czas na grzmota

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

m.j.
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 11

Post napisał: m.j. » 25 lis 2015, 11:41

Czytam z ciekawością, bo i mnie być może niedługo ten temat będzie dotyczył. Bartek wyraźnie pisze, że stół klinuje się nawet po zdjęciu przeciwwagi, więc próbowałbym ruszyć i ustawić kolano osi Z bez jakichkolwiek obciążników kręcąc korbką osi Z tak aby przesuwając stół góra-dół nie było wyczuwalnych oporów. Dokładałbym stopniowo obciążenie na przeciwwagę i sprawdzał jak się zachowuje oś Z podczas jazdy dół-góra i odwrotnie, ewentualnie manewrując klinem.
Odnosząc się do ma555rek to zauważ, że Bartek widocznie ma jakiś budżet przeznaczony na maszynę i proponowanie serwa 2KW (oczywiście rozwiązanie dobre, nie przeczę) nijak ma się do rzeczywistości. I gdzie kolega kupi serwo 2KW ze sterowaniem za 3000PLN? Zapytam się też, bo na serio nie wiem - czy można stosować jeden serwo napęd i dwa napędy krokowe? Jeśli tak to się cieszę, a jeśli nie to do owego planu należy dodać około 4-5tys PLN na słabsze serwa napędzające oś X i Y.
No i cały mistery plan w p.... :wink:
Kolego jarucki - szkoda nerwów. Już ja taką "szlachtę" poznałem i mam o niej swoje zdanie. ma555rek sam sobie już dyplom wystawił swoim zachowaniem. Ja wschodu Polski się nie wstydzę, a czytając wypowiedzi kol. ma555rek jestem z tego dumny.

tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów

Tagi:

wodzuu
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 33

Post napisał: wodzuu » 25 lis 2015, 11:56

ma555rek pisze:Bez wschodniego partactwa.
Marku, bardzo miło, że próbujesz pomóc, ale może wyłącz tą wiochę, co? Bo takie cwaniactwo świadczyć może tylko o sianie z butów wystającym.
Lubię fryzjerki :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 148
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 25 lis 2015, 11:57

no juz jest ok, teraz mocowanie krokowca zrobie, bo zanim ta srubka z augustowa łaskawie przyjedzie to nie wiem czy to bedzie dzisiaj czy jutro, dobrze przynajmniej ze zleciłem tylko jedną srube z ciekawosci (nigdy więcej), bo pozostałe dwie sa juz zrobione, jak se sam nie zrobi to trzeba bedzie czekac, juz prawie miesiąc

co do Polski wschodniej - KK to wiecej jak połowa to Zaburzanie i w zasadzie co za róznica, co z tego ze KK to zadupie, niemiecko - austriacka sypialnia, jakoś wielki swiat do mnie trafia hehe
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

ma555rek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 24

Post napisał: ma555rek » 25 lis 2015, 12:07

bartuss1 pisze:ma555rek cos sie tak przykleił do tego liczenia? .
no wiesz, włączyłem się gdy pisałeś o 500 kG doczepionych do jaskółki. Połóż na stół jeszcze 150, sruba stołu uchwycona ciągnie go w obie strony, a jak teraz widzisz klin zawsze może się zacisnąć. I masz tą obiecaną mi jesień średniowiecza.

Panie jarudzki z pewnością nie jesteś na moim poziomie, pyskówki również, bo widzisz, mi proste obelżywości przez gardło łatwo nie przechodzą. A Tobie jak ciepłe bułeczki.
Wiec teraz gdy będziesz coś chciał powiedzieć to proszę z większym dystansem . Bo czuć.

[ Dodano: 2015-11-25, 12:10 ]
m.j. pisze:czy można stosować jeden serwo napęd i dwa napędy krokowe?
można bo wysyłasz impulsy a jakie urządzenie je zrealizuje- bez znaczenia. Byle wykonało.
Pasjonat

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 148
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 25 lis 2015, 12:20

no z tym samozaciskającym klinem to nie tak do konca, bo masz dwie sruby ustalające jego połozenie
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

jarucki
Posty w temacie: 40

Post napisał: jarucki » 25 lis 2015, 12:33

ma555rek pisze:

Panie jarudzki z pewnością nie jesteś na moim poziomie, pyskówki również, bo widzisz, mi proste obelżywości przez gardło łatwo nie przechodzą. A Tobie jak ciepłe bułeczki.
Wiec teraz gdy będziesz coś chciał powiedzieć to proszę z większym dystansem . Bo czuć. .
Intelektualisto
Jak juz cos to jarucki a nie jarudzki.

Juz zaprezentowałeś swój poziom inteligencji inżynierskiej popartej dyplomem (co z resztą każdy z użytkowników zdążył zauważyć). Przez gardło "obelżywości" mi nie wychodzą, bo pisząc wpierw tego nie mruczę pod nosem! Ale być może ty tak masz, guzik mnie to obchodzi.
Ze jestem jak dynamit gdy ktoś zaczną psioczyć na Moj Kraj Region czy Rodzinę to sa poprostu nerwy a może furia kto tam wie! Napisałbym jeszcze wiele ale jak to sie mówi ruszyć g@no to śmierdzi i tak jest w twoim przypadku.

Jak czuć zacznij mówić otworem gębowym a nie odbytowym, ale wpierw go umyj.

Jeżeli ktoś chce mi zafundować bana to Proszę Bardzo ale rasistowskich podziałów Polski na klasy czy sektory nie będę tolerował.

Tak czy siak ja jestem Sprite a ty pragnienie!
Lubelskie Rulesssssss!

m.j.
Posty w temacie: 11

Post napisał: m.j. » 25 lis 2015, 12:36

Dobra chłopaki - dajmy już na luz i nie burzmy fajnego i wartościowego tematu. Doceńmy to, że Bartkowi chce się robić takie oto relacje (ja osobiście mu się dziwie że chce pokazywać to co robi bo co temat to zaraz kilka osób nie wytrzymuje i jak mu nie dokopie to chyba spać nie może). Krytyka jest potrzebna, ale konstruktywna i na poziomie.
Bardzo mnie cieszy fakt, że można krokowce i serwa zastosować razem. Czy serwo 750W - 1KW z przełożeniem 1:5 lub 1:10 dałoby radę uciągnąć oś Z lub może inaczej- jaką masę dałoby radę uciągnąć aby wszystko pracowało na przyzwoitym poziomie? Oczywiście bez przeciwwagi.
tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15

Post napisał: 251mz » 25 lis 2015, 12:55

Tak sobie śledzę i czytam .
I napominam do należytego zachowania na forum.
Ostrzegam wszystkich poprzedników którzy mają coś za uszami tym postem.
Następnym razem będzie już ostrzeżenie formalne.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 72
Kontakt:

Post napisał: kamar » 25 lis 2015, 15:50

m.j. pisze: Czy serwo 750W - 1KW z przełożeniem 1:5 lub 1:10 dałoby radę uciągnąć oś Z
Podniesie spokojnie. Oczywiście , zdajesz sobie sprawę że wchodzisz w inną półkę cenową. To nie tylko koszt serwa i sterownika ale i sterowania. Przez LPT raczej nie pojedziesz.

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15

Post napisał: 251mz » 25 lis 2015, 17:14

kamar pisze:Przez LPT raczej nie pojedziesz.
A dlaczego nie ?
Do sterowania wiekszości nowych serw starczy step/dir...
W dodatku wydajność częstotliwościowa lpt jest prawie bez znaczenia bo sterowniki mają wbudowane przekładnie elektroniczne.
Kolega Dudi tak ciągnie od dobrego roku swój ploter na yaskawach.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”