Przewód (nie)bezpieczny!

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: mc2kwacz » 02 lis 2015, 21:33

oprawcafotografii pisze:Cale to "CE" to jedna wielka bzdura.
Producent nazwa firmy a jeszcze lepiej nazwiskiem powinien gwarantowac,
ze maszyna nikogo nie zabije. CE to tylko zatrudnienie dla armi cwaniakow.
I gwarantuje! Znaczek nikogo z odpowiedzialności nie zwalnia.
To nie jest bzdura, tylko informacja dla kupującego, że nabywa towar wykonany zgodnie z normami, czyli o powtarzalnej kontrolowanej jakości i przede wszystkim BEZPIECZNY. Nabywca kupując produkt tak oznaczony ma pełne prawo spodziewać się właśnie takich cech. Żeby nie musiał sprawdzać metki, kto to zrobił i czy ma do tego akurat producenta zaufanie. Bo przecież większości nie zna :)
A kiedy np idziesz z partnerką do jubilera żeby jej kupić pierścionek, to brak znaku próby byłby dla Ciebie pierwszym sygnałem potencjalnego fałszerstwa czy też uważasz że to bzdura? :) Albo kiedy kupujesz alkohol i nie ma na nim znaków akcyzy oraz danych producenta, to wziąłbyś coś takiego do ust nie martwiąc się że w butelce jest metanol?

Dlatego oszukańcze znaki CE na badziewiu powinny być solidarnie i bezwzględnie tępione przez społeczeństwo dla jego dobrze pojętego interesu. Niestety u nas w społeczeństwie jest wielkie przyzwolenie na kolportację badziewia i oszustwo.

P.S. Oznaczenie CE NIE JEST deklaracją zgodności. Deklaracja zgodności to jest dokładnie to ma co nazwa wskazuje - wykaz spełnionych norm i na dole podpis osoby odpowiedzialnej.

Tagi:

Autor tematu
ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: ezbig » 02 lis 2015, 22:39

mc2kwacz pisze:P.S. Oznaczenie CE NIE JEST deklaracją zgodności. Deklaracja zgodności to jest dokładnie to ma co nazwa wskazuje - wykaz spełnionych norm i na dole podpis osoby odpowiedzialnej.
Prawidłowy znaczek CE ma symbolizować informację, że producent (lub importer) wystawia deklarację zgodności na dany produkt. Nie czepiajmy się słówek. Ja nic nie wspomniałem o znaku CE tylko wprost o deklaracji zgodności, o której pisze sprzedawca. Jestem pewien, że jej nie ma.

Dla wyjaśnienia - powtarzam - wąż świetlny, do którego pokazałem przewód zasilający, to nie taśma led na 12 czy 24V tylko na 230V. Można to ciąć co 1 lub 2m (zależnie od wersji). Na zdjęciu w aukcji, w czarnym pudełeczku jest prawdopodobnie włącznik zmierzchowy.

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: mc2kwacz » 02 lis 2015, 22:47

P.S. nie było do Ciebie.

Ten kabel z wężem to granda. Należałoby to zgłosić odpowiednim władzom zanim kogoś gdzieś zabije. Importera szkoda mniej.

Autor tematu
ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: ezbig » 02 lis 2015, 23:05

mc2kwacz, wiem. Przykład podobnego rozwiązania, ale zrobionego z głową:

Obrazek

Fakt, że jak ktoś ma dwie lewe ręce do elektryki to i z tego może zrobić paralizator, ale raczej producent załącza instrukcję montażu.

stevie
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 2

Kabel

Post napisał: stevie » 03 lis 2015, 09:29

witam miałem przyjemnosć pracować przy takim oswietleniu i jak już napisał kolega ezbig jest to normalnie zasilane 230V tnie sie na odcinki co 1 lub 2m. Kable były w wersji takiej jak dał foto kol. mc2kwacz ale były też bez tego pudełeczka (pudełeczko jakis programator mało istotne) jak widać na foto waż jest wciskany a potem na połączenie termokurcz i ot to cała tajemnica. Z wersji z aledrogo wynika ze jest tam zastosowany dławik dlatego wystają piny. Nie rozumiem dlaczego niby ma to być kabel niebezpieczny;/ a co z takim np. http://allegro.pl/kabel-sznur-zasilajac ... 33359.html

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 03 lis 2015, 10:11

stevie pisze:a co z takim np. http://allegro.pl/kabel-s...5682533359.html
A co ma być?
Wolałbyś najechać żelazkiem na taki z plastikowym płaszczem?
pozdrawiam,
Roman

stevie

Kabel

Post napisał: stevie » 03 lis 2015, 11:37

Nie chodzi mi o płaszcz a o koncówki

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Re: Kabel

Post napisał: rdarek » 03 lis 2015, 11:52

stevie pisze:witam miałem przyjemnosć pracować przy takim oswietleniu i jak już napisał kolega ezbig jest to normalnie zasilane 230V tnie sie na odcinki co 1 lub 2m. Kable były w wersji takiej jak dał foto kol. mc2kwacz ale były też bez tego pudełeczka (pudełeczko jakis programator mało istotne) jak widać na foto waż jest wciskany a potem na połączenie termokurcz i ot to cała tajemnica. Z wersji z aledrogo wynika ze jest tam zastosowany dławik dlatego wystają piny. Nie rozumiem dlaczego niby ma to być kabel niebezpieczny;/ a co z takim np. http://allegro.pl/kabel-sznur-zasilajac ... 33359.html
stevie pisze:Nie chodzi mi o płaszcz a o koncówki
No właśnie obejrzyj jak są wykonane kable np. do komputera lub inne podłączeniowe.

Chodzi o to że na fotce kol. mc2kwacz połączenie masz na dwa bolce wystające z oprawki i jak sam piszesz jest tam 230V.
Co w przypadku nawet niezamierzonego rozłączenia takiego połączenia? W najlepszym przypadku może być nieprzyjemnym przeżyciem.
Kabel który wskazałeś jest dedykowany do urządzeń grzewczych i instalowany "na stałe" od strony urządzenia lub do odpowiedniego gniazda (ceramiczna końcówka) w przypadku np prodiża.
I po to są normy dyrektywy itp ;)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”