu koła zamachowego,
zdecydowanie pomaga zmniejszyć wibracje.
Są też bardziej zaawansowane konstrukcje
kół zamachowych - tłumików wibracji.
(lepkościowe, z masami swobodnymi...)
Pył potrafi być tak drobny, że i tak wchodzi,
pomimo maskownic przeciwpyłowych...
-
jarucki
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 42
Co do rezonansów pasków itp, znajomy z tym walczyk, skonczylo sie na tym ze zamontowal przekladnie planetarne, a dodam zw owy rezonans przenosil sie na jakość Ciecia - powstawaly ząbki, u mnie na jednej z osi ta sama sytuacja 
Co do Wany ja bym ja zrobil bardzo gleboko, bo gdy teraz chcialbym palic tlenem to jednak ta moja kilku centymetrowa ogranicza taka opcje, po za tym jak cialem ponad 20 mm a wanna byka bez wody toooooo ja wysadzilo i powstaly na stole karpaty
Co do rusztu zrób na zasadzie wymiennych płaskowników, bo po co potem sie denerwować
Co do Wany ja bym ja zrobil bardzo gleboko, bo gdy teraz chcialbym palic tlenem to jednak ta moja kilku centymetrowa ogranicza taka opcje, po za tym jak cialem ponad 20 mm a wanna byka bez wody toooooo ja wysadzilo i powstaly na stole karpaty
Co do rusztu zrób na zasadzie wymiennych płaskowników, bo po co potem sie denerwować
-
snajperman-s1
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 2
Z tą glebokoscia jest różnie bo dużo elementów malych trzeba szukac w wodzie ktora nie jest za przejrzysta po krótkim cięciu.....
U mnie jest ok 7cm wody i jest OK ale ścianki zewnętrzne mam na 8cm i tu jest błąd bo wychlapuje wode. Scianki wanny musza byc wg mnie przynajmniej z 3cm wyżej od lustra wody
U mnie jest ok 7cm wody i jest OK ale ścianki zewnętrzne mam na 8cm i tu jest błąd bo wychlapuje wode. Scianki wanny musza byc wg mnie przynajmniej z 3cm wyżej od lustra wody
-
blasterpl
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 98
No tak , najprostsze rozwiązania są najlepsze
. Widziałem gdzieś film z palenia gdzie właśnie blacha była utopiona cala w wodzie , czy do takiego sposobu palenia jest potrzebny jakiś specjalny palnik
A co do rusztu to myślę nad płaskownikami wygiętymi w luk , jakie płaskowniki 30mm
, 50mm
i jakie grube
Stół ma wymiary ≈130cmx200cm . Cały ruszt będzie podzielony na 3 pola ≈ 66cm x130cm wiec po dłuższym boku będą 4 podparcia , czy dawać jeszcze 1 podparcie na krótszym boku